Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Sterowniki dla Realtek 8187B




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 perlik1

perlik1

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 10 postów

Napisano 16 10 2010 - 22:06

Witam,

Sprzęt: Realtek RTL8187B (wewnętrzna)

Podczas instalacji wybieram z managera użądzeń "Aktualizuj sterownik..." -> "zaawansowane" -> podaje lokalizacje w której znajdują się drivery pod ten model karty -> "Dalej" -> i dostaje standardowy komunikat: "Nie można zainstalować tego sprzętu. Sprzęt nie został zainstalowany ponieważ kreator nie mógł odnaleźć wymaganego oprogramowania."

Próbowałem co najmniej kilkunastu różnych wersji driverów (od najnowszych ze strony producenta po starsze) jakie udało mi się znaleźć pod ten konkretny model karty.
Próbowałem instalować z UI dostarczonym driverami. Klikałem również prawym na plik sterownika i wybierałem "zainstaluj". W managerze przy nazwie urządzenia jest nadal żółty wykrzyknik.
Karta jest oczywiście włączona pstryczkiem-przełączniczkiem on-off na obudowie.
Nie to raczej wina systemu bo sprawdzam sytuacja potwierdziła się również na innej wersji xp-ka.
Problem się pojawił po formacie wcześniej sterowniki instalowały się normalnie.
Na stronie Toshiby nie mogę znaleźć sterowników pod ten model laptopa (w ogóle nie ma go na liście sprzętu do którego TOSHIBA udostępnia drivery) Jest to TOSHIBA Satellite L45-S7409.
Karta to na 100% RTL 8187B - info bezpośrednio z chipu. Stabilnie siedzi w slocie.

Jeśli miałby ktoś jeszcze jakiś pomysł to bardzo proszę o rady.

Dzięki i pozdrawiam.

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 17 10 2010 - 14:58

Dołączona grafika

Jak widać.

Dołączona grafika

Słabo szukałeś.

Realtek Audio.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 perlik1

perlik1

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 10 postów

Napisano 17 10 2010 - 23:18

OK, fajnie dzięki za odpowiedź.
Nie mniej jednak problem nie dotyczy dzięku tylko wi-fi :angry:
Pod XP żadnych sterowników do wifi tam nie ma. Zresztą tak jak pisałem próbowałem już różnych wersji pod RTL8187B łącznie z tymi, które wcześniej poprawnie działały ponad 2 lata aż do formatu.
W związku z tym wydaje mi się że problem może mieć nieco inne podłoże.
Może powinienem dodać lub wywalić jakąś aktualizacje ?

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 18 10 2010 - 07:53

Mój błąd. Więc zrobimy tak:


Tutaj jest Driver Sweeper odpal go i usuń pliki Realtek - LAN lub inne odpowiadające za Kartę sieciową(byle nie Audio) Gdy to zrobisz:

Tutaj jest link do poprawnych sterowników. Ściągnij i zainstaluj.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 perlik1

perlik1

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 10 postów

Napisano 18 10 2010 - 17:33

Witam,

Dzięki za odpowiedz.

Zainstalowałem program o którym wspomniałeś.
Po uruchomieniu oczom mym ukazało się taki oto obraz:
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Nie mogę tam nigdzie wyklikać niczego co by wskazywało na jakiekolwiek Realtekowe komponenty sieciowe :angry:

#6 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 18 10 2010 - 18:50

No i faktycznie nie mogłeś - po prostu ich tutaj nie ma.

Tutaj jest temat przy którym wyświetla się podobny komunikat

Na stronie faktycznie nie ma modułu wifi dla XP, jest to dla mnie niezrozumiałe - domyślnie na laptopie był XPek, zdaje się że Vista?
Moim zdaniem powinieneś spróbować instalacji sterowników pod Vistę ze zgodnością dla XP zainstalować - wiesz jak ustawić zgodność?

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#7 perlik1

perlik1

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 10 postów

Napisano 18 10 2010 - 20:29

Wykonałem czynności które zostały opisane w temacie do którego podałeś link czyli
- usunąłem z katalogu WINDOWS/inf pliki z danymi sterownika
- odinstalowałem urządzenie w managerze

Po restarcie faktycznie "wyskoczył dymek" z informacją o nowym urządzeniu, jednak:
- dalej nie mogę go zainstalować wskazując pliki sterownika
- okno Driver Sweeper dalej wygląda tak samo, nie pojawiły się nowe pozycje na liście

Na laptopie oryginalnie była zainstalowana Vista, po zmianie na XP sterownik do wi-fi zainstalowały się normalnie bez żadnych problemów.
Działały tak ok. 800 dni po czym przyszedł czas na format.
Teraz nie mogę ich zainstalować zarówno na "czystym" XP jak i "MX by malconix" (czy jakoś tak przepraszam jeśli pomyliłem).
System oczywiście ze wszystkim updata-mi, .NET 3,5

Oprócz tych sterowników mam jeszcze w managerze wykrzykniki przy "Nieznane urządzenie" i "Podstawowe urządzenie systemowe".

Być może jedno z nich to sterownik który odpowiada za "mini PCI" tzn. chodzi mi o obsługę slotu w który siedzi karta...

Jeśli możesz to proszę poinstruuj mnie jak ustawić tą zgodność.

#8 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 18 10 2010 - 20:37

Odinstaluj sterownik pousuwaj te pliki jak pisała picasso, a następnie we właściwościach pliku instalacyjnego dla wifi prawy click/właściwości/Zgodność i ustaw zgodność dla XP następnie Zastosuj i OK. Zastanawiam się jakie sterowniki instalowałeś skoro na stronie producenta jest ich raptem 4.. No i co do driver sweeper tam więcej pozycji się nie pokaże.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#9 perlik1

perlik1

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 10 postów

Napisano 18 10 2010 - 21:14

Sterowniki które instalowałem znalazłem na pierwszych stronach Googla, możę przesadziłem pisząc o kilkunastu wersjach ale z 7-8 różnych wersji było jak nic. Nie mogę odnaleźć nigdzie ustawiania zgodność po wykonaniu "prawoklika" na plik sterownika.

#10 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 18 10 2010 - 21:35

Na pliku instalacyjnym, exe tak prawy click/Właściwości i tam zakładka Zgodność a nie pod samym prawoclick:)? A wcześniej z jakiej lokalizacji instalowałeś sterownik? Nie warto próbować instalować sterowników z byle źródła bo niesie to więcej szkód niżeli korzyści.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#11 Brodi81

Brodi81

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 20 02 2011 - 01:24

"Próbowałem co najmniej kilkunastu różnych wersji driverów (od najnowszych ze strony producenta po starsze) jakie udało mi się znaleźć pod ten konkretny model karty."

Podaj linka do tych sterów bo nie wierzę.

XP SP3 jest ?

Podaj hardware ID tej karty to ci znajdę.

copy&paste które działa w 99% przypadków :

Wchodzisz na taką hakerską stronkę www.realtek.com.tw ( zwróć uwagę na podobieństwo adresu strony do nazwy swojej karty )
wpisujesz te swoje RTL8187B w okienko search i klikasz pomarańczowe OK , co cię przekieruje na

http://218.210.127.1...eyword=RTL8187B

dalej chyba sobie poradzisz ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych