Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Przywracanie fabrycznego Windows Vista




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#16 quatchec

quatchec

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 08 12 2009 - 18:28

Witam
Mam podobny problem jak plastek. Tzn. w moim przypadku jest Windows 7 a nie XP. Na początku zmieniłem rozmiary partycji, zrobiłem backup (jeszcze na Viście, ale jak się później okazało nie zamieniłem go z oryginałem - tzn. nie było opcji czy chcesz podmienić plik), przestał działać OKR, gparted się zwiesił i straciłem dane z d: Aktualnie udało mi się przywrócić oryginalne rozmiary partycji (Recovery nigdy nie była ruszana). Ustawiam Recovery jako aktywną, przywracam backup (skoro go nie podmieniałem, tzn. że jest oryginalny - tak?), potem ponownie ustawiam c: aktywną, włączam laptopa i pokazuje się blue screen... i tak w kółko. Gdy uruchamiam OKR i przeglądam lokalizację w poszukiwaniu backupu, mam możliwość wejścia w "komputer". Widzę wtedy wszystkie dyski, ale jak chcę zrobić zwykły scandisk, to pokazuje mi, że nie może uzyskać dostępu do c: mimo, że wcześniej wgranie backupu przechodzi bez problemu. Aha, gparted pisze, żeby spod Windowsa zrobić chkdsk /f i to 2 razy. Z tym, że niby jak mam to zrobić, skoro nie mogę uruchomić konsoli? Co zrobić, żeby system zaczął działać?
Pozdrawiam.

Podpowiedź:
Skorzystałem z Vista recovery disk, wpisałem bootrec /fixboot, ale nadal mam ten sam komunikat. Ponowne wgranie factory.wsi i nadal ten problem co na początku (gparted pisze, żeby zrobić chkdsk)...help :)

No dobra - mam plan:
1. wgrywam win7
2. zmieniam rozmiary partycji
3. instaluję OKR i robię backup zgodnie z zasadami (zapis jako factory.wsi, itd.)
4. odkrywam partycję Recovery i podmieniam plik factory.wsi (po uprzednim skopiowaniu go)
5. ukrywam Recovery
Będzie wówczas działał guzik OKR i system będzie się przywracał do win7?

Monologu ciąg dalszy...
Plan nie wypalił - nie ma aplikacji OKR pod win7

Wracam do wcześniejszej opcji. Czyli co zrobić, aby po przywróceniu obrazu fabrycznego nie pojawiał się komunikat o braku bootmgr? Vista recovery disk nie pomaga.

#17 plastek

plastek

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 03 04 2010 - 02:10

tutaj (OKR dla Windows7) uaktualnienie tematu z duchem czasu, które może się przydać :lol:

#18 Mexico

Mexico

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 15 02 2014 - 09:12

Chciałbym odświerzyć temat. Sprzedaję swój sprzęt - Lenovo Y530. Chciałbym żeby przyszły właściciel miał taki sam stan jak ja po zakupię sprzętu. Do tej pory przy pomocy różnych forum udało mi się: aktywować partycję recovery, przywrócić niby fabryczny stan - wybierając inny obraz .wsi zapisany na partycji recovery. Po tej całej operacji system nie startuje...Wyświetla się jakiś komunikat o Wirusach na czarnym ekranie a następnie klikając enter że nie można uruchomić systemu z powodu błędu. Dodam że ukryłem partycję recovery i postawiłem flagę przy innej partycji. Do fabrycznego stanu i rozmiaru partycji wróciłem poprzez program ghost którym zrobiłem po zakupie obraz całego dysku.



#19 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 15 02 2014 - 09:33

Temat kwalifikuje się do zupełnie nowego wątku.

Załóż go osobno.

 

Zamykam tutaj.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych