Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Problem z portami USB

USB dodaje nowy sprzęt



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 19 02 2013 - 12:40

Witam

 

Moja konfiguracja komputera:

 

Płyta Asus P5KC

Procesor Intel core 2 duo 2,66 Ghz

Ram 4x 1gb a-data

Dysk 500 gb WD

Grafika Radeon 6850

Zasilacz OCZ 650W

 

 

Mój problem zaczął się od re-instalacji systemu windows xp home sp3

Po około 2 tygodniach komputer nie widział klawiatury a przy jej ponownym podpięciu wyskakiwał okienko kreator znajdowania nowego sprzętu. Po podłączeniu jej do laptopa okazało się że działa, więc próbowałem podpiąć ją do różnych portów USB, aż do skutku i się udało. Dzisiaj przy podpięciu telefonu Nokia 710 pojawia się ten sam problem. Mam zainstalowane oprogramowanie ZUNE do obsługi telefonu jednak program nie widzi telefonu.

Szukałem na różnych forach niestety bez skutku.

Do portów USB mam podpiętą mysz klawiaturę i urządzenie wielofunkcyjne Epson.

 

Pozdrawiam i proszę o pomoc.



#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 19 02 2013 - 13:51

Sterownik chipsetu masz zainstalowany a także inne sterowniki dołączone od producenta?

Próbowałeś może wypiąć inne urządzenie (np. tą drukarkę) i w jej miejsce wpiąć telefon?



#3 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 19 02 2013 - 14:02

Sterowniki są zainstalowane, próbowałem nie skutkuje.

 

W menedżerze, gdy podpiety jest telefon figuruje ikonka z nieznanym urządzeniem.



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 19 02 2013 - 14:40

A jak jest z innymi urządzeniami na USB? Czym skończy się podpięcie pod USB innych urządzeń, jak pendrive/dysk USB/cokolwiek innego?



#5 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 19 02 2013 - 15:06

Nie działa również.



#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 20 02 2013 - 01:11

Próbowałeś podpiąć telefon innym kablem?



#7 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 20 02 2013 - 09:14

Sprawdź ustawienia telefonu, czy aby nie wiąże się to z "prezentacją" tegoż dla systemu jako inna, niż pamięć masowa.

Cuda się zdarzają, ustawienia zmieniają. Mój tablet np. dziwnym trafem "sam się przestawił" po reinstalacji systemu... w kompie. :unsure:


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#8 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 21 02 2013 - 15:41

Po podłączeniu telefon "nie widzi" połączenia z komputerem.

Problem leży raczej w systemie.

Porty USB nie czytają kart pamięci, tak jakby system nie współpracował z oprogramowaniem lub ze sterownikami.



#9 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 23 02 2013 - 01:17

Porty USB nie czytają kart pamięci (...)

Ale twierdzisz tak, bo sprawdziłeś używając jakiegoś czytnika kart i też nie widziało?? Pytam, bo to może mieć duże znaczenie. Kiedyś uszkodziłem podstawową konfigurację USB i nie pozwalało mi to uruchomić czytnika kart inteligentnych,a wszystko inne działało.



#10 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 27 02 2013 - 19:07

Sprawdziłem to używając dwóch różnych czytników sterego ok. 3-4 lata oraz nowego 0,5 roku.

Może ktoś z was odwiedzić stronę asus'a ze sterownikami i stwierdzić czy tam czegoś może nie brakuje ?

Poprzednia instalacja sterowników odbywała się z płyty, teraz ściągnąłem z neta, może czegoś tam nie ma ?



#11 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 28 02 2013 - 04:12

Jakby czegoś nie było to miałbyś nierozpoznane urządzenia w menadżerze urządzeń. Masz takie?



#12 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 05 03 2013 - 16:05

Przeżyłem szok faktycznie jest nierozpoznane urządzenie!

 

W szczegółach jest napisane:

USB\ROOT_HUB\4&15DAFD0C&0

 

Przywrócenie sterownika nic nie daje.



#13 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 03 2013 - 17:41

Root hub to główny hub kontrolera (ten taki najważniejszy, pierwszy). Jego sterowniki instalują się zwykle razem ze sterownikami chipsetu płyty głównej. Więc masz coś namieszane ze sterownikami chipsetu płyty głównej. Najlepiej byłoby je usunąć i zainstalować ponownie.



#14 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 05 03 2013 - 20:24

A jak je usunąć z pozycji menedżera urządzeń ?

 

odgrzewam bo problem ciagle jest.

pisze z klawiatury systemowej bo normalna pod usb nie dziala.

 

zdjecie problemu http://www.sendspace...b52c3315/origin

 

chetnie sprobuje zainstalowac na nowo stery z chipsetu ale nie wiem jak usunac stare.

prosze o pomoc



#15 NumB

NumB

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamieniec woj. Śląskie

Napisano 15 08 2013 - 10:29

!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych