Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

wyskakujące okienka, samoczynne otwarcie napędu

wirus rootkit trojan problem

Najlepsza odpowiedź maxx4321, 29 04 2013 - 08:44

temat rozwiązany, problem leżał w przełączeniu na DMA dysku

Przejdź do wpisu




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 maxx4321

maxx4321

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 25 04 2013 - 09:48

Witam,

Mój problem zaczął się 2 dni temu, w czasie przygotowywania prezentacji w powerpoincie system nagle mocno zwolnił, połączenie z internetem było aktywne aczkolwiek nie korzystałem w danym momencie z przeglądarki. Nagle wyskoczyło dużo okienek, a na pasku start masa okienek od różnych programów m.in. komunikator tlen (jakieś 7 otwartych rozmów), gdzie nie korzystam z tlenu już od ponad roku. Natychmiast wyłączyłem kartę sieciową i zrobiłem restart systemu. Po restarcie było wszystko ok. Zrobiłem skan avastem oraz malwarebytes anti-malware. Nic nie wykazały. Dzisiaj z kolei korzystając z komputera, samoczynnie otwarzył się napęd. Zamknąłem i póki co, spokój. Chciałbym wykluczyć możliwość posiadania jakiegoś szkodliwego oprogramowania, a w razie potrzeby usunięcia go. Czy mógłby ktoś mi pomóc? W załączniku zamieszczam logi OTL i GMER

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  Extras.Txt   41,23 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  OTL.Txt   55,17 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  gmer.txt   50 KB   2 Ilość pobrań


#2 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 25 04 2013 - 12:12

Zapewne jakiś log będzie potrzebny, jaki?

Czytajcie (regulamin i dowolne tematy w tym dziale) a znajdziecie.

http://searchengines...-dziale-wirusy/


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#3 maxx4321

maxx4321

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 26 04 2013 - 11:12

Dzisiaj dodatkowo nie uruchamia się system, pokazuje się tylko okienko windowsa i pasek ładowania i dalej nic, co robić ?
Udało się uruchomić w trybie awaryjnym, coś jest na rzeczy, proszę o pomoc

#4 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 26 04 2013 - 12:10

W logach nie ma niczego podejrzanego.

 

Skoro System nie chce się uruchomić w Trybie Normalnym, to spróbuj zrobić zwykłe Przywracanie Systemu, do jakiegoś punktu przywracania, gdy tego problemu jeszcze nie było.

 

.



#5 maxx4321

maxx4321

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 26 04 2013 - 13:19

w trybie awaryjnych sprawdziłem, że mam "wyłączone przywracanie systemu na wszystkich dyskach". Co teraz?

Dodam jeszcze, że system ląduje się w normalnym trybie, ale trwa to ponad 5 min. A jak już się załaduje to strasznie jest zamulony.

#6 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 26 04 2013 - 15:36

w trybie awaryjnych sprawdziłem, że mam "wyłączone przywracanie systemu na wszystkich dyskach". Co teraz?

Dodam jeszcze, że system ląduje się w normalnym trybie, ale trwa to ponad 5 min. A jak już się załaduje to strasznie jest zamulony.

 

Zgłosiłem już Moderatorom, by pomyśleli o przesunięciu tego tematu do jakiegoś innego, bardziej odpowiedniego działu Forum.

.

 

EDIT:

Temat chyba do zamknięcia - jest rozwiązywany na innym forum.



#7 maxx4321

maxx4321

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 26 04 2013 - 22:40

Póki co problem nie jest rozwiązany, może ktoś ma jakiś pomysł co mogło tak spowolnić system

#8 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 27 04 2013 - 07:09

Poszukaj na forum o czystym rozruchu.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#9 maxx4321

maxx4321

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 29 04 2013 - 08:44   Najlepsza odpowiedź

temat rozwiązany, problem leżał w przełączeniu na DMA dysku






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych