Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

Jak skonfigurować pocztę wychodzącą w Knoppix 6.2.1 na USB?




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 01 11 2010 - 01:36

Jestem początkującym użytkownikiem Knoppixa. Skonfigurowałem przy pomocy kreatora (klienta poczty Icedove) serwer poczty . Nie mam problemu z odbiorem poczty, lecz jedynie z wysyłaniem. Mój serwer poczty wychodzącej to smtp.poczta.onet.pl port 587, poł. nieszyfrowane. Tak właśnie go skonfigurowałem. Jnternet z sieci kablowej 2Mb. Nie wiem co źle robię.

#2 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 02 11 2010 - 20:24

Nie mam poczty na onet.pl więc nie mogę zweryfikować całej konfiguracji, ale możesz spróbować zamiast:
smtp.poczta.onet.pl
Wpisać tylko samo:
poczta.onet.pl

.

#3 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 03 11 2010 - 18:22

Dziękuję za podpowiedź, ale to też nie działa i niestety nadal nie mogę wysyłać poczty. Zgłasza się ciągle okienko z prośbą o wpisanie hasła, pomimo że wpisuję je prawidłowe.
Ping smtp.poczta.onet.pl oraz ping poczta.onet.pl skuteczny.
Jeszcze jedno pytanie: Jak zapisać ustawienia konta, aby nie było konieczności konfiguracji przy każdym włączeniu komputera?
W dalszym ciągu proszę o pomoc.

#4 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 05 11 2010 - 05:07

Nie posługuje się tego typu programami, ale ustawienia zapiszą ci się prawdopodobnie wtedy jak program "łyknie" prawidłowe ustawienia, a w tym min. i prawidłowe hasło.
Czy tego Knoppixa masz zainstalowanego na dysku?
Nie znam Knoppixa, ale czy nie trzeba otworzyć w Firewallu odpowiednich portów?


Jeszcze może spróbuj inaczej, a mianowicie ściągnij i rozpakuj np. w katalogu domowym Thunderbird: http://www.mozillame...pl/thunderbird/
W katalogu: thunderbird znajdziesz Skrypt powłoki o nazwie: thunderbird
Uruchom ten skrypt poprzez klikniecie na nim, a jeśli nie zaskoczy to otwórz w tym katalogu konsolę (klawisz F4) i wykonaj polecenie:
./thunderbird
W kreatorze który się pojawi wpisz: Imię i Nazwisko, Adres e-mail i hasło. Zaznacz też zapamiętaj hasło i naciśnij kontynuuj.
Dalej wszystko powinno polecieć z "automatu" (serwer, porty) więc nie powinno być mowy o pomyłce.
Jeśli będziesz mógł wysyłać pocztę, to wtedy przeanalizuj czym się różnią ustawienia które sam wstawiłeś do Icedove od tych wstawionych automatycznie przez Thunderbirda i skoryguj różnice.
.

#5 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 05 11 2010 - 09:42

Dziękuję za pomoc. Knoppixa mam zainstalowanego na Peendrivie 4MB i z niego bootuję. Na dysku mam Win XP Prof. i nie chcę instalować na nim innego systemu.
Knoppix na Peendrivie ma mi służyć jako mobilny system. Czy w takim przypadku mam rozpakować Thunderbirda na peenie i czy mogę to zrobić z poziomu Win XP?

#6 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 05 11 2010 - 21:13

4MB :( chyba 4GB

Zanim odpowiem odnośnie Thunderbirda powinniśmy coś jeszcze ustalić.
- Masz swoje konto z własnym hasłem?
- Możesz dodać nowe konto i będzie ono widoczne po ponownym uruchomieniu?
- Jeśli zainstalujesz jakiś program, to czy po ponownym uruchomieniu w dalszym ciągu będzie on zainstalowany?
.

#7 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 05 11 2010 - 22:56

Dziękuję, że wykazujesz tyle cierpliwości dla mnie.
Konto mam, hasło znam. Peendrive jest o pojemności 4 GB (przepraszam). Ponownie skonfigurowałem Icedove. Jako nazwę użytkownika wpisałem swój adres e-mailowy (jozefbol@poczta.onet.pl)
i wysyłanie poczty działa. Wcześniej program konfiguracyjny sam wpisywał w pole "User Name" tylko jozefbol i mogłem tylko odbierać pocztę. Obecnie mogę odbierać i wysyłać.
Nie wiem tylko jak zapisać ustawienia konta na peenie, aby za każdym razem nie przeprowadzać konfiguracji.
Nie instalowałem jeszcze żadnego programu na tym Peendrivie.
Jeśli nie wyczerpała się Twoja cierpliwość, to proszę o poradę jak zapisać te ustawienia konta.

#8 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 06 11 2010 - 00:20

Nie zrozumiałeś moich pytań, ale mniejsza oto.
Chodziło mi żeby od ciebie wyciągnąć informacje, czy system masz fizycznie postawiony czy tylko coś w stylu Live-CD.

1. To może inaczej: Czy jeśli coś sobie pozmieniasz w przeglądarce internetowej (nowe zakładki, strona startowa itp.), to czy po ponownym uruchomieniu systemu te ustawienia będziesz mieć zachowane?
2. Podaj wyniki poleceń:
cat /etc/fstab
fdisk -l
Polecenia wykonuj po uprzednim zalogowaniu się w konsoli jako root
.

#9 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 06 11 2010 - 00:51

Mam Knoppixa typu Live CD, tyle że na Peendrive. Po każdorazowym uruchomieniu wszystko muszę ustawiać od nowa. Czy jest możliwość zapisu ustawień głównie konta pocztowego na tym nośniku? Na twardym dysku mam tylko Win XP.

#10 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 06 11 2010 - 13:39

Czy jest możliwość zapisu ustawień głównie konta pocztowego na tym nośniku? Na twardym dysku mam tylko Win XP.

Być może jest.
Być może są również zastępcze metody by uzyskać podobny efekt.
Tyle że żeby udzielić ci jakiejś sensownej porady muszę mieć więcej danych.
Niestety na dużo moich pytań i wskazówek w ogóle nie odpowiadasz albo tylko szczątkowo.
Jeśli masz dużo czasu możemy dalej ciągnąć wątek w ten sposób, jednakże w tym tempie satysfakcjonującą odpowiedź uzyskasz gdzieś koło Wielkanocy.

Radzę powyższe wziąć sobie do serca i odpowiadać jeśli ktoś pyta (odpowiadać nawet na te pytania, które wydają się z twojego punktu wydają się pozbawione sensu).

Więc jeśli chcesz szybkiej i konkretnej odpowiedzi, to przeanalizuj temat i uzupełnij o brakujące informacje o które cię prosiłem.
Mam jeszcze dodatkowe pytanie: Czy ten pen-drive używasz lub masz zamiar używać tylko z jednym i tym samym komputerem?
.

#11 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 07 11 2010 - 22:48

Oto wynik Twoich poleceń:

root@Microknoppix:/home/knoppix# cat /etc/fstab 
# DEFAULT BASE FSTAB, UNCONFIGURED 
proc       /proc         proc       noauto             0 0 
sysfs      /sys          sysfs      noauto             0 0 
# Added by KNOPPIX 
/dev/sda1 /media/sda1 ntfs noauto,users,exec,umask=000,uid=knoppix,gid=knoppix 0 0 
# Added by KNOPPIX 
/dev/sda5 /media/sda5 ntfs noauto,users,exec,umask=000,uid=knoppix,gid=knoppix 0 0 
# Added by KNOPPIX 
/dev/sda6 /media/sda6 ntfs noauto,users,exec,umask=000,uid=knoppix,gid=knoppix 0 0 
# Added by KNOPPIX 
/dev/sda7 /media/sda7 ntfs noauto,users,exec,umask=000,uid=knoppix,gid=knoppix 0 0 
# Added by KNOPPIX 
/dev/sdb1 /media/sdb1 vfat noauto,users,exec,umask=000,shortname=winnt,uid=knoppix,gid=knoppix 0 0 
# Added by KNOPPIX 
/dev/sdc1 /media/sdc1 vfat noauto,users,exec,umask=000,shortname=winnt,uid=knoppix,gid=knoppix 0 0 
# Added by KNOPPIX 
/dev/sr0 /media/sr0 auto ro,noauto,users,exec 0 0 
rach) 
-b 2048 (dla niektórych dysków MO): użycie sektorów 2048-bajtowych 
root@Microknoppix:/home/knoppix#

root@Microknoppix:/home/knoppix# fdisk -l

Dysk /dev/sda: 160.0 GB, bajtów: 160041885696
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 19457
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Identyfikator dysku: 0xe8e7e8e7

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1   *           1        5074    40756873+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            5075       19456   115523415    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5            5075       10964    47311393+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda6           10965       19250    66557263+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda7           19251       19456     1654663+  17  Hidden HPFS/NTFS

Dysk /dev/sdb: 4012 MB, bajtów: 4012900352
głowic: 120, sektorów/ścieżkę: 55, cylindrów: 1187
Jednostka = cylindrów, czyli 6600 * 512 = 3379200 bajtów
Identyfikator dysku: 0x00000000

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sdb1   *           1        1188     3918832    b  W95 FAT32

Dysk /dev/sdc: 2032 MB, bajtów: 2032664576
głowic: 64, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 984
Jednostka = cylindrów, czyli 4032 * 512 = 2064384 bajtów
Identyfikator dysku: 0x00000000

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sdc1   *           1         984     1983619+   6  FAT16
root@Microknoppix:/home/knoppix#
root@Microknoppix:/home/knoppix# df -h
System plików         rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sdb1             3,8G  711M  3,1G  19% /mnt-system
tmpfs                 1,0G   20M 1005M   2% /ramdisk
/dev/cloop            1,9G  1,9G     0 100% /KNOPPIX
unionfs               1,0G   20M 1005M   2% /UNIONFS
unionfs               1,0G   20M 1005M   2% /home
tmpfs                  10M   64K   10M   1% /UNIONFS/var/run
tmpfs                  10M     0   10M   0% /UNIONFS/var/lock
tmpfs                 100M   56K  100M   1% /UNIONFS/var/log
tmpfs                 1,0G   20K  1,0G   1% /tmp
udev                   20M  376K   20M   2% /dev
tmpfs                 1,0G  4,0K  1,0G   1% /dev/shm
root@Microknoppix:/home/knoppix# 
Przy wstawianiu wyników poleceń korzystamy z tagów CODE.
saturno

Mój Knoppix Live USB znajduje się na dysku /dev/sdb.
Peen-driva mam zamiar używać na różnych komputerach. Dlatego najlepiej by było zapisać ustawienia właśnie na nim. Chciałbym jeszcze dodać, że po uruchomieniu tego knoppixa Live USB, program ładuje się do pamięci, ale mam możliwość zapisywania na peenie.
Myślę, że to już w pełni wyjaśnia mój problem.
perlit proszę nie usówać treści zaleceń moderacyjnych, bo służą one nie tylko tobie.
Jeśli miałbym coś osobistego pisałbym na PW
saturno


#12 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 11 11 2010 - 00:39

Nie zupełnie jest jeszcze wszystko jasne.
1. Wynik polecenia:
fdisk -l
Jest błędny, bo źle wpisałeś polecenie
l to nie jest jedynka, tylko mała literka: el
Najlepiej jest polecenia wstawiać do konsoli metodą: kopiuj wklej.
Oprócz wyniku powyższego polecenia daj jeszcze wynik z:
df -h
2. To:

CYTAT(perlit @ 6/11/2010, 0:51) *
Mam Knoppixa typu Live CD, tyle że na Peendrive. Po każdorazowym uruchomieniu wszystko muszę ustawiać od nowa.

Przeczy temu:

CYTAT(perlit @ 7/11/2010, 22:48) *
Chciałbym jeszcze dodać, że po uruchomieniu tego knoppixa Live USB, program ładuje się do pamięci, ale mam możliwość zapisywania na peenie.

Czegoś tu nie rozumiem, bo skoro masz możliwość zapisu na tym pen-drive, to czemu nie zapisują się ustawienia programów?
Ustawienia programów zapisują w ukrytych katalogach tego użytkownika z którego konta aktualnie uruchamiany jest dany program.
Z poziomu tego Knoppixa masz możliwość zapisu we wszystkich katalogach, czy tylko w jakimś obszarze pen-drive?
Jeśli nie wszędzie, to gdzie możesz zapisywać?
Czy na 100% te skopiowane dane są dostępne po ponownym uruchomieniu Knoppixa?

Ps.: Wracając do:

CYTAT(perlit @ 5/11/2010, 9:42) *
Knoppix na Peendrivie ma mi służyć jako mobilny system. Czy w takim przypadku mam rozpakować Thunderbirda na peenie i czy mogę to zrobić z poziomu Win XP?

Skoro masz pocztę, to również masz internet.
Więc nie ma najmniejszych przeciwwskazań żeby Thunderbirda ściągnąć i rozpakować w katalogu domowym z poziomu Knoppiksa.
Nie ma sensu używać do tego Windowsa, bo raz że program do rozpakowywania masz już dostępny w Linuksie, a dwa to przy rozpakowywaniu z poziomu Windows mogą wystąpić błędy w prawach dostępu do poszczególnych plików, dowiązaniach itp..

Odpowiedź pochodzi z mojej zarchiwizowanej strony (forum do odczytu) więc może się nieznacznie różnić od oryginału
saturno

.

#13 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 11 11 2010 - 00:51

Odpowiedź: perlit
1. Wyniki poleceń:
fdisk -l
root@Microknoppix:/home/knoppix# fdisk -l

Dysk /dev/sda: 160.0 GB, bajtów: 160041885696
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 19457
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Identyfikator dysku: 0xe8e7e8e7

Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 * 1 5074 40756873+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 5075 19456 115523415 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 5075 10964 47311393+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 10965 19250 66557263+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda7 19251 19456 1654663+ 17 Hidden HPFS/NTFS

Dysk /dev/sdb: 4012 MB, bajtów: 4012900352
głowic: 120, sektorów/ścieżkę: 55, cylindrów: 1187
Jednostka = cylindrów, czyli 6600 * 512 = 3379200 bajtów
Identyfikator dysku: 0x00000000

Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sdb1 * 1 1188 3918832 b W95 FAT32

Dysk /dev/sdc: 2032 MB, bajtów: 2032664576
głowic: 64, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 984
Jednostka = cylindrów, czyli 4032 * 512 = 2064384 bajtów
Identyfikator dysku: 0x00000000

Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sdc1 * 1 984 1983619+ 6 FAT16
df -h
root@Microknoppix:/home/knoppix# df -h
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sdb1 3,8G 711M 3,1G 19% /mnt-system
tmpfs 1,0G 2,3M 1022M 1% /ramdisk
/dev/cloop 1,9G 1,9G 0 100% /KNOPPIX
unionfs 1,0G 2,3M 1022M 1% /UNIONFS
unionfs 1,0G 2,3M 1022M 1% /home
tmpfs 10M 64K 10M 1% /UNIONFS/var/run
tmpfs 10M 0 10M 0% /UNIONFS/var/lock
tmpfs 100M 56K 100M 1% /UNIONFS/var/log
tmpfs 1,0G 20K 1,0G 1% /tmp
udev 20M 376K 20M 2% /dev
tmpfs 1,0G 4,0K 1,0G 1% /dev/shm
root@Microknoppix:/home/knoppix#


2. Nie mogę zapisywać w katalogu /home i nie mogę w nim utworzyć żadnego pliku, ani katalogu, natomiast mogę w katalogach podrzędnych np. /home/knoppix.
Po ponownym uruchomieniu Knoppixa Live USB, dostępne są tylko dane, które były wcześniej zapisane w katalogu /home/knoppix/Desktop/KNOPPIX.
Natomiast dokonywana przeze mnie konfiguracja konta zapisywana jest tylko do RAMu i po wyłączeniu programu ulatnia się.
3. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby rozakowywania na peenie Thunderbirda, gdyż mój klient poczty Icedowe to chyba odmiana Thunderbirda, gdyż w katalogu /home/knoppix jest katalog .mozilla-thunderbird- patrz poniżej:
/home/knoppix/.mozilla-thunderbird/knoppix/Mail/pop3.poczta.onet.pl/Trash.msf
/home/knoppix/.mozilla-thunderbird/knoppix/Mail/pop3.poczta.onet.pl/Trash
Itd.

Myślę, iż to co podałem posunie nas do przodu.


Odpowiedź pochodzi z mojej zarchiwizowanej strony (forum do odczytu) więc może się nieznacznie różnić od oryginału
saturno

.

#14 saturno

saturno

    Medium Rank

  • Na emeryturze
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:uciekłem z moderatorni

Napisano 11 11 2010 - 00:58

No i wsio widno :P .

CYTAT(perlit @ 8/11/2010, 19:33) *
3. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby rozakowywania na peenie Thunderbirda, gdyż mój klient poczty Icedove to chyba odmiana Thunderbirda, gdyż w katalogu /home/knoppix jest katalog .mozilla-thunderbird- patrz poniżej:

Icedove pochodzi z Debiana i jest zbudowany na starszej wersji Thunderbirda (podobnie jest z IceWeasel >> Firefox) po szczegóły odsyłam do Google.
Jednak jest jedna różnica: IceWeasel i Firefox ustawienia trzymają w jednym katalogu.
Icedove (jak wspomniałeś) trzyma ustawienia w katalogu: .mozilla-thunderbird
Natomiast Thunderbird ustawienia trzyma w katalogu: .thunderbird

Masz dwa wyjścia:

1. W katalogu: /home/knoppix/Desktop/KNOPPIX utworzyć aktywator, którego polecenie będzie uruchamiało Icedove i jednocześnie informowało program, że ustawień ma szukać i zapisywać w katalogu:
/home/knoppix/Desktop/KNOPPIX/.mozilla-thunderbird
Przejrzyj i dostosuj do swojej sytuacji:
http://www.mozillapl...li...eceń#Linux
http://kb.mozillazin.....8Thunderbird)
http://kb.mozillazin.....8Thunderbird)

2. Do obsługi poczty użyć klienta wbudowanego w Operę.
- Wchodzisz na stronę: http://www.opera.com/browser/download/ i pobierasz Operę na Linuksa zaznaczając na stronie pozycje: Debian i .tar.gz (ta wersja Opery ustawienia zachowuje w katalogu w którym będzie rozpakowany plik)
- Rozpakowujesz plik w katalogu: /home/knoppix/Desktop/KNOPPIX/
- Do uruchamiania Opery wykorzystujesz Skrypt powłoki nazywający się: opera który znajdziesz w nowo rozpakowanym katalogu. Do skryptu można zrobić aktywator.

Odpowiedź pochodzi z mojej zarchiwizowanej strony (forum do odczytu) więc może się nieznacznie różnić od oryginału
saturno

.

#15 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 12 11 2010 - 16:16

Dziękuję za pomoc. Ponieważ nie wiem jak zrobić aktywator, pozostanę na razie na tym co mam.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych