Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

update-notifier błąd-ubuntu nie chodzi nawet po nowej instalce




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 koleś2

koleś2

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 19 07 2010 - 23:57

Witam. Po kilku dniach użytkowania kompa przez moje latorośle nie włacza się ubuntu. Pojawia się plansza i pasek ładowania programu a po chwili małe okienko "Przy odczycie lub zapisie ustawień update-notifier wystąpił błąd. Niektóre z ustawień mogą nie funkcjonować poprawnie"  Po rozwinięciu szczegóły "Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBIT, może to być spowodowane blokadami NFS po awarii systemu .... itd" 

Próbowałem przywracanie systemu, oraz chkdsk c:/f  - nie pomogło. Próbowałem zainstalować od nowa ubuntu (różne wydania) owszem zainstalują się ale nie uruchomią- komunikat za każdym razem j/w. Mogę natomiast ubuntu uruchomić z płyty ale nie z dysku. Windows (XP Pro SP2) działa wydaje się normalnie. Ktoś może mi pomóc ??  

#2 Sławek

Sławek

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:i tak nie wiesz gdzie to jest

Napisano 20 07 2010 - 09:57

Witam. Po kilku dniach użytkowania kompa przez moje latorośle nie włacza się ubuntu. Pojawia się plansza i pasek ładowania programu a po chwili małe okienko "Przy odczycie lub zapisie ustawień update-notifier wystąpił błąd. Niektóre z ustawień mogą nie funkcjonować poprawnie"  Po rozwinięciu szczegóły "Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBIT, może to być spowodowane blokadami NFS po awarii systemu .... itd" 

Próbowałem przywracanie systemu, oraz chkdsk c:/f  - nie pomogło. Próbowałem zainstalować od nowa ubuntu (różne wydania) owszem zainstalują się ale nie uruchomią- komunikat za każdym razem j/w. Mogę natomiast ubuntu uruchomić z płyty ale nie z dysku. Windows (XP Pro SP2) działa wydaje się normalnie. Ktoś może mi pomóc ??  

hmmmm ... czy rozwiązanie które Ci podali na TYM FORUM (Nick ten sam oraz problem również taki sam) pomogło coś czy nie?

#3 Smaug

Smaug

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dublin

Napisano 20 07 2010 - 09:58

czy próbowałeś uruchomić Ubuntu w innym trybie ? recovery mode ? albo jak by Ci się udało wejść w trybie textowym, tak abyś mógł się dostać do logów systemowych:
/var/log/messages
/var/log/boot
wtedy zapewne udało by się uzyskać więcej informacji o problemie
-- creating innovation --

#4 koleś2

koleś2

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 21 07 2010 - 00:05

Witam. Po kilku dniach użytkowania kompa przez moje latorośle nie włacza się ubuntu. Pojawia się plansza i pasek ładowania programu a po chwili małe okienko "Przy odczycie lub zapisie ustawień update-notifier wystąpił błąd. Niektóre z ustawień mogą nie funkcjonować poprawnie"  Po rozwinięciu szczegóły "Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBIT, może to być spowodowane blokadami NFS po awarii systemu .... itd" 

Próbowałem przywracanie systemu, oraz chkdsk c:/f  - nie pomogło. Próbowałem zainstalować od nowa ubuntu (różne wydania) owszem zainstalują się ale nie uruchomią- komunikat za każdym razem j/w. Mogę natomiast ubuntu uruchomić z płyty ale nie z dysku. Windows (XP Pro SP2) działa wydaje się normalnie. Ktoś może mi pomóc ??  

hmmmm ... czy rozwiązanie które Ci podali na TYM FORUM (Nick ten sam oraz problem również taki sam) pomogło coś czy nie?



1. Czy to dziwne, że ktoś szuka pomocy w kilku miejscach zwiększając szansę jej otrzymania? 


2. CZy szukałbym pomocy jeśi dostamłbym ją skuteczną?

3. Często odpisują różni tacy aby coś pisać,  nie mając nic mądrego do powiedzenia  :unsure:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych