Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

nie rozpoznano urzadzenia USB




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 vivek3

vivek3

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 19 01 2009 - 16:26

Wczoraj podłączam mojego pendrajva i wyskakuje mi taki komunikat:
Dołączona grafika

przelączyłem pod inne gniazdo, to samo, podłaczylem innego pendrajva to samo. Oba urządzenia sprawdzilem pod laptopem i działają poprawnie. Na plycie od plyty glownej nie ma sterowników, napisane jest ze stery usb 2.0 są w servispacku windows, sciagnalem jakies stery ze strony MS ale nic to nie dało. Najlepsze jest to, ze mam klawiature usb, ktora caly czas dziala, tak samo drukarka. Odlaczylem drukarke i w to gniazdo wsadzałem pena i to samo. ostatnio urządzenie jakie wpinalem na usb przed tym komunikatem to chyba kabel do telefonu.

#2 wieslaw531

wieslaw531

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 719 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Halinów

Napisano 19 01 2009 - 18:50

Sprawdź, czy w katalogu \Windows\Inf masz (chyba) 7 plików usb*.inf.

Ja kiedyś miałem ten przypadek: http://forum.idg.pl/...sb-t148243.html
W7 Pro x64, ASUS M4A79 DeLuxe, AMD Phenom II x4 940 BE, Kingston HyperX CL4 DDR2 800 2048 MBx4, Seagate ST3320620AS, Seagate ST3500320AS, WD 120 GB, BeQuiet StraightPower 650W, Sapphire Toxic HD5850, ASUS MW221U, ASUS DRW-1814BLT. Numer Identyfikacyjny karty MICROSOFT 0049847.

#3 vivek3

vivek3

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 19 01 2009 - 19:19

mam xp, linki z Twojego tematu nie bardzo smigaja, mozesz napisac, co trzeba bylo zrobic ?

u mnie nie ma takiego folderu jak Ty podales

#4 Zuchol

Zuchol

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 15 postów

Napisano 19 01 2009 - 19:32

W związku z zapytaniami opisuję jak to zrobić.
Należy znaleźć poniższe pliki:
1.usb.inf
2.usbccid.inf
3.usbcir.inf
4.usbport.inf
5.usbstor.inf
6.usbvideo.inf
Może być kilka o tej samej nazwie w różnych podkatalogach (wybrałem najbardziej aktualne).
100 % są w katalogu C:\Windows\Winsxs. Skopiuj je do C:\Windows\Inf
Wyszukaj, czy w katalogu C:\Windows\System32 są poniższe pliki:
(jeżeli nie to 100% są w C:\Windows\Winsxs i oczywiście skopiuj je do C:\Windows\System32).
usbmon.dll
usbperf.dll
usbui.dll
Uruchom menedżera urządzeń i usuń wszystkie gałęzie w Kontrolery USB
(nie restartuj komputera przed usunięciem wszystkiego - "Uruchom ponownie później").
Zrestartuj komputer.
Powinien znaleźć nowe urządzenia (Główny koncentrator USB itd.).
Jeżeli nie znajdzie automatycznie to należy w momencie "znalezono nowy
sprzęt" wybrać opcję "pozwól mi wybrać" i wskaż katalog: C:\Windows\Winsxs.
Pewnie każe zrobić restart.
Podłącz pendriva i jeżeli nie rozpozna automatycznie - wskaż katalog C:\Windows\Winsxs.

To jest rozwiazanie z linku podanego przez Wiesława ,ale dotyczył on Windowsa Visty 32 i 64 bit więc nie mam pojęcia czy w tym przypadku pomoże..

#5 vivek3

vivek3

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 19 01 2009 - 19:45

niestety, szukajka nie znalazla mi takich plików :/

#6 wieslaw531

wieslaw531

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 719 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Halinów

Napisano 19 01 2009 - 20:16

niestety, szukajka nie znalazla mi takich plików :/

Co masz na myśli?

u mnie nie ma takiego folderu jak Ty podales

Piszesz o Windows\Inf ? Jeżeli tak to odznacz w ustawieniach eksploratora (Nie wyświetlaj ukrytych plików i systemowych).
Na 100% taki katalog jest.
Nie byłem jedynym, któremu się to przytrafiło. Napisałem pierwotnie gdzie szukać rozwiązania, ale po otrzymaniu kilku maili z prośbą o opis działania wstawiłem go pod podanym adresem. Problem dotyczył również posiadaczy XP. I rozwiązanie było skuteczne, bo dostałem zwrotne maile. Może związane jest to ze szczególną konfiguracją komputera.
W7 Pro x64, ASUS M4A79 DeLuxe, AMD Phenom II x4 940 BE, Kingston HyperX CL4 DDR2 800 2048 MBx4, Seagate ST3320620AS, Seagate ST3500320AS, WD 120 GB, BeQuiet StraightPower 650W, Sapphire Toxic HD5850, ASUS MW221U, ASUS DRW-1814BLT. Numer Identyfikacyjny karty MICROSOFT 0049847.

#7 vivek3

vivek3

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 19 01 2009 - 21:04

w folderze inf mam
usb
usbport
usbprint
usbstor

w system32 mam
usbmon.dll
usbui.dll
tego nie mam
usbperf.dll

tych, ktorych nie mam, wyszukiwarka windows nie znajduje

#8 wieslaw531

wieslaw531

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 719 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Halinów

Napisano 19 01 2009 - 21:13

Do takich działań użyj innego menadżera plików np: www.ghisler.com (total commander). Wymaga również konfiguracji (ukryte pliki itd).
Ale jest bardzo dobry. Wchodzisz w katalog Windows wciskasz Alt-F7 i wpisujesz w wyszukaj usb*.inf. Znajdzie wszystko co jest w katalogu Windows. Na dole wyrzuci wszystkie znalezione pliki we wszystkich katalogach i opcję "Wpisz do okna" . W drugim panelu ustaw katalog \Windows\Inf. Przy pomocy F5 kopiujesz pliki z lewego do prawego panelu lub odwrotnie (zależy gdzie jesteś).
W7 Pro x64, ASUS M4A79 DeLuxe, AMD Phenom II x4 940 BE, Kingston HyperX CL4 DDR2 800 2048 MBx4, Seagate ST3320620AS, Seagate ST3500320AS, WD 120 GB, BeQuiet StraightPower 650W, Sapphire Toxic HD5850, ASUS MW221U, ASUS DRW-1814BLT. Numer Identyfikacyjny karty MICROSOFT 0049847.

#9 vivek3

vivek3

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 20 01 2009 - 15:40

dzisiaj podłączylem bleutootha na usb i on działa, podlączam telefon i on dziala, a przy pendrajvach nadal to samo :/

#10 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 20 01 2009 - 15:47

przelączyłem pod inne gniazdo, to samo, podłaczylem innego pendrajva to samo. Oba urządzenia sprawdzilem pod laptopem i działają poprawnie

(...)

dzisiaj podłączylem bleutootha na usb i on działa, podlączam telefon i on dziala, a przy pendrajvach nadal to samo :/


Sprawdź narzędzie USB-Troubleshooter:

http://xtreme-coder....-troubleshooter

#11 vivek3

vivek3

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 20 01 2009 - 16:12

tak, ale niemiecki to nie jest moja mocna strona, moze ktos to w skrócie po polsku napisac :/ bylbym wdzieczny

#12 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 20 01 2009 - 16:26

tak, ale niemiecki to nie jest moja mocna strona, moze ktos to w skrócie po polsku napisac :/ bylbym wdzieczny


Tam masz obrazki, które poniekąd pozwalają ocenić co się dzieje.

1. Startowy ekran: ptaszek na Ich habe... i lecisz przez strzałeczkę.

2. Pierwszy etap to ręczne cięcie urządzeń z Menedżera urządzeń. Ekran podaje informację o włączeniu w Menedżerze urządzeń w menu Widok opcji "Pokaż ukryte urządzenia". Klik w button. Otworzy się Menedżer i masz tę opcję włączyć. Klik w Seite-2, im chodzi o to byś wyszukał w menedżerze obiekty związane z USB i je wywalił. I to masz przeprowadzić. A klikasz na ekranach na te buttony, które są aktywne.

3. Drugi etap to czyszczenie cache INF sterowników. Podają by włączyć wyszukiwarkę Windows Explorer, w opcjach szukania uwzględnić przeszukiwanie ukrytych / systemowych i subfolderów, na szukanie wpisać infcache. Znalezione skasować. Klik w buttonik by zaznaczyć wykonanie zadania.

4. Ostatni etap to power down.



.

#13 vivek3

vivek3

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 20 01 2009 - 18:59

działa :) wielkie dzięki, na prawdę bardzo mi pomogliście. Uff jakie szczęście, a juz myslalem ze czeka mnie format :) pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych