Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

eMule: UPnP przestał działać




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ktr

ktr

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 94 postów

Napisano 28 08 2010 - 22:32

Do tej pory korzystałem z eMule bez problemu, mając zawsze Wysokie ID (sieć eD2K). Test portów wypadał OK. Nie musiałem konfigurować routera WiFi, wystarczyło puścić eMula w Firewall-u (KIS 7.0) oraz w eMule włączyć w Ustawieniach -> Parametry łącza: Użyj UPnP do konfiguracji portów.

Dziś nagle eMule przestał mnie lubić i zaczął dawać Niskie ID, test portów TCP failed. Nic nie grzebałem więc dziwna sprawa. Problem rozwiązalo dopiero ustawienie w konfiguracji routera forwardowania (TCP 4662, UDP 4672). Po tej operacji w routerze znów mam Wysokie ID i testy portów są OK.

Pytanie: czemu wystąpiła taka sytuacja, czyżby technologia UPnP przestała działać? O co chodzi? Wcześniej nie było problemów, nic z tego nie rozumiem.

Komputer: laptop Acer Aspire 5720Z
System: WinXP Pro SP3
eMule: v0.49c
Sieć: UPC
Router: WiFi Thomson
Firewall: KIS 7.0

Dziękuję za odpowiedzi.

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 28 08 2010 - 22:42

Jak wyłączyć UPnP Poszukaj usługi o której napisała picasso i sprawdź jej stan. Poprzez dwuklik ustaw ją na tryb uruchamiania automatyczny.. ale ostrzegam, że tak picasso potwierdziła, że uruchomienie tej usługi jest niebezpieczne.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 ktr

ktr

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 94 postów

Napisano 29 08 2010 - 08:12

Ryzykując tymczasowo ustawiłem na Automatyczny.
Nie pomogło. Bez forwardowania, sam UPnP nie chce działać;) Nie wiem, co może być przyczyną.

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 08 2010 - 09:02

W takim razie poczekaj na Heńka on pewnie coś wymyśli.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 ktr

ktr

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 94 postów

Napisano 01 09 2010 - 08:30

OK, poczekam:)

#6 Heniek

Heniek

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 8194 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Browarlandia :D

Napisano 06 09 2010 - 00:48

Szczerze to nie wiem, pomimo tego, że koło stopy stoi mały router
to nigdy nie miałem okazji z upnp korzystać tylko od razu reguła,
forward portów i wsio gotowe [:

Co bym zrobił? - uruchomił µTorrent i obadał co się z nim dzieje.
To znaczy czy on jest w stanie przekierować sobie port, a jeśli nie sprawdził zakładkę Log.
Lub, dwa programy diagnostyczne (zootella / UPnPTest) można znaleźć w tym wątku.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
mooo! [:

#7 ktr

ktr

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 94 postów

Napisano 25 09 2010 - 21:51

Zrobiłem testy zarówno UPnP_Test jak i Zootellą - załączam screeny.

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych