Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Co zmienic zeby nie stracic zbyt duzo na wydajnosci




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 atyl

atyl

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 29 09 2010 - 09:06

Witam
Od jakiegos czasu przymierzam sie do zakupu noweg sprzetu.
sprawdzam rozne fora internetowe, ale natlok procesorow, kart graficznych i wszystkich tych kruczkow producenckich w stylu wyzszy numerek ale mniejsza wydajnosc :unsure: mnie przeraza i nie potrafie sam wybrac.
Dlatego potrzebuje pomocy od was.

Wiec tak, przegladalem forum i dostrzeglem temat kolegi o nicku Integer:
http://searchengines...wu-t140323.html
Podoba mi sie zestaw zaproponowany przez niego, ale po podliczeniu na szybko wydaje mi sie, ze kilka rzeczy powinienem zmienic, zeby zejsc z cena do okolo 3,5 tysiaca zlotych.

Wiec pytanie brzmi co zmienic zeby za duzo nie stracic na wydajnosci :lol:

Co jeszcze ?- komputer bedzie przeznaczony glownie do gier, nie bede nic podkrecal, nie znam sie na tym.

Zestaw by Integer

Procesor:
Intel Core i7 930 2.8GHz LGA1366

Płyta główna:
Asus P6T Deluxe X58 LGA Socket 1366

Chłodzenie:
Thermaltake SpinQ, LGA 1156&1366

Pamięć RAM:
Kingston HyperX 3x2GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM Tall HS XMP

Dysk twardy:
Samsung SpinPoint F3, 3.5", 1TB, SATA/300, 7200RPM, 32MB cache

Karta graficzna:
Zotac GeForce CUDA GTX 460, 1GB DDR5 (256bit), DualDVI/DP/HDMI, BOX

Obudowa:
ATX Tower Thermaltake M9 z oknem

Zasilacz:
Tagan TG600-BZ 600W (modularny), aktywne PFC, retail

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 29 09 2010 - 10:00

Dołączona grafika


Wyszło trochę ponad 3,5k - ale spokojnie można odłożyć chłodzenie Fortisa jeśli nie planujesz OC(przy Fortisie na lekkie można sobie pozwolić) - i już 120 zł mniej i już mamy 3540. Zmniejszyłem ilość pamięci do 4GB bo to spokojnie wystarcza. Dysk na 500 GB(chyba nie jesteś przechowalnią filmów). Poza tym płyta Asrocka tańsza i mogłoby w zasadzie pewnie być jeszcze taniej jakby się uparł, ale kierowałem się jakością. Zasilacz wystarczający do zestawu ze sprawnością 80%(bez certyfikatu 80Plus - ale jest bardzo dobrym zasilaczem i spokojnie sobie poradzi).

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 atyl

atyl

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 07 10 2010 - 07:22

Dzieki Handra.
Właściwie to wszystko co chcialem wiedziec.
Ostatnio zastanawiam sie jednak nad platforma pod amd - gdzies wyczytalem, ze np Phenom II X4 955 to calkiem niezly procesor - a cenowo to polowa intela podanego wyzej.
Plyty glowne pod amd tez tansze - wiec wiecej kasy mozna przeznaczyc na cos innego lub super pro grafike....B)

Sam nie wiem - teraz sie zastanwiam - platforma pod amd czy platforma pod intela.
Szczerze mowiac zawsze mialem intela i karty graficzbne gforce`a, cos mnie powstrzymuje przed zakupem amd :)
No ale moze tym razem cena mnie skusi.

Sorry Handra za zawracanie "dupy" ale czy podobny wydajnosciowo nie bedzie jakis zestaw opraty o np phenoma II X4 955 ? i przy okazji tanszy ?

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 07 10 2010 - 07:50

Click w tym artykule zostały przeprowadzone testy na Phenom II x6 1090T(BE) w tej chwili najwydajniejszy układ AMD posiadający 6 rdzeni. Dopiero pod podkręceniu był gdzieś w okolicy i7 - wiadomo co 6 wątków to nie 8 i widać w testach tę różnicę. Na pewno zestaw pod x6 AMD można złożyć troszkę taniej. Super Pro grafikę? Według mnie GTX 460 starcza do wszystkiego. Poza tym z 2x2 w intelu nie wykorzystasz pamięci trójkanałowej więc warto by było kupic 3x2GB a tutaj można do AMD spokonie 2x2 i działa dwukanałowo.

Dołączona grafika w zasadzie zestaw AMD można złożyć jeszcze taniej w jednym ze sklepów w Rzeszowie(mają sklep internetowy) ja bym został przy i7 w przypadku esc.pl. Bo w przypadku Rzeszowa:

Dołączona grafika

można sobie pozwolić na więcej. Scythe Mugen to bardzo dobry schładzacz. Obudowa Value, ale szeroka dość ciężka i do tego ma dość otworów na dodatkowe wentylatory.
Do tego dodatkowy wentyl na Mugena. Niżej ten sam zestaw tylko 750W w razie jakbyś chciał sprawdzać ile wyciągniesz ze sprzętu na powietrzu. Pamięci dostosowane według testów przeprowadzonych na platformach AMD - Patriot.

Dołączona grafika

Jak widać można taniej i z o wiele lepszym chłodzeniem i obudową. W tej sytuacji skłaniałbym się ku AMD. Płyta ma bardzo dobre recenzje na portalach zarówno polskich jak i zagranicznych. Dobrze się podkręca ma solidną sekcje zasilania. Także można spokojnie na niej podkręcać i wyciągać lepsze wyniki - oczywiście na tyle na ile powietrze pozwoli. Pamięci również są przeznaczone do zabawy i jak sama nazwa mówi służy dla AMD bardzo dobrze. Także masz spory orzech do zgryzienia. Ja przystaje przy AMD, bo można taniej i równie dobrze(może i troszkę gorzej - ale nie popadam w paranoje, bo zawsze można kupić coś lepszego niedługo będą Buldozery Intel też planuje nowe pozycje więc można by gonić w nieskończoność). W zasadzie ten dodatkowy wentylator można odłączyć i gdybyś naprawdę chciał jeszcze lepszą kartę to.. masz na nią dodatkowe 200 zł(do 3,5K, przy 1 zestawie) wtedy kupiłbym TO zamiast GF.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 atyl

atyl

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 09 10 2010 - 08:35

Wentylator:
Zalman CNPS10X Flex
135 zł

Procesor:
AMD Phenom II X6 1090T /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/
949 zł

Płyta główna:
AsRock 890GX Extreme3 /AMD 890GX/
435 zł

Pamięć RAM:
Corsair 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 XMS3
330 zł

Dysk twardy:
Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
215 zł

Karta graficzna:
ZOTAC GeForce GTX 460 1GB + OC Nitro Controller + Lost game
799 zł

Nagrywarka DVD:
LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black)
99 zł

Obudowa:
Chieftec DF-01B (bez zasilacza)
299 zł

Zasilacz:
Chieftec 650W [CFT-650-14CS] cable management
360 zł


Suma: 		  
3621	zł brutto


Czy sa jakies zastrzezenia do tego zestawu ?
Pytam bo jest to chyba zestawienie finalne - no moze jak znajde jakies zaskorniaki to jeszcze zmienie grafike na radeona 5850 ale to dodatkowe 300 zlotych i nie wiem czy 650 w zasilacza wsytarczy ?

#6 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 09 10 2010 - 09:01

650W spokojnie wystarczy. Problem raczej leży w pamięciach. Te patrioty pasują do tej płyty. Wolałbym dopłacić do tego Asusa M4A89GTD PRO/USB 3 i kupić inne pamięci(Ja bym tak zrobił ze względu na to, że nie potrzebuje 3xPCI-e i potrzebuje wsparcia dla większej ilości dostępnych pamięci, a ten Asus ma tego więcej). Ale ogólnie z patriotami w/w do Asrocka też OK, a nawet wydajniej(tylko są troszkę droższe od Corsairów - ale z CL7 więc szybsze) Reszta w porządku - i jeśli będziesz zamawiał to pamiętaj nie oszczędzać z kuriera na pocztę, bo sprzedawcy potrafią to wykorzystać.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#7 atyl

atyl

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 31 10 2010 - 15:58

Zakup juz dokonany - dziekuje za pomoc.
Komputer uzytkuje okolo 2 tygodni

Procesor - AMD Phenom II x6 1090T box BLack Edition
Płyta główna - Asus M4A89GTD PRO/USB3
Pamieci - Patriot PGS LLK DDR3 2x2GB 1600Mhz Cl7 AMD
Karta Graficzna - Radeon 5850 Asus 1GB 2xDVI&DP (PCI-E) Direct CU
Dysk Twardy - Seagate 1TB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA II)
Chlodzenie procesora - Scythe Mugen 2 rev. B
Zasilacz - Chieftec (GPS-650A) 650W bulk
Obudowa - Antec Gamer Three Hyndred Case

Calosc nieco ponizej 4 tysiecy - mozliwe ze lekko przeplacilem ale mimo wszystko jestem zadowolony.

Jedyne male minuski jakie teraz dostrzegam to:
- ta plyta glowna nie wspiera pamieci 1600Mhz jezeli chodzi o OC - nie bardzo wiem ocb, bo sie tym dotad nie interesowalem, ale uznaje, ze jest to minus
- chlodzenie procesora ma ogromne rozmiary - nie zdawalem sobie z tego sprawy dopoki nie otworzylem puszki - blok chlodzacy zaslania 2 sloty pamieci na plycie glownej - niby pamieci nie wymienia sie zbyt czesto ale jednak zdejmowanie chlodzenia po to zeby wyjac /wlozyc kosc pamieci jest troszkie nie teges. Ale rekompensuje to temperatura procesora w stresie i decybele, a wlasciwie ich brak :(.

Poza tym bardzo ladna estetyczna obudowa (jakos nie pasuja mi te wszystkie kosmicznie wygladajaace obudowy) zawierajaca w standardzie dwa dodatkowe wentylatory plus miejsce na zamontowanie kolejnych - mysle, ze jak mnie najdzie ochota na krecenie to na pewno nie bede sie musial przejmowac temperatura :)

Takze jeszcze raz dzieki za wszystkie porady - pierwszy raz od 10 lat wybralem cos co nie nalezy do Intela i jak narazie jestem zadowolny

#8 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 31 10 2010 - 16:05

Płyta obsługuje pamięci 1600 MHz bez problemu, sam taką mam i sam mam Patrioty PGS34G1600LLKA. Zaraz to obadam z Twoimi.

W zasadzie w połowie też mam taki sam zestaw.. nie licząc karty graf, dysku i chłodzenia. Aby pamięci działały poprawnie należy ich napięcie w biosie podkręcić na 1.8V(bez obaw nic nie spalisz, domyślnie jest to 1.7V), timingi 7-7-7-20 1T i Bank Cycle na Auto.

Tutaj potwierdzenie z forum patriota, co prawda jest 1.9V ale na tej płycie wystarczy 1.8V.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#9 atyl

atyl

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 06 10 2012 - 09:46

Witam
Minely juz dwa lata od momentu kiedy uzytkuje zestaw komputerowy podany wyzej (zero zastrzezen, ani jednej zawieszki, ani jednego blue screena)i chyba przyszedl czas na lekkie modyfikacje.
Narazie tylko ram, w pozniejszym terminie (do pol roku) rowniez karte graficzna.
Zakup tych patriotow to koszt plus/minus 250 zlotych
http://www.ceneo.pl/3044873
I teraz pytanie nr 1 - warto sie bawic w dokupienie 4 giga ramu w tej cenie czy poszukac czegos nowego.
Pytanie nr 2 - Jezeli cos nowego to jakie wybrac pod ten zestaw (minimum 8giga)?

Pytanie nr 3 jest juz calkiem z innej beczki.
Nie zakladam kolejnego tematu, ale jezeli uznacie, ze powinienem to niech moderator podzieli ten post i z gory przepraszam za "generowanie" dodatkowej pracy.

Mam zamiar kupic zonie laptopa - prezent urodzinowy
Bedzie jej potrzeny glownie do pracy.
Jednak ze wzgledu na to, ze ja rowniez bede sie bawil nowym sprzetem, wiec wybor padl na model "ladny" ale i dosc wydajny:
http://www.x-kom.pl/...d-rw-7hp64.html
No i pytanie - czy w tej cenie bedzie to dobry wybor ? Czy jednak zainteresowac sie czyms innym ?

#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 06 10 2012 - 11:31

Rozumiem, że na komputer masz do przeznaczenia 250zł? Pamięć RAM można dokupić do tego zestawu, ale ja prawdę mówiąc zainteresowałbym się kupnem dysku SSD. Widzę, że płyta obsługuje SATA3, więc nie będzie problemu z pełnym wykorzystaniem jego możliwości. Co da Ci dysk SSD? Przede wszystkim szybsze działanie systemu, wszystkie aplikacje (zainstalowane na tym dysku) będą otwierać się szybciej i zobaczysz ogólne przyspieszenie. Przykład: http://www.saturion....s_85k_IOPs.html

Oczywiście, na tym dysku SSD aby odczuć poprawę wydajności to musisz zainstalować system. Jak nie potrzebujesz zalet płynących z posiadania dysku SSD, to możesz dokupić RAM, 8GB także nie zaszkodzi. W późniejszym czasie faktycznie - słabym ogniwem okaże się grafika.

Co do laptopa - ile pieniędzy jest do przeznaczenia maksymalnie na laptopa i do czego będzie służył? Ma on posiadać system? Jak duża matryca?

#11 atyl

atyl

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 06 10 2012 - 12:26

Hmm, chyba bede sie musial zastanowic nad tym dyskiem ssd - rozumiem, ze zakupienie i zainstalowanie systemu na ssd da mi wiecej niz dokupienie pamieci ?
Jezeli chodzi o dodatkowy ram to zastanawiam sie czy brac dodatkowe 4 giga na tych samych patriotach, ktore juz posiadam, czy tez kupic cos nowego, bo np kupno nowych moze sie okazac bardziej oplacalne - w sensie stare tak jak podalem kosztuja okolo 260 zl a nowe moze mozna dostac taniej ?.

Na laptop max 3.500 zl z systemem - matryca 15 mysle, ze spokojnie wystarczy, zona bedzie tylkio pracowac, ale ja lub synowie bedziemy chcieli czasem w cos zagrac - czyli bedzie do wszystkiego po trochu.

#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 06 10 2012 - 13:55

Pamięci RAM są teraz tak tanie że 2x4GB spokojnie można dostać w cenie do 150zł, a poprzednie Patrioty możesz sprzedać. Ewentualnie jak dwie pary zadziałają to możesz też mieć nikomu niepotrzebne 12GB (2x4GB + 2x2GB :lol: ). Powiem tak - 4GB pamięci jest aktualnie wystarczającą ilością dla przeciętnego użytkownika. Oczywiście, po przejściu na 8 da się odczuć różnicę, ale i tak zainwestowałbym w SSD ze względu na ogólne działanie komputera. W końcu komu chce się czekać na załadowanie systemu czy czekać na uruchomienie programu bo zwykły talerzowy dysk dostaje zadyszki...

Co do laptopa: http://www.x-kom.pl/...d-rw-7hp64.html bardzo wydajny i solidny laptop. Pociągnie każdą grę na wysokich detalach.

Opcja druga: http://www.x-kom.pl/...d-rw-7hp64.html - laptop posiada wydajniejszy procesor niż poprzedni, jednak sporo słabszą grafikę. Posiada za to więcej pamięci ram (nie mniej jednak 4gb w poprzednim zestawie nawet z możliwością rozszerzenia także wystarczy). Także pociągnie każdą grę, ale w dużo bardziej okrojonych detalach

Oba laptopy są warte uwagi, ale zastanów się do czego chcesz go przede wszystkim wykorzystać




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych