Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Zamiana Zestawu lub Uaktualnienie




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 27 10 2012 - 12:05

Witam, mam kilka pytań dotyczących obecnego sprzętu:

Obecnie mój sprzęt to:

Gigabyte GA-MA770T-UD3
DualCore AMD Athlon II X2 245, 2900 MHz (14.5 x 200)
ATI Radeon 4600
2gb DDR3 1333

Najbardziej zależy mi na grach, mianowicie Max Payne 3 się wiesza, Battlefield 3 Chodzi płynnie lecz na LOW detalach a i tak w niektórych momentach potrafi się porządnie przyciąć. Z myślą o przyszłości chciałbym was zapytać czy opłaca się rozbudować mój obecny sprzęt, czy też nie i warto zakupić nowy, Np bez dysku itp aby cenowo wyszło nie za drogo. Być może wystarczy zakupić tylko lepszą kartę graficzną? Proszę o pomoc, i wycenę mojego komputera jeśli np trzeba było by się go pozbyć.
Z góry pięknie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG

#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 27 10 2012 - 12:24

Grafika to HD4650 czy HD4670? Znajomy ma HD4650 i naprawdę, nie jest to już grafika wystarczająca w obecnych grach i niektóre potrafią chodzić już bardzo słabo. Ile masz pieniędzy do przeznaczenia na modernizację? BTW. Jaki masz zasilacz?

#3 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 27 10 2012 - 23:48

No właśnie ile pieniędzy będę miał jest też zależne od tego za ile stary sprzęt mogę sprzedać, stąd moje pytanie o wycenę :)
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG

#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 28 10 2012 - 01:52

Za całość wydaje mi się że ok. 650-700zl powinieneś dostać. Prawdę mówiąc ja jednak zainteresował bym się rozbudowa tego zestawu. Teraz spojrzalem w podpis i ten Fortron w zupełności powinien starczyc na rozbudowę

Jeśli wymienialbym części, to rozważyłem 2 opcje:

Opcja 1:
Rozgladalbym się za nową grafika - tu polece Radeona HD7770, która jest bardzo cicha, energooszczędna i wydajna karta.
Następnie dokupilbym pamięci do 4GB, gdyż 2GB ramu to... Dość mało jak na dzisiejsze czasy.
No i jeśli wystarczy pieniędzy - zmiana procesora na Phenoma x4 965 3.4GHz, który aktualnie przez to, że AMD nie popisalo się nowymi procesorami jest bardzo tani jak na swoje możliwości (porównywalny do niego i3-2120 od Intela jest blisko 100zl drozszy). Powiem tak. To rozwiązanie jest dobre, ale gry wspierające wielowątkowość jak właśnie BF3 czy Max Payne 3 mogą się krztusić na twoim Athlonie przy wyższych detalach. W przypadku jakbyś nie miał pieniędzy na nowego Phenoma, zalecam OC obecnego Athlona.

Opcja 2
Jak dysponujesz większą ilością gotówki, to możesz wziąć Radeona HD7850, jednak wtedy konieczna będzie wymiana procesora na Phenoma x4 965 i do tego lekkie podkrecanie, aby nie ograniczał grafiki.

#5 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 03 11 2012 - 03:31

Sorki za zwłokę ale ostatnio ciężko bylo z netem :)

A więc tak Kasy na wymianę lub uaktualnienie będę mial około 1000Zł + 250zł ze sprzedarzy starych części...

Czy za te pieniądze wymieniać na coś nowego czy dokupić lepsza grafę itp...

Zaznaczam iż zależy mi na graniu płynnym, bo obecnie BF3 i NFS MW na Low detalach potrafi ciąć niemołosiernie :)
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG

#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 03 11 2012 - 10:56

Za takie pieniądze na moje oko, to nie ma sensu wymieniać jakichkolwiek części...

#7 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 03 11 2012 - 13:01

Przepraszam, pomyłka :) Miało być 1000zł Za mało zer wpisałem hahah :)

Wiec z taką kasą dokupywać coś lepszego grafę procka na obecną płytę? Czy coś innego macie na myśli?
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG

#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 03 11 2012 - 14:54

No teraz to już da się coś konkretnego ułożyć :D

Ja bym wziął Radeon HD7850 + Phenom x4 965 i do tego kupno więcej pamięci (tak, aby było minimum 4GB). Przy czym podkręciłbym lekko procesor i to powinno śmigać bardzo dobrze. Sprzedaż i zmiana podstawki nie ma sensu, bo i tak nic lepszego raczej nie kupisz na Intelu.

#9 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 04 11 2012 - 06:00

Noi o to mi chodziło :) Dziękuję za poradę :), Czy na tym sprzęcie o którym mówisz przykładowo BF3 pójdzie na Full detalach?

Możesz mi polecić jakieś sklepy gdzie dostanę najtaniejn takie podzespoły?
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG

#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 04 11 2012 - 13:52

Sklepów jest kilka: morele.net, techplanet.pl, agito.pl, proline.pl - trzeba szukać gdzie najtaniej.

Przykładowo:
http://techplanet.pl...ress,33599.html
http://techplanet.pl...-am3-box,8.html

Na tym zestawie powinieneś dać radę pograć w FullHD na wysokich :)

#11 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 04 11 2012 - 22:29

A co myślisz o tym procku:

AMD X4 FX-4100 s.AM3+ BOX.

troszke droższy i nowszy, może lepszy czy nie?

Takie coś mam na myśli:

http://proline.pl/?i...1:PAMGORDR30024

aha nie wiem czy dobrze zrozumiałem te niżej podane teste, ale wygląda na to że najlepsza karta graficzna do Battlefield 3 to: ASUS HD7850 2GB 256bit PCI-E DDR5 DirectCU II. ??

http://www.purepc.pl...jnych?page=0,18
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG

#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 04 11 2012 - 22:49

Nie warto, tragiczna wydajność.

#13 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 05 11 2012 - 15:46

Nie warto, tragiczna wydajność.


Kwestia procka czy Grafy?
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG

#14 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 11 2012 - 16:24

Procesora. Bulldozery to totalny crap jeśli chodzi o wydajność. Od AMD jedynie Phenomy II są warte uwagi. Kupno czegokolwiek od AMD nowszego nie ma kompletnie żadnego uzasadnienia

Co do grafiki - Asus dobry wybór. Ogólnie tu można brać każdego producenta (nawet referencyjne, jeśli nie przeszkadza ci hałas i temperatury)

#15 warson1987

warson1987

    Medium Rank

  • Użytkownicy +
  • 188 postów
  • Lokalizacja:Sosnowiec

Napisano 05 11 2012 - 16:35

a widzisz tego nie wiedziałem a chciałem się łapać :)

Tej karty asusa tez nie wezmę bo tam piszę że minimalny zasilacz 500w...

a ja mam 400 fortron i nie bede mial kasy na wymiane.

wiec zostaje tylko vertex

- Mogę połączyć kości pamięci ram 1333MhZ z 1600 Mhz?
AMD Phenom II X4 965 3.40 Ghz || GIGABYTE GA-MA770T AM3 || Kingston DDR3 9Gb 1333 Mhz || Vertex 3D ATI Radeon HD 7850 1GB DDR5 || Segate Barracuda 160Gb 8MB Cache SATA II || Segate Barracuda 500Gb ATA || Fortron 400W || Windows 7 by Sromotnik || Druk. Lexmark Interpret S409 || Cyfra Canon S3is || PS 3 320GB || Lap: Acer TimelineX 5820TG




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych