Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

ACER Aspire 1642 konflikt PCI - płyta główna




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 leon130tc

leon130tc

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Był Kraków jest Irlandia

Napisano 01 08 2010 - 12:18

Witam!
Posiadam ACER ASPIRE 1640 , win xp , pentium M 1.7 Ghz , 512MB , 80 GB HDD . Przy uruchamianiu komputera bios ( Phoenix noteBIOS 4.0 Release 6.1 ) wydaje 2 krótkie dzwięki i pokazuje wśród innych informacji o podzespołach ERROR - resource conflikt - PCI on motherboard bus:06 , device:08,function:00 . Wciskając f1 można uruchomić komputer , ale zawiesza się on często lub restartuje blue screenem . Poza tym nie można się połączyc z internetem ( na kablu lub przez WIFI ) , w panelu sterowania jest pokazane urządzenie PCI do którego należy zainstalowac sterowniki. Co to za urządzenie ? Czy jest to uszkodzenie sprzetowe , skoro błąd jest pokazywany już w biosie ?

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 01 08 2010 - 12:31

Może być uszkodzone. Ale najlepiej jak pokażesz tego bluescreena ewentualnie zrzuty pamięci to będzie łatwiej ocenić. Do urządzeń PCI należą np karty sieciowe, można by przypuszczać, że ma to ze sobą związek w odniesieniu do braku internetu, ale jak jest... Prosimy o zrzuty ew. zdjęcie bsod.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 leon130tc

leon130tc

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Był Kraków jest Irlandia

Napisano 01 08 2010 - 12:47

Po restarcie komputera internet jest przez 10 sek. , po czym albo znika (połączenie z routerem bezprzewodowym jest dobre ) , albo komputer sie wiesza ...
Postaram się zrobić te zrzuty i zamieszczę na forum.Dzięki.

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 01 08 2010 - 12:53

C:\WINDOWS\Minidump w tym folderze takie zrzuty mogą się znajdować. Dodatkowo jeśli denerwuje Cię, że bsod szybko znika to w Moj Komputer -> Właśiwości -> Zaawansowane -> Urachamianie i odzyskiwanie -> Ustawienia i tam odznaczasz automatyczny restart.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 leon130tc

leon130tc

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Był Kraków jest Irlandia

Napisano 01 08 2010 - 13:10

W folderze Minidump mam parę plików , ale muszę ściągnąć program do ich odczytania , a to brakuje mi net framework 4 , a to instalatora win 3.1 i musze do wszystko dociągać na innyb komp , przenosić pendrivem i instalować na uszkodzonym laptopie , bo internet na nim nie dziala <_<
Jest jakiś program do odczytu błędów , który nie ma takich wymagań ? Dzięki jeszcze raz.

#6 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 01 08 2010 - 13:15

nie ma, ale jak je skopiujesz na pendrive i dasz tutaj to ja sobie je odczytam bo już taki program mam gotowy do pracy. Skopiuj je, spakuj w rar i wrzuć na jakiś speedyshare czy coś i daj linka.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#7 leon130tc

leon130tc

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Był Kraków jest Irlandia

Napisano 01 08 2010 - 13:48

Proszę bardzo:
http://www.speedysha...dy_minidump.rar
Dzięki.

#8 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 01 08 2010 - 15:15

Z blue screena wynika, że jest to błąd jądra systemu. Szukając dalej rozwiązań trafiłem na: Być może wysiadła kość pamięci RAM(ściągnij memtest i go uruchom), nie mniej jednak informacja z biosa to informacja o karcie sieciowej i to najpewniej ona powoduje błędy. Polecam odpalić windows w trybie awaryjnym z obsługą sieci f8(gdy komputer się ładuje) w nim udać się do menadżera urządzeń odinstalować sterowniki od karty sieciowej i zainstalować je ponownie. Ewentualnie jeśli pozwoli tryb awaryjny poszukać najnowszych ze strony producenta. To na dobry początek.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#9 leon130tc

leon130tc

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Był Kraków jest Irlandia

Napisano 01 08 2010 - 16:42

..Polecam odpalić windows w trybie awaryjnym z obsługą sieci f8(gdy komputer się ładuje) w nim udać się do menadżera urządzeń odinstalować sterowniki od karty sieciowej i zainstalować je ponownie...

Memtest już działa , zastanawiam się , czy błąd sterownika karty sieciowej powodowałby błąd w biosie ? Może po prostu karta sieciowa jest uszkodzona ? Świadczył by o tym fakt , że czasem przy starcie nie występuje błąd , a czasem jest . Czy karta sieciowa w laptopie jest zintegrowana z płytą główną czy na złączu tak jak RAM ? Bo może gdzieś nie ma połączenia/styku i to powoduje błąd ? Komputer nie jest mój tylko kolegi i nie chcę zbytnio ingerować we wnętrze - choć podejrzewam , że tak naprawdę niewiele jest do stracenia.... Zauważyłem też , że przestawił się czas w BIOSIE na 2005 r. - może bateria jest uszkodzona i generuje jakiś błąd ? Jako ,że po ustawieniu zegara na dzisiejszą datę system poprosił przy logowaniu o rejestrację windowsa przez internet/tel nie mam wejścia do windy.....Przez internet sie nie połączę , bo internetu nie mam , a przez tel występuje jakiś błąd i łączy mnie z angielskim operatorem , który nie odbiera tel - wiadomo - niedziela <_< Więc jeśli chcę jeszcze coś pokombinować dzisiaj , to chyba będę musiał przeinstalowac system . Czy jeśli z płyty instalacyjnej wybiorę opcję -NAPRAW ISTNIEJĄCĄ INSTALACJĘ WIN XP - to będę miał znów 30 dni na rejestrację ? Może do tego czasu uporam się z netem i będę mógł zrobić rejestrację przez internet . Win xp mam oryginalny zaznaczam :D
Strasznie sie rozpisałem.Dzięki jeszcze raz za pomoc.

#10 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 01 08 2010 - 17:12

Wifi na pewno jest zintegrowana i bluetooth też. W specyfikacji nie widzę aby Modem i Lan były zintegrowane, więc zakładam, że nie są. Jeśli chodzi o bios i czas to w przypadku zresetowania czasu i potrzeby wymiany baterii takie objawy mogą wystąpić i wraz z jej wymianą ustępują - Jeśli bateria padła to bios będzie resetował czas ciągle. Opcja naprawy systemu to wejście do konsoli odzyskiwania i możliwość wykorzystania jej możliwości więc należałoby wykonać zwykłą reinstalację. Zacząłbym od wymiany baterii CMOS - polecam zapoznać się z manualem ew. oddać do serwisu jeśli nie jesteś pewien, że czegoś nie zepsujesz.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#11 marekW

marekW

    Expert Rank

  • Na emeryturze
  • 5708 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 02 08 2010 - 09:30

Wifi na pewno jest zintegrowana i bluetooth też. W specyfikacji nie widzę aby Modem i Lan były zintegrowane, więc zakładam, że nie są.


Otóż na odwrót Panie Darek, odnoszę wrażenie, że pan zgaduje wiedząc, że dzwoni tylko jeszcze nie wie pan w którym kościele. W 99.99% laptopów moduły WiFi występują jako wymienialna karta PCI, podobnie z blututem. Do wymiany baterii cmos niestety trzeba rozebrać lapka, do wymiany samego wifi wystarczy wyciągnąć samą klawiaturę.

#12 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 02 08 2010 - 10:08

Panie Marku Strona 17, pozycja Comunnication

Modem: 56K ITU V.92 with PTT approval;
Wake-on-Ring ready
LAN: 10/100 Mbps Ethernet; Wake-on-LAN ready
WLAN: integrated 802.11b/g Wi-Fi CERTIFIEDTM network
solution, supporting Acer SignalUpTM wireless technology
WPAN: integrated Bluetooth?

Integrate - integrować
integrated - zintegrowany

Chcesz popisać trochę postów to zaglądnij tutaj Click Twoje doświadczenie bardziej się tam może przydać.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#13 marekW

marekW

    Expert Rank

  • Na emeryturze
  • 5708 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 02 08 2010 - 12:04

W tym i innych przypadkach słowo "integrated" występuje w innym znaczeniu, w WLAN chodzi o to, iż w module WiFi jest zaimplementowany standard b/g, a nie jak sądzisz Panie sam moduł jest zintegrowany, na dowód część dotycząca samego modułu Wifi z service manuala poniżej:

Odnośnie pozostałej części postu, póki nie mam dostępnych więcej opcji na tym forum tym samym udzielam się tylko szczątkowo.

Załączone miniatury

  • Magical_Snap___2010.08.02_12.59___001.png


#14 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 02 08 2010 - 12:37

Zwracam honor - po przejrzeniu service manual wygląda na to, że jest możliwość odmontowania wi-fi. Mam nauczkę i naukę na przyszłość.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych