Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Komputer sie wlacza ale nie ma obrazu




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Belert

Belert

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 01 07 2011 - 10:13

Witam
posiadam komputer w nastepujacej specyfikacji.

Typ procesora Intel Pentium III Xeon, 2500 MHz (7 x 357)
Karta wideo ATI Radeon HD 4600 Series (1024 MB)( pasywne chlodzenie)
Ram 4096 aczkolwiek jest zainstalowane na dualu 4 gb ale komputer widzi tylko 2 gb.( w sumie jest 6gb ale komp wykazuje tylko 4 gb)
Plyta gl.g31m-es2c ( dziwne ale everest nie potrafi tej plyty nazwac )
Zas.Chiftec 400 W

Jaki jest problem.
Otóz komputer po wlaczeniu uruchamia sie ale bez charakterystycznego hmm... przeladowania ?,ekran pozostaje czarny.
Nie dzialaja zadne przyciski ,nie mozna go zresetowac , piszczalka nie piszczy bo nie potrafilem jej podlaczyc :(
Potem wylaczam kompa z pradu on juz odpala normalnie i pokazuje sie plyta gl.Niestety to zdazalo sie b.rzadko ale teraz nie sposob wlaczyc kompa bez tego.
Wlasciwie jestm prawie pewien ze to karta grafiki ale boje sie ze moze to byc i plyta gl.
Jakies porady?
Bardzo prosze.

#2 msco

msco

    Good Rank

  • Użytkownicy
  • 571 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa Ochota

Napisano 01 07 2011 - 19:33

Czy tak było od porządku
czy awaria pojawiła się
po np. kilku latach pracy

#3 Belert

Belert

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 01 07 2011 - 20:26

nie bylo wszystko ok.Caly sprzet ma ok dwa lata.Jakis 2-3 miesiace temu pojawilo sie pierwszy raz a teraz musze juz wlaczac tylko przez odlaczanie i wlaczanie wtyczki.

#4 msco

msco

    Good Rank

  • Użytkownicy
  • 571 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa Ochota

Napisano 01 07 2011 - 22:12

Podejrzewam
zasilacz
lub płytę główną
oba elementy daję takie objawy.
Najprościej będzie podłączyć
jakiś sprawny zasilacz.

#5 perlit

perlit

    Good Rank

  • Użytkownicy +
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 02 07 2011 - 22:09

Cześć.
Jest to płyta Gigabyte GA-G31M-ES2C. Link

Ram 4096 aczkolwiek jest zainstalowane na dualu 4 gb ale komputer widzi tylko 2 gb.( w sumie jest 6gb ale komp wykazuje tylko 4 gb)

Ta płyta posiada dwa złącza DIMM obsługujące do 4 GB pamięci DDR2.

#6 Waxmund

Waxmund

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21 02 2012 - 09:47

Witam,
podłączam się do pytania. Komputer to laptop TOshiba satellite c660-120,Windows 7.

Podczas aktualizacji windowsa (przy zamykaniu systemu) odłączono od kompa zasilanie... w tym momencie po włączeniu kompa jest czarny ekran, zero reakcji. Sprawdziłem dysk na innym laptopie - w 100% sprawny, wszystko zgrałem więc można go formatować. Nie wchodzi do BIOS'u (tzn może wchodzi, ale nic nie widać...), Próbowałem wcisnąć mu płytę z Windą, pomielił chwilę i przestał (wciskałem różne klawisze żeby z niej odpalił). Rozkręciłem dziada, wyciągnąłem baterie z biosu na jakieś pół godziny, wsadziłem z powrotem... dalej nic.

Ogólnie włącza się, jest czarny ekran (ekran nie startuje w ogóle, nic nie wyświetla), nie działa numlock, na nic nie reaguje... co to może być? poszło coś w hardwarze, czy np boot sector w biosie czy coś...? nie znam się na tym zbytnio... :/

#7 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3523 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 21 02 2012 - 10:07

poszło coś w hardwarze, czy np boot sector w biosie czy coś...? nie znam się na tym zbytnio... :/

Skoro komputer zupełnie nie reaguje monitorem, można założyć, że coś się skopało fizycznie. Bez wizyty u fachowca się nie obejdzie.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#8 Waxmund

Waxmund

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21 02 2012 - 16:56

poszedł do 'fachowca' ;)

#9 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3523 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 21 02 2012 - 22:17

No, to zamykam.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych