Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Jak zainstalować sterowniki chipsetu intelICH10 dla intel x58?




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 pinochio

pinochio

    Second Rank

  • Na emeryturze
  • 101 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 09 2010 - 19:12

Mam płytę asusa P6X58D Premium, złożyłem kompa, zainstalowałem system win7 professional 64 i chcę zainstalować oryginalne najnowsze sterowniki. Ściągam z intela infinst911autol z intel chipset v9.1.1.1025, instaluję i w menadżerze urządzeń nie ma, tylko są windowsowe z 2006 roku? Jak to zrobić, żeby wszystkie z paczki zainstalować?

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 03 09 2010 - 19:19

Według mojej wiedzy sterowników należy szukać na stronie producenta płyty czyli Click w prawym górnym rogu jest wyszukiwarka wpisać model czyli P6X58D, a następnie wejść w wyświetlony model. Wybrać zakładkę Download wybrać Win7 64 bit, rozwinąć pozycję chipset i w ten o to sposób dowiemy się, że najnowsze sterowniki to 9.1.1.1020 i takie należy zaimplementować do tej płyty. Lub jeśli uważasz, że jest inaczej wyszukaj chipsetu w menadżerze urządzeń daj aktualizuj sterownik i wskaż ręcznie instalację sterownika.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 pinochio

pinochio

    Second Rank

  • Na emeryturze
  • 101 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 09 2010 - 19:37

Te ze strony asusa też wcześniej ściągnąłem i to samo, nie chce automatycznie zaktualizować. Ręcznie to nie wiem w jakim folderze szukać i które zaktualizować, jak usuwałem stare sterowniki, to o mało nie musiałbym reinstalki robić, do sieci nie mogłem się podłączyć. Chciałem wkleić loga z instalacji intela, ale to chyba za duży plik, stąd ten pusty post, sorry!

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 03 09 2010 - 19:49

Jak to w którym ręcznie szukasz sterownika(instalki) w folderze w którym ściągasz pliki. Proszę pokazać menadżer urządzeń z zakładki chipsetu(oraz informacje o sterowniku z zakładki zaawansowane).

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 pinochio

pinochio

    Second Rank

  • Na emeryturze
  • 101 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 09 2010 - 20:05

Te z asusa Intel_Chipset_V9111020_XPVistaWin7 mam faktycznie dll-e w folderze pobranych, te ze strony intela to jest instalka exe, rozpakowuje się w temporere. Nie bardzo wiem, co mam pokazać, jaki menadżer urządzeń z chipseta?

Załączone miniatury

  • Bez_tytu_u.jpg


#6 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 03 09 2010 - 20:19

No dobrze w takim razie ja się Ciebie pytam, jak chcesz zainstalować sterowniki skoro nie wiesz gdzie jest pozycja mówiąca o chipsecie zaimplementowanym na płycie głównej? Skąd wiesz jaki sterownik masz zainstalowany?

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#7 pinochio

pinochio

    Second Rank

  • Na emeryturze
  • 101 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 09 2010 - 20:41

W instalce chipsetu intela są sterowniki nie tylko do chipsetu, ale także do kontrolerów usb i wiele innych, które mi nie wiele mówią. Jeśli główny sterownik chipsetu, jest tzw. mostek (bridge) Intel R 802801 PCI - 244E, to w menadżerze urządzeń pokazuje mi sterownik microsoftu 6.1.7600.16385 z 2006-06-21, ale z tego co wiem, ten się raczej i tak nie zmienia. Pozostałe też są ze sterami microsoftu.

#8 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 03 09 2010 - 20:53

Jeśli ściągnąłeś sterowniki, przeprowadziłeś instalację i owa zakończyła się pomyślnie tzn, że wszystko jest w porządku. Jeśli wiesz, że mostek to Chipset to znaczy, że właśnie do niego powinieneś zaktualizować sterownik ręcznie(o czym pisałem wyżej) uf.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#9 pinochio

pinochio

    Second Rank

  • Na emeryturze
  • 101 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 09 2010 - 21:18

Coś mi tu nie pasuje, w innym kompie mam chipset intel 875P i wiele się aktualizowało automatycznie, ręcznie też szło zaktualizować, tu ręcznie wskazuję na poszczególne foldery rozpakowanego chipsetu i nigdzie, ale to nigdzie, w żadnym kontrolerze nie aktualizuje do nowego.
Dobra, z innej beczki, skoro już byłeś na stronie asusa, powiedz mi, jak zaktualizować bios na płycie, pobrałem bios Version 0904 i bios-utilities Version 2.41(chyba dobrze?) , co z tym zrobić? Mam starszy bios na płycie.

Edit z 04.09.2010 13:29:

Zobaczyłem jeszcze raz i faktycznie, automatycznie zaktualizowało mi sterowniki na intela ICH10 w
Family SMBus Controller - 3A30
Family 2 port Serial ATA Storage Controller2 - 3A26
Family 4 port Serial ATA Storage Controller1 - 3A20

Ale to chyba mało?

Załączone miniatury

  • Bez_tytu_u.jpg


#10 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 03 09 2010 - 21:22

A teraz zasada numer 1. Nie aktualizuj biosu jeśli to nie jest konieczne, ponieważ nieumiejętne zaktualizowanie biosu może spowodować poważne problemy z komputerem. Pytanie:

Dlaczego chcesz aktualizować bios?
Czy zdajesz sobie sprawę z konsekwencji niepoprawnego wgrania biosu?

A tutaj click zobacz sobie.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#11 pinochio

pinochio

    Second Rank

  • Na emeryturze
  • 101 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 09 2010 - 21:43

Lubię mieć wszystko najnowsze. W innym komputerze, z płytą msi dałem sobie radę, z ręcznym wgrywaniem biosu z dyskietki, zmieniając plik na *.rom...
Dzięki, zaraz tam zajrzę.

Edit 04.09.2010 13:38:

Zmieniłem bios, szło bez problemu tym programem.

#12 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 04 09 2010 - 17:43

No to jest bardzo przydatny sposób i wygodniejszy niż aktualizacja z dosu. Wiadomo okienka są bardziej przyjaznym interfejsem. Czy coś jeszcze mogę dla Ciebie zrobić?:)

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#13 pinochio

pinochio

    Second Rank

  • Na emeryturze
  • 101 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 04 09 2010 - 20:11

W tym temacie to chyba wszystko. Dzięki.

#14 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 04 09 2010 - 20:33

Ok, w razie problemów i poszukiwania pomocy - zapraszamy ponownie:). Temat zamykam.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych