Products with Ask Toolbar
Installers Hall of Shame
Ostatnio prawdziwą plagą jest integrowanie Ask Toolbar - paska narzędziowego podejrzanej reputacji - jako warunku darmowości programu. Niestety, programy uprzednio w porządku zaczęły się w to wyposażać. Jestem w fazie weryfikowania oprogramowania ponownie i mam zamiar usunąć prawie wszystko co integruje tego śmiecia w instalatorze. Z nielicznymi wyjątkami. Użytkownicy podchodzą do procesu instalacji zbyt nieuważnie. Grom logów analizowanych na forum w dziale Wirusy dysponuje tym śmieciem. Odpowiedźcie sobie na pytanie jak określić takie zachowanie: jest instalowany niepożądany i zbędny do pracy programu (w 99% przypadków nie związany z jego funkcjami ale to mogący symulować) dodatek, nie jest to zaznaczone na stronie producenta (slogany "100% free"), więc użytkownik się nie spodziewa tego (traci tym samym czujność przy instalacji), na ekranie instalacji jest zaś zaznaczona domyślnie opcja owocująca w większości przypadków instalacją tego śmiecia. Niby można go odinstalować, tylko wg mnie to się mija z celem i jest perfidnym brudzeniem komputera: instalować, by zaraz deinstalować. Sam proces deinstalacyjny nie zawsze jest w 100% czysty i mogą pozostać jakieś szczątki. Zrobiłam wpad na Google i nie zawsze jest różowo - wiele sytuacji, gdy tego śmiecia nie da się pozbyć, bo jakimś cudem brak odpowiedniego wejścia w Dodaj / Usuń.
W niektórych instalatorach jest przykrywka - toolbar jest zrebrandowany, nosi inną nazwę, i może nie budzić bezpośrednich skojarzeń z Ask.com. Pocieszający element, że nie wszyscy producenci się dali skusić na partnerowanie z Ask, chlubne wyjątki: WinPatrol oraz Online Armor (o mały włos ....). Bardzo niechlubne wyjątki ... Comodo (!) przeszło na ciemną stronę mocy (Ask toolbar jest zamaskowany jako SafeSurf, a w najnowszej wersji jako HopSurf). Wg mnie jest coś bardzo nie w porządku, że program w który pokłada się ogromną wiarę (chodzi o typ programu - program zabezpieczający komputer!), wykorzystuje takie sztuczki. W podlinkowanym temacie Comodo cała afera, interpretacje pojęcia "adware" etc. Powiem krótko: zgadzam się z tymi, którzy uważają, że jest to złe. Dodatkowo do czytania:
Uwaga na Comodo!

Ask versus inne paski firmowe: Nie budzi mojego sprzeciwu postępowanie samego Microsoftu czy Google, które promują swoje Windows Live Toolbar / Google Toolbar we własnych instalatorach, a same paski nigdy nie były wykrywane przez żaden program zabezpieczający w skanach. I widzę różnicę między przykładowo Google Toolbar a Ask Toolbar, oraz ogólnie w rodzaju montażu pasków. Ask ma bardzo niechlubną przeszłość związaną z instalacjami wymuszonymi (bez wiedzy użytkownika, bez opcji wyboru w instalatorze), na dodatek uprzednie praktyki firmy były powiązane z kolportowaniem adware na komputery użytkowników (klasyka: Funwebproducts, Zwinky, SmileyCentral). Niby taktyka została naprostowana, tylko że w mojej opinii zaufanie się traci w sposób saperski: tylko raz. Poza tym wiele programów antyspyware wykrywało Ask jako infekcję.
Zamiast kasować stare posty z Darmowego, postanowiłam je przekształcić na widoczny tu temat i odświeżyć. Ku przestrodze, ponieważ wiele portali również nie skupia się na tym podając w swoich linkowniach taki program jako licencję w pełni darmową. Niech tu zostanie wyraźnie powiedziane. Jak ktoś się decyduje na instalację, to niech przynajmniej wie, że ma tego oczekiwać w instalacji i ma odznaczyć. Jeśli ktoś zainstalował już ten pasek i nie może się go pozbyć, proszę się zgłosić do naszego działu Wirusy z logami wymaganymi ogłoszeniem - to umożliwi precyzyjniejsze ręczne usuwanie. Tutaj jeszcze Fix-It od Microsoftu rozwiązujący problem niepoprawnego działania Internet Explorer z "dodatkiem" Ask Toolbar, wyłączający tę wtyczkę: KLIK
Uwaga: Widoczność śmieci w instalatorze może być zależna od ustawień regionalnych systemu. Czasem nie widać tego na polskich ustawieniach, mimo iż jest to składnik instalatora.
Programy tu nie opisane, a mające Ask w instalatorach:
aTube Catcher
Nero 9 - Free Version
Trillian Astra Free
uTorrent
... lub Conduit:
IObit Security 360 Free
IObit Smart Defrag Free
Użytkownik picasso edytował ten post 24 02 2010 - 16:42