Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

Edycja, zakładanie postów przez IE8




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#16 3oo

3oo

    Very Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 944 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 11 2009 - 21:50

Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze...

Forum ekipa.tlen.pl również niedawno przeszło na ten skrypt, ale w momencie zaistnienia tego faktu nie było takich ewenementów jak tutaj. W trakcie wprowadzania pierwszej bety komunikatora Tlen7 forum to przeszło mały test - najwięcej aktywnych użytkowników 210, czyli niewiele mniej niż standardowo tutaj i na tweaks.pl. A jednak nie było problemów z wejściem na forum (chociaż zauważalnie dłużej to trwało), zalogowaniem się, pisaniem i edycją postów.

W jakiś czas po wycofaniu skryptu, krótko po tym jak marekW napisał w tym temacie post #3 jakoś tak się złożyło, że dla mnie tutejsze forum było niedostępne na jakieś 24 godziny (nie żebym się czepiał :)). A jednak w tym czasie można było zakładać tematy i odpowiadać na nie sądząc po datach co niektórych. Dodając do tego problemy, o których wspomina chociażby wieslaw531 coż można rzec? Nie znam się na kwestiach technicznych, więc mogę się mylić, ale zwalanie winy na skrypt jest lekkim nadużyciem bo to raczej kwestia kiepskich serwerów lub wprowadzanych tam ustawień.

Używam Opery, więc problemy z IE8 mnie nie dotyczą. I nie jest to kwestia systemu operacyjnego, bo jednakowo forum działa pod windows i na linuksie. A może to tylko przypadek? :) Subiektywnie, forum działa szybciej (w tej wersji skryptu) niż działało przed próbą zmiany wersji skryptu - w sensie jego ładowania się, czasu logowania się (pomijajając komunikaty o wysokim obciążeniu serwera i temu podobnych przypadłości). Zgodzę się, że patrząc na najwięcej użytkowników online: 3.238 Dnia: 14/08/2009, 20:19 to mogłoby być za dużo na nowszą wersję skryptu. A swoją drogą to dobrze, że go nie ma bo jest zwyczajnie paskudny. :)

#17 wieslaw531

wieslaw531

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 719 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Halinów

Napisano 07 11 2009 - 21:57

Forum ekipa.tlen.pl również niedawno przeszło na ten skrypt, ale w momencie zaistnienia tego faktu nie było takich ewenementów jak tutaj. W trakcie wprowadzania pierwszej bety komunikatora Tlen7 forum to przeszło mały test - najwięcej aktywnych użytkowników 210, czyli niewiele mniej niż standardowo tutaj i na tweaks.pl.


Nie żebym się czepiał ale aktywni użytkownicy a GOŚCIE to jednak różnica.
W7 Pro x64, ASUS M4A79 DeLuxe, AMD Phenom II x4 940 BE, Kingston HyperX CL4 DDR2 800 2048 MBx4, Seagate ST3320620AS, Seagate ST3500320AS, WD 120 GB, BeQuiet StraightPower 650W, Sapphire Toxic HD5850, ASUS MW221U, ASUS DRW-1814BLT. Numer Identyfikacyjny karty MICROSOFT 0049847.

#18 marekW

marekW

    Expert Rank

  • Na emeryturze
  • 5708 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 07 11 2009 - 22:20

Przychylam się do sugestii @wiesław531, jest stanowczo mniejszy ruch w zakładanych nowych tematach i jest to właśnie spowodowane kłopotami w IE i tego jestem prawie pewien. Zaczynam podejrzewać, że jest to celowe działanie niektórych odpowiedzialnych osób, a zwykle nie jestem skory do wygłaszania teorii spiskowych. Ewidentnie jest mniej nowych tematów nie wiem jak można tego nie widzieć.

#19 izaw

izaw

    Very Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 1072 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 07 11 2009 - 22:26

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę.
Czyżby zmiana stosunków własnościowych się szykowała...
"Nic nie jest tak proste, by nie można było wykonać tego źle"

Prawo Murph'ego


#20 3oo

3oo

    Very Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 944 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 11 2009 - 22:33

@wieslaw531
Ech, niefortunny skrót myślowy... :) Miałem oczywiście na myśli podobne liczby użytkowników on-line i gości razem wziętych. Nie pamiętam ilu było gości na forum ekipy (nie wiem ilu było na tweaks.pl), więc podparłem się najbardziej widocznym faktem ruchu na stronce.

#21 marekW

marekW

    Expert Rank

  • Na emeryturze
  • 5708 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 07 11 2009 - 22:53

Potwierdzam to co pisze wiesław531 - brak jest możliwości założenia tematu w większości działów czy to kawiarenki czy tez kuchni z przeglądarki IE, strona jest całkowicie rozjechana. Wiem jedno miłościwie nam panujący admin dzisiaj tu był ale jak widzę nic nie zdziałał dla poprawienia działania forum. Tak więc użytkownicy IE mogą być skutecznie zniechęcani (takie jest moje zdanie), bo przecież przychodzą tu aby dostać pomoc, nawet nie mają jak o nią poprosić.

#22 wieslaw531

wieslaw531

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 719 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Halinów

Napisano 08 11 2009 - 21:28

Dodatkowo cytat z postu:

CYTAT(wieslaw531 @ 8/11/2009, 20:57)
Nie wiem o co chodzi. Czytałeś treść z tego linka?
Jakiej przeglądarki używasz bo jeżeli IE to wywala na strone główną forum.


nie przeczytałem treści tego linka użyłem Mozilli i IE bez rezultatu ciągle odsyła do tego forum


W7 Pro x64, ASUS M4A79 DeLuxe, AMD Phenom II x4 940 BE, Kingston HyperX CL4 DDR2 800 2048 MBx4, Seagate ST3320620AS, Seagate ST3500320AS, WD 120 GB, BeQuiet StraightPower 650W, Sapphire Toxic HD5850, ASUS MW221U, ASUS DRW-1814BLT. Numer Identyfikacyjny karty MICROSOFT 0049847.

#23 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 09 11 2009 - 06:20

wieslaw531 jeśli o to chodzi, to problem wynika z błędu URL w poście numer 12 (posty wcześniejsze mają prawidłowy link):

Nie widzę aby ktoś prosił o SIW. Miało być to.

2. Sprawdź czy nie masz problemu z "Wow6432Node" - http://searchengines...a...st&p=561677

Porada #10.

Tzn co ?


Wierzchnie linki zawsze są skracane (o ile za długie). Najedź myszką na link = Tutaj jednak i link spodni jest obcięty do postaci: http://searchengines.pl/index.php?s=&a...st&p=561677. I oczywiście będzie kierować na stronę główną, niezależnie od przeglądarki, bo taki adres nie istnieje. To nie jest błąd forum, tylko konsekwencja sposobu powielania linka:
- Takie coś występuje na skutek ręcznego przeklejania wprost z posta tekstu z linkiem, w którym wierzch jest skrócony = taka metoda kopiowania tekstu kopiuje tylko wierzch, a forum przetwarza ten wierzch wyglądający na "link" również na taki sam spód.
- Wszystko zaś idzie prawidłowo, jeśli link ze skróconym wierzchem jest kopiowany wg metod które biorą pod uwagę spód: z okna edycji, buttonem CYTUJ, ew. ręcznie PPM na link i kopiuj adres odnośnika.
Być może jarecki007 tak został skołowany, że klikał tylko ten ostatni cytat z błędem, a nie te posty gdzie jest prawidłowy link (na IE nie ma błędu przy jego otwieraniu). Jest początkującym użytkownikiem i mógł się zdekoncentrować przy dużej ilości danych.

********************************

Wracając do ogólnego problemu z produktywnością na IE, to niestety brak wieści. Defekt opisany obrazkowo wisi w Moderatorni i czeka na reakcję.

Subiektywnie, forum działa szybciej (w tej wersji skryptu) niż działało przed próbą zmiany wersji skryptu - w sensie jego ładowania się, czasu logowania się (pomijajając komunikaty o wysokim obciążeniu serwera i temu podobnych przypadłości). Zgodzę się, że patrząc na najwięcej użytkowników online: 3.238 Dnia: 14/08/2009, 20:19 to mogłoby być za dużo na nowszą wersję skryptu.


Skrypt nie uległ zmianie, został odtworzony z backupu ten sam który był wcześniej. Owszem, makensis mówił o jakiś "rekonfiguracjach serwera" po tym awaryjnym cofnięciu, aczkolwiek ja nie widzę u siebie żadnej różnicy w działaniu forum.

Ta liczba 3.238 to ona się pojawiła na tym samym skrypcie, na którym siedzimy teraz, a nie na nowym. Skądinąd, ta liczba mnie zastanawia. Taki wynik to forum osiągało w okresie prosperity kilka lat temu, gdzie normą było 1000 userów. Liczba była nie do wyciągnięcia w ostatnich czasach, zapewne konsekwencja trwałego IPS Driver Error w kombinacji z resztą "przypadłości". Siedzę codziennie i nigdy nie było więcej niż standardowe 200-300. A tu akurat nieobecna byłam, wracam i taka statystyka. Oko cieszy, ale wygląda nieprawdopodobnie. Chyba, że to były jakieś boty.


Aktywność 250 gości (max) i 2-8 zalogowanych użytkowników forum - czy to jest duży ruch?
Goście nie edytują.
Może jestem w błędzie.

(...)

Nie żebym się czepiał ale aktywni użytkownicy a GOŚCIE to jednak różnica.


Sumarycznie to wygląda śmiesznie, jeśli przystawić do innych forów. I ja od dawna nie rozumiem rozbieżności - jeśli założymy że porównujemy fora na dokładnie tym samym skrypcie i podobnych mocach przerobowych + konfiguracji serwera (nie można liczyć tą samą miarą szynki serrano i kiełbasy zwyczajnej :)). Z drugiej strony brak danych do oceny. Inne fora oglądamy tylko jako userzy, prawda?

Aktualnie forum jedzie na gościach a nie na zarejestrowanych, a choć gość (w ramach prewencji przed botami spamerskimi) nie ma prawa postować i słać PW (bodajże makensis wyciął im też wyszukiwarkę podczas jednej z prób ograniczenia występowania błędu IPS), to jednak przegląda forum (i nigdy nie wiadomo czy owych 200 gości to są dokładnie ci sami co wcześniej, oraz nie wiadomo co to za typ usera np. może to być jakiś automat nastawiony na wykonanie pewnego zadania). Zapytań do bazy jest więcej rodzajów niż tylko "użytkownicy", których widzimy. Doliczyć trzeba jeszcze boty (m.in. codziennie obecne roboty wyszukiwarek), które przejeżdżają przez forum, generowanie statystyk forum, czy tłowy backup (o ile jego czas następuje).

Możliwość w błędach kodu i optymalizacji (np. zapytania słane bez zamykania połączenia i na zasadzie wznawiania w kółko) = Nie ja odpowiadam za poziom techniczny, więc na te tematy nie jestem w stanie nic powiedzieć. Nie mam pojęcia jak wygląda nasza baza i jej optymalizacja od kuchni i jak jest skonfigurowany serwer. Na dodatek, wg słów administratora, support IPB nie miał nic do powiedzenia.




.

#24 wieslaw531

wieslaw531

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 719 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Halinów

Napisano 27 11 2009 - 21:10

@Picasso
To wszystko jest jasne.
Ale:
Minęło trochę czasu a forum dla użytkowników IE nadal jest takim "Jajeczkiem częściowo nieświeżym".
Czy wg. administracji problem jest rozwiązany?

Pozdrawiam serdecznie i nie mam pretensji do Ciebie.
W7 Pro x64, ASUS M4A79 DeLuxe, AMD Phenom II x4 940 BE, Kingston HyperX CL4 DDR2 800 2048 MBx4, Seagate ST3320620AS, Seagate ST3500320AS, WD 120 GB, BeQuiet StraightPower 650W, Sapphire Toxic HD5850, ASUS MW221U, ASUS DRW-1814BLT. Numer Identyfikacyjny karty MICROSOFT 0049847.

#25 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 27 11 2009 - 21:11

Czy wg. administracji problem jest rozwiązany?


Pozwolę sobie zacytować administratora:

Sprawa się przedłuża, bo KEI nie chce dać dostępu do Świętego Grala jakim jest plik konfiguracyjny Apache, bez tego optymalizacji, żadnych nie będzie



#26 wieslaw531

wieslaw531

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 719 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Halinów

Napisano 27 11 2009 - 21:16

Dziękuję za szybką reakcję ale nie znam tego wpisu a w dodatku on niczego nie wyjaśnia.
W7 Pro x64, ASUS M4A79 DeLuxe, AMD Phenom II x4 940 BE, Kingston HyperX CL4 DDR2 800 2048 MBx4, Seagate ST3320620AS, Seagate ST3500320AS, WD 120 GB, BeQuiet StraightPower 650W, Sapphire Toxic HD5850, ASUS MW221U, ASUS DRW-1814BLT. Numer Identyfikacyjny karty MICROSOFT 0049847.

#27 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 27 11 2009 - 21:22

KEI (patrz baner na górze forum) to jest nasz hosting. Techniczny aministrator nie ma dostępu do wszystkich konfiguracji, toteż i nie może przeprowadzić optymalizacji (tego typu zmiany muszą przechodzić przez żmudny łańcuch zatwierdzeń). Nic więcej nie zostało powiedziane i nic więcej nie wiem.

#28 marekW

marekW

    Expert Rank

  • Na emeryturze
  • 5708 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 27 11 2009 - 22:03

Czyli należy rozumieć, że jest to darmowy hosting, bo gdybym miał płacić za coś co mi nie odpowiada do końca i czego nie mogę zmienić to znaczy, że byłbym nienormalny.

#29 Gość_picasso_*

Gość_picasso_*
  • Goście

Napisano 27 11 2009 - 22:07

Czyli należy rozumieć, że jest to darmowy hosting


http://www.kei.pl/

#30 marekW

marekW

    Expert Rank

  • Na emeryturze
  • 5708 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 27 11 2009 - 23:28

Picasso - post był z lekką nutką ironii :ph34r: przynajmniej do drugiego przecinka.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych