Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Zmiana procesora 32-bit na 64-bit




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 13:33

Witam.

Długo mnie nie bylo na forum, ale mam pewien dylemat. a na tum forum uzykiwalem zawsze odpowiedzi. Ale do rzeczy.

W swoim startm PC mam procesor:
Intel® Celeron® D Processor 345
(256K Cache, 3.06 GHz, 533 MHz FSB)
- Wersja 32-Bit
Link do strony producenta procesora CELERON D 345


Chciałbym go wymienić na:
Intel® Pentium® 4 Processor 630 supporting HT Technology
(2M Cache, 3.00 GHz, 800 MHz FSB)
- Wersja 64-Bit
LINK DO STRONY PRODUCENTA PENTIUM 4 630

Teraz pytanie czy wersja 64-bit bedzie dziala, niby na stronie producenta plyty jest ze Pentium 4 630 - 64bit bedzie smigal.

Specyfikacje Mojego PC:

Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera OEM-A1CD58E586E
Nazwa użytkownika Tomek xD

Płyta główna
Typ procesora Intel Celeron D 345, 3375 MHz (23 x 147)
Nazwa płyty głównej ASRock 775V88 (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej VIA Apollo PT880
Pamięć fizyczna 1024 MB
Typ BIOS'u AMI (02/24/05)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Magazyn
Dysk fizyczny ST350032 0AS SCSI Disk Device (465 GB)


Czekam na odpowiedz, i z gory dzieki :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 12 2012 - 13:41

Po co Ci procesor specjalnie pod 64-bit? Masz 1GB pamięci, a musialbys zainstalować system 64-bitowy, który na 1GB ramu będzie chodził bardzo słabo i nie wykorzystasz korzyści płynących z tej architektury systemu. Wprawdzie procesor jest lepszy niż obecnie posiadany przez ciebie Celezlom, ale inwestycja w tak stara podstawkę mija się z celem.

#3 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 13:42

aha, a co bys powiedzial na procesor:
Intel® Pentium® 4 Processor 540J supporting HT Technology
(1M Cache, 3.20 GHz, 800 MHz FSB)
- Wersja 32-BIT
LINK DO STRONY PRODUCENTA PROCESORA

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 12 2012 - 15:34

Ja bym nie kupował nic pod to mobo i zbierał raczej na wymianę komputera, bo tu każda zmiana podzespołów przyniesie nikły wzrost wydajności...

#5 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 15:51

tzn wiesz co, ja mam inny PC w domu na procku i5, a na tym chce troszke poeskperymentowac i dac go ojcu, chodzi mi glownie o to aby nie przycinal sie przy ogladaniu np. filmow na YT czy tez otwporzeniu kilku zakladek.

a co do
Intel® Pentium® 4 Processor 540J supporting HT Technology
(1M Cache, 3.20 GHz, 800 MHz FSB) - Wersja 32-BIT

Mam mozliwosc kupienia go za 20zl od kumpla takze to nie sa az takie duze pieniadze, mysle ze warto zainwestowac co??

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 12 2012 - 16:23

Skoro chcesz się w to "bawić" to już wtedy warto brać najlepszy jaki się da, bo różnica cenowa pomiędzy nimi zwykle nie jest duża. Pentium 4 630 (lub lepsze z tej serii) chociażby jest oparty już na rdzeniu Cedar Mill, ma obsługę instrukcji 64-bitowych i do tego posiada 2MB pamięci podręcznej. Szkoda, że twoje mobo jest na chipsecie VIA, bo to oznacza dość spory spadek wydajności procesora względem jego możliwości. Uważaj tylko na jedną rzecz: Pentiumy 4 do serii 5xx były wydawane na dwie podstawki - socket 478 i socket 775. Ty masz brać 775.
Na allegro wygrzebałem: http://allegro.pl/pe...2830838786.html
lub: http://allegro.pl/3-...2842171566.html

Swoją drogą zastanawiam się dlaczego Celeron D 345 nie starcza ci do oglądania filmów na yt czy obsługi kilku kart na raz. Sam posiadam Celerona D 330 2.66GHz (pod stary socket 478) lekko przetaktowanego do 3.5GHz, 1.25GB ram, Radeona 9550 SE pod AGP, także lekko podkręcony i Windows 7 i działa naprawdę dobrze, nawet gry pokroju Call Of Duty Modern Warfare chodzą płynnie na niskich detalach.

BTW. Jaki masz zasilacz w tym komputerze?

#7 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 16:33

zasilacz to Maxpower PX-300W ver.2.03
nie wiem co w nim jest nie tak bo nawet taka gra jak Project I.G.I sie zcina.

Wymagania Gry:
Procesor Pentium II 300Mhz, 64MB RAM, akcelerator 3D, 300MB wolnego miejsca

Moje Parametry:
Celeron D 3.06GHz - podkrecony o 10% - 3375MHz
Procesor FSB 133MHZ - podkrecony 146,75MHz
Grafika: Gforce FX5500 256MB
Ram:1GB (4 x 256MB)

______________________
Dokladne parametry zasilacza:

Maxpower PX-300W ver.2.03
Moc 300W

AC Input
115v 60Hz - 6.5A
230V 50HZ - 3.5A
DC Output
+5v 30A
+3,3v 14A
+12v 12A
-12v 0.8A
-5v 0.5A

Użytkownik tomekch973 edytował ten post 05 12 2012 - 16:43

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 12 2012 - 16:39

nie wiem co w nim jest nie tak bo nawet taka gra jak Project I.G.I sie zcina.

To jest aż niemożliwe, by na takim sprzęcie się zacinała, możliwe, że coś masz z systemem nie tak (mam na myśli bałagan/wirusy/dużo rzeczy otwartych w tle)

Zasilacz masz niepewny, po włożeniu nowego procesora może sobie nie poradzić...
Warto poczytać http://www.elektroda...pic1199271.html

#9 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 16:49

tez mnie to zdziwilo ze sie tnie, wirusy raczej odpadaja gdyz gra byla instalowana na swiezo postawionym systemie.
Co do balaganu to staram sie miec porzadek na dysku, a mianowicie mam Dysk 500GB podzielony na 3 partycje i zrobione tak:
Partycje C - 38gb - windows + wszytskie programy, sterowniki zainstalowane w komputerze
Partycje D - 81gb - Instalki programow, Obrazy płyt, Dokumenty tekstowe, Romy do telefonów.
Partycje E - 346gb - Multimedia (Gry,Muzyka, Filmy)

Uruchomione procesy:
Dołączona grafika
_______________
Zasilacz moge w kazdej chwili podmienic mam gdzies chyba na zbyciu jakas 400Wat

_______________
A no i jeszcze jedno jak juz wspomnialem moja grafika to FX 5500 a monitor Samsung SyncMaster 788DF - rozdzielczosc powinna byc 1024x768 a ja mam ustawiona 1280x1024 - przez to chyba obciazam karte graficzna, dobrze mysle?

Użytkownik tomekch973 edytował ten post 05 12 2012 - 17:03

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 12 2012 - 17:09

Nie przeciążasz grafiki, to raczej nie od tego.
A zasilacz "jakiś" 400W wcale nie będzie sporo lepszy od tego twojego obecnego... No chyba że ten "jakiś" jest markowy

#11 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 17:10

wiem ze moze byc gorszy, zaraz podam nazwe :)
____________
DEER DR A400ATX - znajduje sie na czarnej liscie niestety :)

no i jeszcze mam kilka pytan bo od tego czytania w internecie sie juz pogubilem.

1. Czy jeżeli wyjme swojego celerona a w miejsce jego wsadze pentium 4 630 ktory jest 64bit to czy moge zainstalowac na nim system 32bity

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 12 2012 - 17:14

DR A400ATX to z tego co kojarzę jest Deer albo I-BOX, czyli syf.

Co do pytania - jasne, że tak ;)

#13 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 17:19

no dobra, wielkie dzieki :)

a jeszcze jedne i chyba ostatnie pytanie:
Czy jak zmienie ten procek to bedzie dzialac mi Windows 7 (32-bit) z wylaczonym trybem aero.


____________
aha i napisalbys jeszcze czy procesy ktore podalem w ss sa prawidlowe, czy cos w nich jest nie tak :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika


#14 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 12 2012 - 17:30

Na twoim miejscu zastanowiłbym się także nad zmianą zasilacza, chyba, że lubisz ryzyko, bo nie wiadomo co stanie się z komputerem gdy włożysz mocniejszy, bardziej prądożerny procesor. Wczoraj akurat kupiłem markowego Enlighta GPS 350W na Allegro za... 20zł, i teraz będę mógł pracować przy komputerze bez myśli, że mój obecny zasilacz (Impet 300W) nagle po prostu wybuchnie :D

Windows 7 będzie działał bardzo dobrze nawet z włączonym Aero. Jak testowałem Windows 7 na różnych komputerach to ostatnia grafika, na której udało mi się odpalić Aero to FX5200, więc na twojej też powinno być ok.

W procesach nie widzę niczego nadzwyczajnego. Jeśli nie masz pewności co do tego, czy twój komputer jest rzeczywiście czysty, to w każdym momencie możesz założyć wątek w dziale Wirusy i Spyware, tam podasz logi które zostaną dokładnie sprawdzone pod kątem infekcji.

#15 tomekch973

tomekch973

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 12 2012 - 21:18

ok, no wiec teraz zabieram sie w najblizszym czasie za wymiane procesora :)

Dzieki za pomoc.
Temat do zamkniecia :P

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych