Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

Problem z OneKey Recovery System w Lenovo IdeaPad Y530




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 08 2010 - 10:55

WITAM wszystkich forumowiczów...

Mam problem z programem do przywracania ustawień fabrycznych w Lenovo IdeaPad Y530...

Zacznę od początku...
Po zakupie komputera utworzyłem dysk odzyskiwania na dwoch płytkach DVD... Po pewnym czasie z konieczności musiałem przywrócic
ustawienia fabryczne, i zrobiłem to bez problemu za pomocą przycicku OneKey Recovery, otworzył mi się pulpit OneKey Rescue System i przywróciłem komputer do ust. fabrycznych bez uzywania plytek...
Było wszystko w porządku do czasu aż z powodu wirusów muszę znowu przywrócić ust. fabryczne... Antywirusy nie pomogły.
Po naciśnięciu przycisku OneKey Recovery włącza mi się normalnie komputer i program OneKey Recovery z tym że mam tam tylko dwie opcje do wyboru: utworzyc kopie zapasową albo dysk odzyskiwania (który juz mam na plytach DVD)...
No i niestety jestem ciemny... Prosze o pomoc w jaki sposob moge przywrocic ustawienia fabryczne komputera.
Szukałem na forum w podobnych tematach jednak nie znalazlem wyczerpującej i rozwiazujacej moj problem odpowiedzi...
Jeszcze raz prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Pozdrwiam!

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 09 08 2010 - 11:03

Programy antywirusowe to nic. Mamy tutaj osobę zajmującą się diagnostyką i usuwaniem wirusów i jest w tym naprawdę dobry. Ten temat przeczytaj i podaj logi z programu OTL. On je sprawdzi i być może uda się nawet uratować Twój komputer bez odzyskiwania systemu!;)

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 08 2010 - 11:11

dzieki za szybka odpowiedz,,, zapoznam sie z tym tematem i moze podejme kroki w tym kierunku... Denerwuje mnie jednak fakt ze cos nie dziala w moim kompie a konkretnie program One Key Recovery... Chcialbym jakos rozwiazac ten problem bo mam zamiar za niedługi czas sprzedac laptopa i wypadaloby przywrocic go do ustawien fabrycznych. A druga sprawa zalezy mi bardzo na czasie ;) Jeszcze raz prosze o pomoc ;)

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 09 08 2010 - 11:19

Pytanie brzmi, czy usuwałeś partycję recovery? Poczytaj TO, a także TO może się przydać.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 08 2010 - 11:59

Czytalem te tematy wczesniej, wlasnie o to chodzi ze nie usuwalem ani nic nie robilem z zadną partycją.
Probowalem teraz uruchomic kompa z tyvh plytek z dyskiem odzyskiwania i taz nic...

#6 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 09 08 2010 - 12:06

W takim razie wejdź do windowsa. Start -> Uruchom -> diskmgmt.msc enter. I wejdź w zakładkę zarządzania dyskami tak aby wszystkie dyski się wyświetliły i pokaż mi screena.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#7 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 08 2010 - 12:12

Ok zrobie tak, ale dopiero pod wieczor bo teraz w pracy jestem i nie mam takiej mozliwosci. Jeszcze raz dzieki

#8 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 09 08 2010 - 12:17

Przydadzą się też informacje czy tworzyłeś jakieś partycje nowe? Czy próbowałeś zrobić backup z płyt dvd? Przeglądając internet widziałem informacje o z innych modeli, że były podobne problemy i ludzie posługiwali się płytami dvd do zrobienia Backupu. Idąc drogą doświadczeń wiem, że wiele ludzi zgrywa sobie partycję backup na płyty i np wgrywają xp bo im vista nie leży. Zgrywanie takich płyt jest udostępnione jeden raz i należy je wykonać - nie uważam też tego ewentualnie za jakąś usterkę w przełożeniu na sprzedaż laptopa - bo możesz go sprzedać i powinieneś wraz z płytami recovery. Zmieniałeś może wielkość partycji C? Czy próbowałeś wyłączyć laptopa i włączyć za pomocą OneKeyRecovery?

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#9 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 08 2010 - 23:40

prosze bardzo screena... sorki ale nie wyrobilem sie wczesniej...
Dołączona grafika

#10 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 09 08 2010 - 23:42

Wychodzi na to, że na Twoim dysku nie ma recovery. Tak jak napisałem przywróć system z płyt.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#11 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 09 08 2010 - 23:51

A wiec tak: Nie tworzylem nowych partycji, probowalem robic backup z plyt dvd ale jak mozesz wytlumacz mi co i jak bo byc moze zle to robilem... Nie zmienialem wielkosci partycji C, i uruchamialem OneKey Recovery przy wylączonym komputerze...

Tylko dlaczego teraz nie ma jak wczesniej przywrócilem system bez problemu?

Probowalem z plyt... ustawilem rozruch z napedu i tez mi nie poszlo... Mozesz mi wytlumaczyc jak przywrocic system z plyt bo moze cos zle robie??

#12 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 10 08 2010 - 08:03

Procedura przywracania systemu powinna się wywołać poprzez wciśnięcie klawisza OneKeyRecovery gdy laptop jest wyłączony - wcisnąłeś go i co się stało? Przywracanie systemu z płyty polega na włożeniu płyty do napędu i zbootowanie jej(czyli ustawienie w biosie bootowania z płyty oraz ZAPISANIE poprzez "Exit" -> Save Settings). Jeśli sobie z tym nie radzisz, polecam zaglądnąć do instrukcji produktu Click.

PS: Support mówi, że ta partycja 15 GB ( w zarządzaniu dyskami) jest to właśnie partycja recovery, jest opisane, że nie ma na niej nic, ale autentycznie znajdują się na niej pliki recovery. Dalej powiedzieli, że jeśli nie zostały wprowadzone żadne zmiany - tak jak Ty opisujesz, że nie zostały wprowadzone, to ten sposób z przyciskiem MUSI zadziałać. Także musisz mi opisać co dokładnie się dzieje w momencie wywołania OneKey.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#13 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 10 08 2010 - 13:30

Po wcisnieciu OneKey Recovery przy wylączonym komputerze ( bez rozruchu z plyty ) komputer normalnie się włącza i uruchamia sie na pulpicie okno programu OneKey Recovery System i mam tam dwie opcje do wybory: 1 kopia zapasowa, 2 dysk odzyskiwania... Poprzednim razem gdy odzyskiwalem ustawienia fabryczne przy uzyciu przycisku OneKey Recovery komputer sie nie wlączał ze normalnie moglem korzystac z pulpitu, tylko od razu moglem wybrac przywracanie systemu do ustawien fabrycznych... Jak kupilem komputer zrobilem kopie zapasowa ktora zapisala sie na dysku oraz wypalilem dysk odzyskiwania... Po ostatnim odzyskiwaniu dysku nie zrobilem tej kopi zapasowej i moze dlatego program OneKey Recovery nie ma z czego odczytac obrazu partycji??? Chociaz slyszalem ze do przywracania systemu OneKey recovery odnosi sie do biosa... takze nie wiem...

Postaram sie teraz jeszcze raz uruchomic kompa z plytek i dokladnie opisze Ci co sie dzieje...

#14 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 10 08 2010 - 13:35

To ja się zapytam czy na pewno wyłączasz komputer? W menu start masz dwa prostokąty jeden większy ze znaczkiem power - daje komputer w stan uśpienia, drugi wyświetla listę opcji i stamtąd należy wybrać Zamknij niech się zamknie system i wtedy uruchom z OneKeyRecovery.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#15 tomazy_tgo

tomazy_tgo

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 10 08 2010 - 14:34

heh tak wlasnie wylaczam komputer :rolleyes:
A moze przez te wirusy?? Usuwalem jakies pliki antywirusem i moze usunął jakies pliki recovery?? Jak myslisz mogloby to miec wplyw??
Odinstalowalem i jeszcze raz zainstalowalem program OneKey recovery i ciagle to samo...
Jak pobawie sie z tymi plytkami to Ci jeszcze napisze doladnie co sie dzieje...




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych