Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

Brak dźwięku

dźwięk



  • Zamknięty Temat jest zamknięty
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sagitta

Sagitta

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08 05 2013 - 20:36

Problem: przestał mi działać dźwięk na komputerze.

 

Objawy:

- dźwięk działał normalnie, pewnego dnia po prostu przestał działać w ogóle.

- nie działa żaden dźwięk, ani dźwięki systemowe, ani muzyka ani na stronach www.

- kiedy próbuję włączyć muzykę czy film otwiera się odtwarzacz, ale nie ma dźwięku

- menadżer urządzeń pokazuje, że wszystko jest ok

- na pewno wszystko jest w porządku z wejściem i głośnikami - muzyka na drugim dysku na drugim systemie działa normalnie

 

Mój system: Windows XP 32 bit

Karta główna: ASUS M2N

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4200+

Karta dźwiękowa: SoundMax HD Audio

 

(Mam nadzieję, że wszystkie dane spisałam dobrze).

 

Co z tym zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc.



#2 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 08 05 2013 - 23:44

Możesz użyć przywracania systemu, albo uruchomić kompa w ostatniej sprawnej konfiguracji (F8 po ekranie POST), albo zastosować czysty rozruch?

Z prostszych rozwiązań - sprawdzić działanie karty dźwiękowej uruchamiając dowolną dystrybucję Linuksa z płyty LiveCD tudzież jeszcze prostsze: sprawdzić, czy aby kabelki stykają jak należy.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#3 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 09 05 2013 - 11:45

Z prostszych rozwiązań - sprawdzić działanie karty dźwiękowej uruchamiając dowolną dystrybucję Linuksa z płyty LiveCD tudzież jeszcze prostsze: sprawdzić, czy aby kabelki stykają jak należy.


Przecież Sagitta napisała, że na drugim systemie działa jej dźwięk. Także problem dotyczy typowo ustawień tego pierwszego systemu.

 

Sagitta - wrzuć screene'y  z regulacji głośności (Panel sterowania), a także z ustawień menadżera dźwięku SoundMax. Napisz też, ile masz głośników i do jakich gniazd je podłączyłaś. Może ustawione są jakoś inaczej kanały, albo część jest wyciszona... Możliwe też, że jest wyłączona usługa Windows Audio - sprawdź to w Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi.



#4 Sagitta

Sagitta

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 12 05 2013 - 10:34

Dzięki serdeczne za pomoc. Pomogło przywrócenie systemu :)

 

Dr_Bliss, dzięki, już mi to wszystko niepotrzebne, ale będę wiedziała co sprawdzić na przyszłość, gdyby problem się powtórzył.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych