Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Jaką pamięć dokupić?




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 28 08 2010 - 18:29

Witam
Chciałabym dokupić 1 gb ramu tylko niestety nie wiem czy mogę kupić jedną kość 1gb czy dwie po 512mb.

Płyta główna to: Soltek Series SL-75FRN2 nVIDIA nFORCE2 Ultra 400+ MCP
Procesor: Athlon XP 2000+
Pamięć: DDR 256/400 Sticker

Proszę poradźcie mi co mogę kupić bo ja się na tym zupełnie nie znam ;)

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 28 08 2010 - 18:43

Po1. Należy podać jaką masz pamięć tam podpiętą w tej chwili pomoże Ci w jej identyfikacji Everest wchodzimy z uprawnieniami administratora(prawy klik - uruchom jako administrator) następnie wybieramy zakładkę Płyta główna i tam SPD - przepisujemy co jest napisane po prawej w górnym okienku.

Od tego wiele zależy m.in czy masz miejsce na nowe kości oraz jakie wybrać. Przygotuj się też, że kości DDR są nieporównywalnie droższe od pamięci DDR2(a właśnie DDR obsługuje ta płyta). Czekam na info z everesta.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 29 08 2010 - 00:09

Jest to:
DIMM2: 256 MB PC3200 DDR SDRAM

Mam tylko tą jedną kość. Wiem, że kości DDR są droższe.

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 08 2010 - 08:50

Przepraszam, nie ma tam nic więcej podane? Zrób zrzut ekranu z everesta z zakładki SPD bo w ten sposób nie jestem w stanie określić opóźnienia pamięci jaką posiadasz i proponowanie na "oko" mija się w tym wypadku z celem:) Więc odpal everesta w SPD - Print Screen, do Painta a później na www.imageshack.us

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 29 08 2010 - 10:34

Tu jest zrzut ekranu

http://img828.images...52/everestm.jpg

#6 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 08 2010 - 11:00

Click rodzynek na allegro z CL2.5 1 GB pamięci. Większość pamięci ma CL3. Dokupienie pamięci z innym opóźnieniem może powodować problemy sprzętowe. Ewentualnie pasuje pytać sprzedawców czy inne pamięci np Goodram Click podczas redukcji do 200 MHz, będzie działał z opóźnieniem 2.5. Z kolei w sklepie internetowym znalazłem Click TwinMosy z 2.5. W komputroniku mogą mieć pamięci 2x1 GB 400MHz z CL 2.5 więc podobnież istnieje prawdopodobieństwo, że będzie też pojedyncza pamięć.. porządna pamięć Geila właśnie od nich.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#7 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 29 08 2010 - 11:59

A czy nie można jakoś zmienić tego CL mojej pamięci z 2.5 na 3. Albo odwrotnie jakbym kupiła pamięć CL3 to przerobić ją na CL2.5 ;)

Znalazłam takie coś:

http://allegro.pl/go...1208186196.html

czy to może być, czy nie bardzo?

#8 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 08 2010 - 12:13

Należałoby to sprawdzić w biosie. Musisz wejść do biosu - w zależności jaki to bios poszukać

Advanced Chipset Features
Genie BIOS Setting
Advanced

Jednej z tych 3 zakładek - następnie odnaleźć

CAS Latency Control,
SDRAM tCL,
SDRAM CAS Latency Time,
SDRAM CAS#Latency
- jedno z tych 4. I sprawdzić czy istnieje możliwość ustawienia na 3. Jeśli istnieje to ustaw 3. Zapisz ustawienia biosu komputer się zrestartuje, jeśli załaduje się do systemu to uruchom Everesta i pokaż screena z SPD, zweryfikujemy co się zmieniło. Jeśli się nie uruchomi normalnie komputer trzeba będzie przywrócić pamięć do 2.5. Proszę próbować. Co do tego Goodrama to pracuje na innych timingach niż Twoja pamięć to może powodować problemy ale timingi zawsze można próbować ustawić ręcznie.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#9 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 29 08 2010 - 12:48

Niestety nie da sie nic przestawić, bo CAS LATENCY jest podświetlone na niebiesko i jest x przy tym wpisie a jak próbuje dojść do tego to przeskakuje niżej.

A ten Kingston byłby lepszy niż Goodram? I czy pracowałby na tych samych timingach co moja pamięć bez ustawiania?

#10 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 08 2010 - 12:55

Co do Kingston a Goodram to są dość podobne pamięci, ja korzystam z Goodram, bo lubię wspierać polskich producentów. Co do timingów to one ustawiają się automatycznie do częstotliwości pracy pamięci. Ale jest jedno ale:

Click tutaj jest wykaz pamięci firmy Goodram i żadna 400 nie działa na 2.5 Podobnie było na stronie kingstona. Dlatego zapytaj sprzedawcy o to CL2.5 przy timingach jakie potrzebujesz. Ewentualnie możesz wyciągnąć po prostu starą 256 MB kość jeśli będą problemy po zainstalowaniu nowej i wszystko będzie chodzić jak należy - różnicy wielkiej nie poczujesz między 1GB a 1.25.

PS: Masz możliwość zrobić zdjęcie w Biosie jak to wygląda ten Cas. Bo może należy coś odblokować by móc manualnie ustawić CL.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#11 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 29 08 2010 - 14:57

Zdjęcia BIOSu:

http://img838.images...6303/bios1y.jpg

http://img202.images...7912/bios2w.jpg


P.S. A czy dwie kości po 512mb będą szybciej działały niż, jedna 1gb.

#12 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 08 2010 - 15:00

Nie nie będą działać szybciej. Jedynie zajmiesz dwa razy więcej miejsca w gniazdach. Na obrazku masz Memory Frequency [By SPD] tam pewnie można ustawić manual i wtedy będziesz miał możliwość zmiany ustawień CL. Jakie opcje są tam poza "by SPD".

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#13 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 29 08 2010 - 15:47

Nie wiem czy oto chodziło:

http://img820.images.../2566/spd1p.jpg

a po wciśnięciu enter pokazało się coś takiego:

http://img90.imagesh.../6329/spd2l.jpg

#14 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 08 2010 - 15:52

Pokaż jeszcze opcje System Performance zdaje się, że tam jest opcja która odblokuje wszystko. Domyślnie jest Na Optimal, a zdaje się, że może być Manual. Jeśli będzie manual i odblokują się opcje dotychczas zablokowane zobacz co możesz ustawić, tj CL3.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#15 Melisa

Melisa

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 29 08 2010 - 18:36

Po naciśnięciu enter na System Performance pojawiło się coś takiego:

http://img827.images...66/98858764.jpg

po przestawieniu na inne opcje niestety CAS Latency się nie odblokowało

Aggressive:

http://img715.images...84/26440863.jpg


Turbo:

http://img831.images...37/79520057.jpg

Expert:

http://img834.images...79/92408498.jpg




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych