Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

podkrecony e5200




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 11:09

Witam,
mam pytanko: mam podkreconego e5200 na 4 ghz i procesor działa stabilnie, nie wywala się nic ale jest jeden problem. gdy wylacze kompa i powiedzmy uruchomie na drugi dzień to nie zawsze wstaje na 4 ghz , spada na 2.40 , wie ktoś co może być przyczyna
CPU host clock control musze przestawić z disabled na enabled - ta opcja się przestawia

płyta głowna: gigabyte ep31-ds3l


licze na pomoc

#2 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 15 11 2010 - 12:31

A czy przy tym przestawianiu komputer budzi się trochę wolniej lub inaczej niż zawsze?

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#3 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 13:01

tak trochę wolniej sie wlacza tzn jak go wlacze i mam czarny, potem dopiero piknie głośniczek systemowy i pokazuje ze jest 2.40

#4 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 15 11 2010 - 13:28

Może takie coś być spowodowane albo tym, że bateria biosu jest martwa - ale towarzyszyły by temu pewnie jeszcze jakieś problemy. Albo dlatego, że Komputer nie jest w stanie działać poprawnie z takim OC i bios automatycznie przywraca ustawienia. Jaką masz godzinę w Biosie?

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#5 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 13:44

sprawdzałem i godzina w biosie jest prawidłowa. uruchomiłem go 2 razy dzisiaj i wstał na 4 ghz.
może dac screena z ustawieniami OC ?

#6 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 15 11 2010 - 14:34

Możesz podać, ale według mnie niewiele to zmieni, trzeba poszukać informacji nt płyty głównej i jej biosu. Podaj jakieś rewizji jest ta płyta? Ta rewizja będzie napisana gdzieś na laminacie płyty np rev 2.1

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#7 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 15:13

rev 2.1

http://img404.images...31/dscn0288.jpg

#8 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 15 11 2010 - 15:23

e5200 by intel jak łatwo zobaczyć napięcie na procesorze jest za wysokie i według mnie to może być powodem, że komputer jest w stanie wstać i nie jest czasem w stanie wstać z danym taktowaniem. Polecam.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#9 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 17:56

dlaczego za wysokie?
ostatnio sprawdzałem i uruchamialem go 10 razy pod rząd i za kazdym wstał na 4.0
a na drugi dzień nie wiec nie wiem czy to wina napiecia

#10 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 15 11 2010 - 18:50

Więc można uznać, że problem nie istnieje.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#11 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 21:48

no nie wiem czy mozna tak uznac bo raz na jakiś czas tak sie dzieje. chyba ze to wina zasilacza?

#12 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 15 11 2010 - 21:50

Nie rozumiem co miałby zasilacz do zmiany taktowania..

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#13 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 22:00

zmiana napiecie = wiecej pradu pobiera tak ?

#14 Handra

Handra

    Expert Rank

  • Użytkownicy +
  • 4469 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rzeszów

Napisano 15 11 2010 - 22:03

Owszem, ale nie widzę związku z ewentualną zmianą z 4 GHz na 2,4GHz.

2hi9kar.png Japanease Girls blows my mind! :rolleyes:

 

CPU: Intel Pentium G3220 Mobo: MSI H81I SSD/HDD: Adata 64GB/Samsung 250GB GPU: Gigabyte R7 260X OC 2GB Case: Cooler Master 120 Advance PSU: Chieftec CFT-650-14cs

 
Everyday I'm trolling
Moderatorów cycki pieką

#15 zakol

zakol

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 11 2010 - 22:20

zmienia sie to bo CPU host clock control ustawia sie samo na disabled zamiast byc enabled i dlatego jest 2.40 , reszta OC nie zmienia sie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych