Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Komputer dla fotografa




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 brzoza

brzoza

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów

Napisano 08 01 2013 - 13:18

Witam,

Musze zlozyc komputer, ktory bedzie sluzy fotografowi glownie do obrobki zdjec w photoshopie.
Monitor to najprawdopobniej Eizo 1921 PVA.

Pytanie, czy do takiego zastosowania skladac zestaw z wpinana karta graficzna czy nie warto. Do tego chcialbym aby polecil ktos jaka plyta od Gigabyte (mam zaufanie do tej marki) i jaki procek do tego oraz dobry cichy zasilacz. W zasadzie komputer bedzie sluzyl do celu jak w temacie + przegladanie internetu.

Dzieki i pozdrawiam

#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 08 01 2013 - 14:31

Powiedz do jakiej kwoty ma być dany komputer.

Grafiką 3D masz zamiar się bawić? Masz zamiar podkręcać procesor?

#3 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 08 01 2013 - 16:34

Zapomnij o pracy w Photoshopie ze zintegrowaną grafiką. Taka nadaje się w najlepszym wypadku do przeglądania www czy edycji tekstu w Wordzie, ale już nawet nie ma co marzyć o oglądaniu filmów czy uruchomieniu prostej i stosunkowo starej gierki. Wiem to, bo testowałem swoją zintegrowaną pod Win7 i KM Player za nic w świecie nie chciał nawet ruszyć, GTA Vice City od razu wywalało komunikat o brak pamięci do przetwarzania obrazu, Photoshop działał, ale w tak tragicznym spowolnieniu, że odechciewało się kompletnie wszystkiego.
A Photoshop i praca na minimum pięciu warstwach to minimum przy chęciach solidnej obróbki fotografii.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#4 brzoza

brzoza

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów

Napisano 10 01 2013 - 07:28

Nie mam ograniczen jesli chodzi o budzet. Komputer nie jest dla mnie, nie bedzie zadnego podkrecania, do grafiki 3D tez nie bedzie uzywany Czesci bede kupowal w UK.

Skoro juz mowa o karcie graficznej to jaka bedzie dobra do wspomnianego monitora? Chcialbym aby monitor dlao sie dobrze wykalibrowac.

#5 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 10 01 2013 - 10:18

Monitor wydaje się być dosyć chwalonym w sieci, jednak zastanawia mnie, co do dokładnie masz na myśli, pisząc o kalibrowaniu. Chodzi ci o sprzętowy kalibrator, zakładany na monitor w celu ustawieniu go do wyświetlania możliwie najprawdziwszego barw i kontrastu czy zwykłe operowanie guziczkami z klawiatury monitora?
http://www.1komp.pl/...y_graficzne.htm
Opis dedykowany jest bardziej szerszemu odbiorcy (czytaj: graczom), jakkolwiek przyjrzyj się kartom z działu wysokiej wydajności. Znajdziesz tam ogólny opis np. GF460, której sam używam na co dzień i o ile gry faktycznie sprawiają, że wentylator szumi dosyć głośno (zasadniczo to oba wentylatory), to jednak przy pracy w Photoshopie nie narzekam na natężenie hałasu z pudła. Średnio nastawiona muzyka na względnie ciche brzmienie, świetnie kryje ich szum. Z resztą... szybko przywykłem i przestało mi to przeszkadzać.
Wracając do EIZO, ma dwa wejścia dla grafik więc w sumie możesz kupić tam jakiś starszy model karty z gniazdem analogowym co zaowocuje cichszą pracą przy ew. obciążeniach - lub coś nowszego, z gniazdem cyfrowym, ale da ci zapas mocy na wypadek, gdybyś jednak musiał użyć czegoś w stylu 3DMAX lub choćby Blendera.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#6 brzoza

brzoza

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów

Napisano 10 01 2013 - 12:35

Tak, mialem na mysli sprzetowy kalibrator.
A jaka konkretnie plyta i procek aby dawaly rade a jednoczesnie nie byly zbytkiem. Komputer bedzie obslugiwac Pani fotograf i tutaj zadne gry i nic oprocz photoshopa i netu w zasadzie nie wchodzi w gre.

#7 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 10 01 2013 - 13:07

Zestaw ów mam już trzeci rok, ale poza awarią jednego z wiatraków na grafice - nie miałem z nim najmniejszych problemów.

Procek: ------- HexaCore AMD Phenom II X6 1075T, 3469 MHz
Mobo: -------- Gigabyte GA-880GMA-UD2H v2.0
Pamięć: ------ 8GB RAM Kingstone 1333MHz
Grafika: ------ GIGABYTE GeForce GTX 460 (1GB)
Twardziel: --- Samsung 1,5 TB 32MB Cache

Aczkolwiek pewnie Pentium wymyśli coś lepszego :P

;)

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 10 01 2013 - 17:03

AMD się na dzień dzisiejszy nie opłaca.

Przyznam szczerze, że ten zestaw będzie dość nietypowy, aż sam zastanawiam się, czy rzeczywiście jest w 100% najlepszym wyborem w tej cenie do obróbki grafiki, no ale zaryzykuję :D. Ciężko coś bez określenia budżetu złożyć, no ale spróbuję wpasować się w wymagania

http://www.morele.ne...600-box-360562/ - 1094zł
http://www.morele.ne...64l9-4g-294462/ x2 - 152zł
http://www.morele.ne...d10ezex-479659/ - 268zł
http://www.morele.ne...8m4ssd2-401896/ - 406zł
http://www.morele.ne...ossfire-461854/ - 375zł
http://www.morele.ne...-spc083-527960/ - 219zł
http://www.morele.ne...0oc-2gd-517458/ - 813zł
http://www.morele.ne...3000-bl-400138/ - 274zł
http://www.morele.ne...k-g-as-460610/- 75zł

Wyjdzie ok. 3700zł. Odpowiednio mocny procesor (jeden z najlepszych w pracy wielowątkowej - ma 4 rdzenie i 8 wątków), szybki dysk SSD zapewni bardzo komfortową pracę systemu. Komputer nie ma problemu z przyszłą modernizacją, płyta główna mogłaby umożliwiać OC, jeśli wzięłoby się procesor z tzw. literką "K" (one dają się podkręcać, ale kosztują 100zł więcej, więc nie wiem czy w Twoim przypadku jest sens dopłacać, skoro jak napisałeś - OC nie będzie). Nie będzie także problemu z dołożeniem do komputera pamięci RAM (płyta ma 4 sloty DDR3). Co do grafiki - prawdę mówiąc tu nie jestem pewien, czy rzeczywiście GTX660 będzie odpowiedni, można wziąć taniej - GTX650Ti, ale można i wziąć drożej - GTX660Ti, ale uznałem, że GTX660 będzie wystarczająco dobry - najważniejsze, że ma CUDA, co powinno bardzo przyspieszyć pracę zwłaszcza w PS. Jak chciałbyś taniej, to można uciąć na paru rzeczach. Można także zastanowić się nad wzięciem dodatkowego chłodzenia na CPU, jeśli naprawdę jesteś miłośnikiem ciszy, ale BOX także aż taki głośny znów nie jest

#9 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 10 01 2013 - 18:10

ale uznałem, że GTX660 będzie wystarczająco dobry

Nie żartuj, to jest potwór a nie grafika :D
Na potrzeby Photoshopa to aż za wielki nadmiar mocy, ale ok - każdy ma swoje zdanie.
Jedno tylko dodam - co by nie zbaczać z kursu - Jeśli Photoshop będzie w 32 bitowej wersji, nawet hektary pamięci RAM nic tu nie pomogą, bo on będzie widział tylko 3255MB. Tak samo jak Windows w tej architekturze.
Zrzut z mojego:

Dołączona grafika

Więcej nie wykręcę, chociaż mam z czego.

Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#10 brzoza

brzoza

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 50 postów

Napisano 10 01 2013 - 19:50

Dzięki za podpowiedzi. Daje mi to juz ogólny pogląd co i jak. Zobaczymy co powie inwestor;) na te koszty i w razie co będziemy coś tam oszczędzać.

#11 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 10 01 2013 - 20:27

Jak oszczędzać, to właściwie jest tak jak napisał XanTyp - ta grafika to jest jednak pewnego rodzaju "potwór". Wtedy brać to co podałem wyżej, tylko kilka rzeczy zmieniamy:

http://www.morele.ne...ti-1gd5-524853/
http://www.morele.ne...-spc082-527959/
http://www.morele.ne...ga-1155-360678/
Opcjonalnie, jeśli nie uśmiecha ci się wydawać tyle pieniędzy na obudowę podaną wyżej: http://www.morele.ne...-bt-410-397103/

#12 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 23 01 2013 - 18:46

Core i7 jest nieopłacalny - za mały wzrost wydajności w stosunku do ceny - lepiej kupić core i5 3570 (cena ok. 770zł).

Za zaoszczędzoną kasę radzę kupić 2 szybkie dyski 500GB/1TB (ilość i pojemność wedle uznania) i zrobić z nich macierz RAID0 oraz jeden duży dysk np. 2TB na magazyn. A jeżeli to fotograf, któremu zależy na bezpieczeństwie jego prac to radzę brać 2 dyski pod magazyn i zbudować z nich macierz RAID1. Ewentualnie zamiast dysków dokupić jeszcze więcej pamięci RAM - w przypadku Photoshopa 16GB to wcale nie jest dziwactwo szczególnie przy tak niskich cenach DDR3.

#13 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 23 01 2013 - 19:59

W grach faktycznie przyrost jest niemalże niezauważalny, ale sądzę, że aplikacje typu Photoshop i do tego praca na wielu aplikacjach jednocześnie w pełni wykorzysta potencjał drzemiący w tym procesorze, czyli wielowątkowość (on naprawdę wyraźnie "rozwija skrzydła" w takich zastosowaniach), także mimo wszystko wybrałbym i7. Co do RAID - zgadzam się choć posiadając SSD nie wiem, czy jest sens dokupowania drugiego dysku specjalnie do tego (zwłaszcza, że ceny dysków nadal nie są tak niskie jak kiedyś), ale jeśli zależy komuś na kopii zapasowej, to jak najbardziej. Więcej pamięci RAM - tutaj także się zgodzę, przy takich cenach pamięci nigdy za wiele ;)

#14 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 24 01 2013 - 21:22

W grach faktycznie przyrost jest niemalże niezauważalny, ale sądzę, że aplikacje typu Photoshop i do tego praca na wielu aplikacjach jednocześnie w pełni wykorzysta potencjał drzemiący w tym procesorze,


Nie mam żadnego z tych procesorów, by samemu móc porównać, więc zasugerowałem się testami stąd: http://pclab.pl/art50000-75.html.
A z tamtych wykresów wynika, że przy pracy z Photoshopem CS6 ten i7 wcale nie jest lepszy od podanego przez mnie i5 (albo różnice są ale w granicy błędu statystycznego). Różnica na korzyść i7 byłaby, gdybyśmy mówili o kompresji video (np. x264), ale wtedy najprawdopodobniej lepszym wyborem byłby któryś z 8-rdzeniowych AMD, np. FX-8320.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych