Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Baza danych Access


Najlepsza odpowiedź unreality, 14 02 2013 - 06:35

Tak więc uczynię a powyższy temat uznaję za rozwiązany. Dzięki  ;)

Przejdź do wpisu




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 08 02 2013 - 14:09

Witam

Redaguję stronę firmy przewozowej i ta firma obsługuje regularną linię podmiejską. Chciałbym usprawnić sprawdzanie cen biletów na zasadzie dwóch comboboxów - w jednym mają być przystanki odjazdu - Punkt A ,a w drugim Punkt B i w trzecim polu miałoby to pokazywać cenę takowego biletu. Wszystkie dane łącznie z cenami mam w excelu w tabeli ale nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić... Access nigdy nie był moją mocną stroną a tutaj chyba sie nie obędzie.


Dell Vostro 1700

#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 08 02 2013 - 14:18

Nie potrzebujesz Accessa do tak prostej czynności. Wystarczy Excel - przeczytaj helpa do niego: http://office.micros...x_(forms_toolba

 

Działanie tego "formularza" jest tak proste, że najprawdopodobniej poradzisz sobie z resztą bez problemu.



#3 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 08 02 2013 - 18:03

Fajny artykuł ale nie wyczerpuje w pełni moich założeń. Cennik wygląda tak

http://speedy.sh/EhtWA/Cennik-1.xls
 i chciałbym na nim bazować. Jak widać comba zrobiłem ale działa tylko pierwsze... Do tego musi jeszcze być tam pole pokazujące cenę kursu.
Dell Vostro 1700

#4 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 08 02 2013 - 18:26

Nie przypisałeś łącza komórki (a więc komórki zwracającej wynik z listy). Później uzyskane dane wykorzystujesz do wybrania pola z twojego cennika. Dostaniesz niejako punkt (x,y) w twojej tabeli. To wystarcza, żeby wybrać pole zawierające cenę. Możesz przejrzeć listę wszystkich funkcji i wybrać takie, które pozwalają odczytać wiersz i kolumnę na bazie wartości liczbowych, albo rozwiązać to najprymitywniej jak się da, czyli budując długą i wielokrotnie złożoną funkcję JEŻELI. Polecam pierwsze podejście.



#5 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 09 02 2013 - 09:46

Zauważ że łącza komórki nawet po przypisaniu w efekcie nie dają żadnego rezultatu i drugi combo jest pusty. Może dlatego że komórki są odwrócone ? Będę potrzebował jednak trochę więcej pomocy z tym problemem zwłaszcza jeśli chodzi o ustawienie pola pobierającego cenę z tabeli w oparciu o wybrane pozycje z pól combo...


Dell Vostro 1700

#6 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 09 02 2013 - 14:26

Użyj tej samej kolumny co do pierwszego pola - przecież kolejność jest ta sama...

 

W drugiej kwestii: w Excelu wybierasz -> wstaw funkcję -> wybierasz kategorię wyszukiwania i adresu -> czytasz po kolei opis każdej funkcji aż znajdziesz właściwą. Podpowiedź: wystarczy przeczytać opis kilku pierwszych.

 

Obecne podpowiedzi są w 100% wystarczające do zrobienia tego, o co prosiłeś w pierwszym poście.



#7 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 11 02 2013 - 12:46

Proszę o konkretną odpowiedź na zadane pytanie bo Twoje podpowiedzi są najwyraźniej dla mnie niewystarczające. Jak mam stworzyć pole odwołujące się do comboboxów ? Znalazłem jak stworzyć suche pole pobierające adres wiersza i kolumny ale ten formularz ma być w głównej mierze zależny od wyboru pozycji combo boxów.


Dell Vostro 1700

#8 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11 02 2013 - 19:15

To była bardzo konkretne odpowiedź. Na prawdę nie mogę zrozumieć, jak ci się nie udało tego jeszcze zrobić...

 

Musisz użyć funkcję indeks: indeks(tablica; nr_wiersza; nr_kolumny)



#9 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 12 02 2013 - 05:32

Robiłem według Twoich rad i oto co mi wyszło

 

http://speedy.sh/xXP6F/Cennik-1.xls

... jak widać nic tam nie działa tak jak powinno


Dell Vostro 1700

#10 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 02 2013 - 02:26

Eh... ********************** <- tu jest parę soczystych wyrazów określających to, co zrobiłeś. Nie potrafię tego inaczej nazwać.

 

Przeczytałeś, co robi funkcja indeks????!?!?!?!!?????????!?!?!?!?!?!???????????????!?!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Przyjmuje 3 parametry:

a) tablicę - podajesz zakres komórek zawierających wartości u ciebie to powinno być B2:U21 (bo one mają interesujące cię wartości )

B) nr wiersza - podajesz numer wiersza (uwaga to ma być liczba lub adres komórki z liczbą), który ma być wybrany z tablicy - u ciebie to ma być adres komórki, która zwraca wynik z jednego comboboxa

c) nr kolumny - podajesz numer kolumny (uwaga to ma być liczba lub adres komórki z liczbą), która ma być wybrana - u ciebie adres komórki zwracający wynik z drugiego comboboxa.

 

Gdy masz nr wiersza i nr kolumny, to z przecięcia ich wybierana jest komórka z wartością. A ty zamiast podać nr wiersza, to wrzuciłeś zakres z wierszami z nazwami przystanków . Co cię w ogóle do tego skłoniło - przecież takie działanie jest bez sensu. Z resztą jako wynik miałeś "#ARG", które oznacza błędne argumenty funkcji.

 

Czytaj pomoc i opisy do funkcji - tam na prawdę jest wszystko opisane. W helpie Excela (wciśnij F1) i wpisz indeks - z wyświetlonej listy wybierz "INDEKS funkcja" - opis jest tak ładnie zrobiony, że nie da się nie zrozumieć - szczególnie po przeczytaniu przykładu. W Excelu nie trzeba niczego umieć - wystarczy czytać podpowiedzi z helpa.



#11 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 13 02 2013 - 15:13

Coś tam mi wyszło i liczy tak jak chcę ale drugie kombo za nic nie chce mi brać danych z tabeli i wygląda jakby (mimo że pisze Przystanek 1) było ustawione na Przystanek 10...

http://speedy.sh/FshWX/Cennik-1.xls

Dell Vostro 1700

#12 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 02 2013 - 17:02

1. Drugie kombo zwraca wynik do tej samej komórki co pierwsze!!! Już widzę jak Excel w całym swoim geniuszu sam rozsądzi co ma być w komórce...

2. Drugie kombo ma zły zakres wejściowy - przeczytaj mój wcześniejszy post - jest napisane jak to obejść (zauważyłem, że dla comboboxa Excel nie radzi sobie z zakresem w formie wiersza - przyjmuje tylko kolumny).



#13 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 13 02 2013 - 17:43

Dzięki za porady zagrało piknie  B)


Dell Vostro 1700

#14 unreality

unreality

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 13 02 2013 - 20:03

Teraz mam jeszcze pytanie jak to wstawić na stronę żeby widoczne były tylko pola wyboru przystanków i cena  :P


Dell Vostro 1700

#15 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 02 2013 - 20:36

W jakiej technologii masz stronę przygotowaną (to jakiś CMS, czysty HTML, skrypty php, jakiś framework pythonowy albo ruby)? Możliwości jest mnóstwo - można to nawet javascriptem bez bazy danych zrobić (tylko wtedy aktualizacja będzie wymagała grzebania w kodzie strony za każdym razem)...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych