Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

Nieruchomy pulpit, 100% wykorzystania procesora




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 26 03 2012 - 14:19

Witam.
Od kilku dni mój komputer zaczyna nieco fisiować.
Zaczęło się od zawieszeń w gg - nie wiem czy wina leży po stronie programy, czy czegoś złośliwego. Wyglądało to tak, że chcąc rozpocząć rozmowę z kimś z listy, okienko się na chwilę zawieszało.

Wczoraj nastąpiła jakby kulminacja problemu.
Wyglądało to mniej więcej tak:

-Włączyłem komputer. Uruchomił się normalnie. Pokazał się pulpit. Jednak w momencie jak chciałem nacisnąć jakąkolwiek ikonkę, następowała zwiecha. Przykładowo: Klikam w ikonę Mozilla Firefox - na chwilę pojawia się klepsydra, komputer myśli... Procesor pracuje na 100%, komputer jest głośny a na ekranie nie dzieje się nic. Można jedynie jeździć myszką ale kliknięcie w cokolwiek nie powoduje żadnej reakcji. Najechania np. na otwarte okno gg powoduje zmianę kursora ze standardowej strzałki myszki, na taką podwójną strzałkę - jakby do przeciągania czegoś. Kombinacja CTRL+ALT+DELETE nie reaguje.

-Restart komputera. Moim oczom ukazuję się informacja:

Błąd odczytu dysku Naciśnij Ctrl+Alt+Del aby zrestartować


-Kolejny restart - sytuacją jak w pkt1. Nic nie da się włączyć. Pulpit "martwy". Można tylko ruszać myszką.

-Kolejny restart - wszystko ok. Do dziś działa normalnie.

ASRock N68C-S UCC
AMD Athlon 64X Dual Core 3800+ 2,01 Ghz 
Radeon 4850 512MB
4GB RAM DDR2

Zasilacz:
Mam Corsair 430w pfc
System: Windows XP SP3
Krata muzyczna: Sound Blaster 5.1

Załącznik: OTL.

GMER: http://www.sendspace.com/file/1c8wq6

Załączone pliki

  • Załączony plik  Extras.Txt   46,05 KB   213 Ilość pobrań
  • Załączony plik  OTL.Txt   54,02 KB   188 Ilość pobrań


#2 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5762 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 26 03 2012 - 15:20

Nie widzę tu żadnej infekcji.
Czy Norton coś wykrywa?

Kosmetyka:
Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Script wklej to:

:OTL
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@real.com/nsJSRealPlayerPlugin;version=: File not found
[2012-02-01 21:25:16 | 000,000,000 | ---D | M] (IncrediMail MediaBar 2 Community Toolbar) -- C:\Documents and Settings\kostek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ux71q0h1.default\extensions\{d40b90b4-d3b1-4d6b-a5d7-dc041c1b76c0}
[2012-02-01 21:25:16 | 000,000,000 | ---D | M] (DealPly) -- C:\Documents and Settings\kostek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ux71q0h1.default\extensions\{EB9394A3-4AD6-4918-9537-31A1FD8E8EDF}
[2012-02-04 11:13:27 | 000,000,000 | ---D | M] ("DAEMON Tools Toolbar") -- C:\Documents and Settings\kostek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ux71q0h1.default\extensions\DTToolbar@toolbarnet.com
O4 - HKCU..\Run: [zASRockInstantBoot] File not found

:Commands
[emptytemp]

Kliknij w Wykonaj Script. Zatwierdź restart komputera. Pokaż raport, który pokaże się po restarcie.

.

#3 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 27 03 2012 - 12:35

Wkleiłem, dałem wykonaj skrypt. Wyskoczyła informacje, że zakończono powodzeniem ale komputer się nie zresetował automatycznie.
Zrobiłem to manulanie, po czym wykonałem skan OTL.

Załączone pliki

  • Załączony plik  27 03.txt   53,36 KB   138 Ilość pobrań


#4 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5762 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 27 03 2012 - 13:09

Nic się nie wykonało.
Powtórz to usuwanie, tylko po wklejeniu Scriptu sprawdź:
1) czy na początku Scriptu jest dwukropek przed wyrazem "OTL"
2) Czy na końcu komenda wygląda dokładnie tak:
:Commands
[emptytemp]


.

-Kolejny restart - wszystko ok. Do dziś działa normalnie.

Czy teraz jest OK? pytam, bo nie wiem, czy zajdzie potrzeba przesuwania tematu do innego działu Forum.

.

#5 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 27 03 2012 - 14:45

Poszło.
LOG: http://www.sendspace.com/file/usa5xj

A co to może być jak w momencie wpisywania czegoś w Mozilla Firefox (w http, czy też okienko googli po prawej) wyświetla mi się tylko pierwsza literka, a reszta jest jakby przeźroczysta? Czyli jak kliknę enter to normalnie szuka całego słowa.
Ale jak np. piszę "wikipedia" to widzę tylko "w".

#6 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5762 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 27 03 2012 - 15:31

A co to może być jak w momencie wpisywania czegoś w Mozilla Firefox (w http, czy też okienko googli po prawej) wyświetla mi się tylko pierwsza literka, a reszta jest jakby przeźroczysta? Czyli jak kliknę enter to normalnie szuka całego słowa.
Ale jak np. piszę "wikipedia" to widzę tylko "w".

Z logu OTL wynika, że Twój Firefox nie ma żadnej wyszukiwarki, więc może pomogła by reinstalacja Firefoxa?

Tak, teraz usuwanie przebiegło prawidłowo.

.

#7 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 28 03 2012 - 09:43

Dzisiaj znowu lipa. Włączyłem komputer i Firefoxa. Co chwile się wszystko zwieszało, zużycie procka (temp. w spoczynku ok 40stopni na rdzeń) wzrastało do 100%. Po chwili się odwieszało na kilkanaście sekund i znowu zwiecha. Właczyłem Painta i to samo. Chciałem wkleić skrina i co chwilę zwiechy. Czyli przeinstalowanie Firefoxa problemy nie rozwiąże.
Restart komputera i znowu informacja:

Błąd odczytu dysku Naciśnij Ctrl+Alt+Del aby zrestartować

Później ze dwa razy komputer się włączał i sam resetował w momencie ładowania Windowsa.
Teraz się włączył i do momentu jak pracuję na jednej zakładce w Firefox to jest ok.

#8 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 29 03 2012 - 16:37

Czy macie jakieś podejrzenie co może być problemem takich zawieszeń się komputera?
Procesor, a może Ram? Ostatnio próbowałem OC procka ale nie szło mi najlepiej i dałem w BIOS "load default settings".

Dzisiaj znowu zwiechy. Odpaliłem na raz Firefox, Foobar, Word i instalowałem jakąś grę. Instalacja co chwile się zawieszała (reszta rzeczy też) i po około 10 sekundach szło dalej. I tak co chwilę.

Dodam, że w momencie jak się komputer zawiesza to czerwona dioda na obudowie ciągle się świeci - tak, jakby zużycie czegoś było 100%.

#9 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 29 03 2012 - 18:37

Uruchom system w trybie awaryjnym i poszukaj jakiejś wskazówki z podglądzie zdarzeń. Może tam natrafisz na jakąś sugestię.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#10 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 30 03 2012 - 13:28

Dzisiaj postanowiłem zrobić skan HDTune.
Podczas skanu wystąpiła wyżej wymieniana "zwiecha".
Oto co podczas niej działo się w HD TUNE:

Czyżby wszystkiemu winien był dysk twardy?
http://imageshack.us...40/hdtunej.jpg/

(Przepraszam za jpg, ale zwiecha uniemożliwiła włączenie painta...)


EDIT:
W tym temacie jakiś czas temu chłopaki przewidywali już problemy z dyskiem. Na jakiś czas był spokój - teraz znowu wariuje...
http://searchengines...ml/page__st__30

#11 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 30 03 2012 - 14:03

Czytałeś mój post? Chyba że uważasz, że marnuję swój czas...
Jeśli chcesz się tylko bawić w zgadywanki czy domniemania, proszę bardzo.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#12 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 30 03 2012 - 14:32

Takie oto błędy występują od kilku dni notorycznie.

Mój dysk jest chyba jakiś niepoważny.
Teraz zrobiłem kolejny test HDTune i uszkodzonych sektorów = 0,0%.

Przedtem przy wykonanych ok. 30% dysku pokazało ich już ponad 11%.

Jedyna różnica jest taka, że teraz test robiłem bez żadnego obciążenia - tylko HDTune, wyłączony monitor.
Przy pierwszym teście nagrywała się płyta w Nero i otwarty był Foobar z muzyką + chyba Firefox.

Powstrzymaj się od floodu. 2 godziny różnicy to jeszcze lichy powód, żeby podbijać temat kolejnym postem.
Posty spiąłem. Tym razem.
Następnym usunę bez uprzedzenia.

Załączone miniatury

  • podglad2.JPG
  • podglad1.JPG
  • podglad3.JPG
  • podglad4.JPG

Użytkownik XanTyp edytował ten post 30 03 2012 - 18:39


#13 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 30 03 2012 - 18:40

Coś się sypie, nie da się ukryć.
Wyłącz kompa i wymień kabelki od dysku - może w tym jest przyczyna błędów, które raz są, a raz ich nie ma.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#14 kostek45

kostek45

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodziszcze

Napisano 31 03 2012 - 11:14

Kabelek sygnałowy zmieniałem z miesiąc temu na nowy.

#15 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 31 03 2012 - 13:38

Zerknąłem w załączony wyżej link i pomysły mi się wyczerpały. <_<

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych