Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Zawieszanie explorera-nie czyta niektórych pendrivów




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 woressa

woressa

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 45 postów

Napisano 28 02 2012 - 06:47

Witam wszystkich,
mam taki oto problem. Po podłączeniu nowego pendriva do jakiegokolwiek portu explorer zawiesza się (system nie odpowiada). Jeśli zakończę zadanie 'explorer.exe' , uruchomię explorera ponownie i włożę innego (starego) pendriva lub zewnętrzny dysk-to jest wszystko OK.
W trybie awaryjnym oba pendrivy otwierają sie poprawnie. Wydaje mi się, że jakaś usługa coś blokuje.
Laptop był skanowany malwarebytes oraz jest na nim eset cały czas, więc raczej nie powinno nić wleźć.
laptop to toshiba sattelite P300 z windows vista.
Z góry dziekuję za pomoc

#2 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 28 02 2012 - 08:28

Podepnij tego felernego pendrive'a w Trybie Awaryjnym, i użyj USBFix, >http://searchengines...67
(jeśli masz folder o nazwie "muza" lub "muzyka" to zmień tę nazwę)
Kliknij w nim na: DELETION.
Daj raport z tego usuwania.

.

#3 woressa

woressa

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 45 postów

Napisano 28 02 2012 - 09:12

wklejam loga - http://wklej.org/id/697787/
PS. pendrive na innych komputerach działa zupełnie normalnie (był bodaj zabezpieczony panda usb vaccine)
PS2. stare pendrivy, któe czytały się dobrze czasem miały taką przypadłość, że na nie każdy z portów usb mógł je z powodzeniem czytać, więc może to nie infekcja lecz np.spadki napięcia na portach usb czy jakieś oprogramowanie toshiby coś blokuje

#4 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 28 02 2012 - 09:47

[Research]

Miało być z opcji DELETION (a nie "research")

#5 woressa

woressa

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 45 postów

Napisano 28 02 2012 - 10:23

przepraszam, poprawiony log [DELETION]
http://wklej.org/id/697800/

#6 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 28 02 2012 - 10:43

Hm, USBFix nie usunął nawet tego, co przedtem niby uznał za szkodliwe, widocznie przedtem się pomylił.

Jeśli się zdecydujesz na zrobienie logów z OTL (post nr 2), to zrób je na dodatkowym ustawieniu:
W pole Własne opcje skanowania/Scrypt wklej:


type F:\autorun.inf /C
type F:\autorun_.inf /C

i dopiero wtedy kliknij Skanuj.

******************************************************


więc może to nie infekcja lecz np.spadki napięcia na portach usb czy jakieś oprogramowanie toshiby coś blokuje

Być może, nie znam się na tym.


Zgłosiłem już Moderatorom, by pomyśleli o przesunięciu tego tematu do jakiegoś innego, bardziej odpowiedniego działu Forum.


.

#7 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 28 02 2012 - 14:29

np.spadki napięcia na portach usb

Czyżbyś sugerował słabość zasilacza?
A co do zwieszek explorera.... Może zrób użytek z komendy expand i odśwież go?

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#8 woressa

woressa

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 45 postów

Napisano 28 02 2012 - 15:21

Trudno powiedzieć z tą słabością zasilania, wszak w laptopach chyba rzadko występuje. Dodam jeszcze, że przywrócenie expand-em explorer.exe nic nie pomogło niestety :(

#9 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 28 02 2012 - 19:20

Próbowałeś przywracania systemu?

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#10 woressa

woressa

    First Rank

  • Na emeryturze
  • 45 postów

Napisano 29 02 2012 - 08:02

tak-przywracanie nic nie daje niestety. Ale częsciowo pomogło założenie 2 usera-na załozonym koncie jest OK.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych