Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

xubuntu brak pulpitu




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 bulva

bulva

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 09 07 2009 - 21:41

Mam taki problem na Xubuntu hardy - po zalogowaniu sie do xfce nie widać tapety pulpitu ani ikon. Panel o dziwo działa, poza zakładka 'aplikacje'. Można uruchomić Terminal a nawet Thunar przez alt+F2. Próbowałem różnych poleceń xfce4-panel, xfce4-x a potem ponownego uruchomienia, nawet przeinstalowałem xfce przez apt-get - Nada. Wiem że xubuntu jest znane z problemów z panelem, ale nic co znalazłem nie rozwiązało problemu.
Pozdrawiam

#2 thx4

thx4

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 243 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Internet

Napisano 10 07 2009 - 08:26

Nie wiem czy to coś pomoże, ale spróbujmy. Najpierw proponuje się wylogować i w gdm gdzieś jest opcja "sesja". Tam wybieramy opcję "konsola" albo "terminal" albo coś na ten wzór. Wybieram to i się logujemy. Powinno jakieś okienko z konsolą wyskoczyć. Najepierw trzeba pozbyć się katalogu .config (tam są konfigu xfce ale również innych programów z których zapewne korzystasz). Przeniesiemy go do katalog temp, który wcześniej stworzymy.
mkdir ~/temp
mv ~/.config ~/temp
Teraz proponuje przeinstalować xfce.
sudo apt-get purge xfce4
sudo apt-get install xfce 4
Póżniej wylogowujemy się z konsoli CTR+D i w GDM uruchomić ponownie komp. Jeżeli będzie nas logowało do konsoli to trzeba zmienić sesję w gdm, ale to chyba tylko jednorazowy się uruchamia jak wybieramy konsolę.

#3 bulva

bulva

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów

Napisano 10 07 2009 - 15:58

Dziękuję za odpowiedz, niestety nie zdążyłem spróbować Twojej porady, potrzebowałem sprawnego laptopa i przeinstalowałem wczoraj wieczorem Linuxa, myślę jednak że to tylko kwestia czasu aż się sypnie ponownie i będzie okazja pogmerać. :)

Taka luźna uwaga - Xubuntu domyślnie zapisuje każda sesję kiedy się go wyłącza, w celu przyspieszenia. Być może stało się tak że jakiś proces padł i potem z każdym następnym logowaniem już nie wstawał. Może więc lepiej odznaczyć tę opcję...

#4 przemekbrzycki

przemekbrzycki

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 30 11 2013 - 21:59

Witam, miałem podobny problem, i nie jestem specjalistą jeśli chodzi o Xubuntu, ale przypadkowo rozwiązałem go sobie połowicznie tzn. mam pulpit Gnome. W Xubuntu 13.10 zainstalowałem Nautilusa (sudo apt-get install nautilus) odpaliłem go z konsoli, kliknąłem w Pulpit i po zminimalizowaniu Menedżera okien pojawił się pulpit Gnome. Zapisałem sesję przy ponownym uruchomieniu i działa. Teraz moje Ubuntu jest multi... :) trochę przy nim eksperymentowałem i mam ekran startowy LXDE, ekran logowania Gnome, pulpit Gnome, jako jedyną zainstalowaną grafikę XFCE,  :) 



#5 kosel85

kosel85

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łęknica

Napisano 04 02 2015 - 18:16

Też mam ten problem ! Sproboje go rozwiązać w opisany sposób 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych