Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Freezy (hard)

Freezy zawieszenia



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Baron von Koch

Baron von Koch

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 21 06 2013 - 14:32

Witam

 

od dłuższego czasu mam problem z freezami na PC:

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Procesor: AMD Phenom II 965 3.4 gHz QuadCore (Zakupiony: czerwiec 2012 r. )
Chłodzenie procesora: Sycthe Ninja
Płyta główna: ASUS M5A88-M EVO ( zakupiona: 2011 r.)
Pamięć RAM: 4x2 GB Kingston HyperX DDR3 1600 Mhz
Karta Graficzna: Asus GeForce GTX 550Ti 1 GB DDR5 (Zakupiona lipiec 2012 r.)
Dysk Twardy: OCZ Agility 3 SSD 120 GB (Zakupione czerwiec 2012) - na tym jest system
Dysk Twardy: WDC WD2500YS-01SHB1 250GB
Zasilacz: Cooler Master RS-850-ESBA 850W ( zakupiony: 2009 r.)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Sprawa wygląda tak, że freezy są długie (nie odwieszają się całkowicie) ekran staje i nic nie mogę zrobić (dziwne jest to, że gdy jest freez to przycisk reset nie działa,

 

muszę przycisnąć na dłużej przycisk Startu i wyłączyć całkowicie PC, po tym od razu startuje bez problemów)

 

(nie miałem żadnego BSOD, ani razu). Freezy mają miejsce praktycznie tylko wtedy gdy gram (LoL, TERA, NFS) poza graniem miałem je tylko 2 razy

 

na początku myślałem że to problem dysku OCZ, ale po wgraniu nowego firmware, zastosowaniu się do poleceń gości na oficjalnym forum OCZ, oraz po updacie

 

BIOSa... freezy ciągle występują... czasami po 30 min, czasami po 2-3 godz grania... a czasami raz na 2-3 dni... bardzo nieregularne

 

Najgorsze że oddałem go do servisu do sprawdzenia (za który jak idiota zapłaciłem 150 zł) goście niby go sprawdzili, updatowali BIOSa sprawdzili go na 3Mmarku

 

w stresie przez kilka godzin i nie freezował. (podobno) 

 

Teraz sam już nie wiem co robić, czy kości ramu mogą sprawiać takie problemy ? Zasilacz niby sprawdzili mi w Serwisie ale czy to może być on...?

 

Porszę o pomoc bo sam już nie wiem co robić...



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21 06 2013 - 20:50

Czeka Cię długa droga, żeby ustalić przyczynę...

 

Jeśli to nie jest wina jakiegoś dziwnego oprogramowania, które zainstalowałeś, to musisz szukać przyczyny drogą eliminacji.

 

Kilka podpowiedzi, jak to zrobić:

- wyjmij dysk SSD i system postaw na czystej partycji dysku magnetycznego - tam wrzuć jedną z problematycznych gier i testuj;

- następnie zrób odwrotnie - testy bez magnetycznego, ale na samym SSD;

- spróbuj wymienić się z kimś kartą graficzną - najlepiej na jakąś nvidii, żeby było coś kompletnie innego i sprawdź czy z inną kartą graficzną nie masz problemów;

- przetestuj samodzielnie pamięć RAM Memtestem;

- sprawdź dane SMART dysków twardych.



#3 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 22 06 2013 - 02:05

W miarę możliwości zastosuj sie do powyższych porad i jeszcze do tego podaj temperatury podzespołów w pełnym stresie (sprawdzisz je np. programem HWMonitor). Podpisuję się także pod podaniem danych SMART dysków twardych - to najważniejsze rzeczy. Potem będziemy kombinować dalej, bo możliwości jest wiele



#4 Baron von Koch

Baron von Koch

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 22 06 2013 - 09:39

- Jak na razie sprawdzałem (ale to już wcześniej) działanie PC bez podpiętego SSD ... i problem nadal występował (odwrotnie jeszcze nie robiłem)

- Podaję SMART (CrystalDiskInfo - jeśli trzeba będzie przeskanować dysk w innym programie to najlepiej w jakim?)

  SSD -> http://zapodaj.net/5...f9375e.jpg.html

  HDD -> http://zapodaj.net/6...f45ac8.jpg.html

 

- Mam również temperatury:

  Obciążenie -> http://zapodaj.net/6...4304ed.jpg.html

  Spoczynek -> http://zapodaj.net/8...2c9771.jpg.html

 

Teraz postaram się ogarnąć jak działa ten Memtest



#5 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 22 06 2013 - 11:48

HDD wygląda na sprawny (pomijam już kilka błędów UDMA), a ten SSD coś podejrzanie mi wygląda. Co prawda szczerze mówiąc, to za bardzo nigdy nie widziałem uszkodzonego SSD co wyprawia, ale wg SMART-a SSD wykonywał już operację przenoszenia bloków, do tego miał on problemy z zapisem do pamięci flash. No ale skoro mówisz, że testowałeś komputer z samym HDD, to tu jedna sprawa z głowy. Spróbuj jeszcze tylko podmienić kable SATA łączące oba dyski, bo oba dyski miały jednak jakieś tam problemy.

Co zaś się tyczy temperatury, to zwłaszcza ta w stresie odrobinę jest jak na mój gust za duża. 78*C generalnie powinno być jeszcze dopuszczalne, ale wydaje mi się, że ta grafika z tym chłodzeniem nie powinna osiągać w pełnym stresie większych temperatur niż 70-72*C. Prowizorycznie spróbuj odpalić na jakiś czas wentyl na 100% (np. programem MSI Afterburner) i znów ją obciąż, daj rezultaty i przy okazji poużywaj trochę komputera na odpalonym tym wentylatorze na maxa (tak, będzie niezły odrzutowiec w obudowie, ale to na potrzeby testu :D) i zobacz, czy dalej będzie się wieszał. No i obowiązkowo ogarnij ten MemTest86+.



#6 Baron von Koch

Baron von Koch

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 25 06 2013 - 13:17

MemTest nie wykazał żadnych błędów, ale dostałem info że freeezy mogą występować z powodu zbyt małego napięcia na kościach Ram. Więc teraz Kingston HyperX DDR3 1600 Mhz zwiekszyłem napięcie z 1,5 do 1,6 (zalecane jest niby 1,65 V, ale narazie sprawdze na deka niższym) i testuje. Jeżeli nie będzie zmian to dam info...

Zastanawiam się tylko czy zmienać coś w czasach dostepu bo automatycznie było: 9-9-9-24 cykli a w informaci o kosci mam że powinny (chyba) być na poziomie: 9-9-9-27 cykli



#7 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 26 06 2013 - 02:29

Zastanawiam się tylko czy zmienać coś w czasach dostepu bo automatycznie było: 9-9-9-24 cykli a w informaci o kosci mam że powinny (chyba) być na poziomie: 9-9-9-27 cykli

 

To już w twoim interesie aby to sprawdzić.. :). Ustaw takie timingi, jakie być powinny. Napięcie także, nie ma co się bać, skoro producent faktycznie przewiduje pracę dla tych pamięci na takim napięciu. Czy to zwiększenie napięcia pomogło w problemie?



#8 Baron von Koch

Baron von Koch

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 01 07 2013 - 14:38

Witam. Niestety dopiero co wróciłem z podróży i dopiero teraz biorę się za testowanie. Poinformuje o wynikach jak najszybciej. BTW: Na forach obcojęzycznych znalazłem też info o takim samym problemie na identycznej MOBA. Tam rozwiązali program zmieniajc Timingi i napięcie, oraz wyłączając  "core unlocker" więc to też sprawdzę i podam wyniki.



#9 Baron von Koch

Baron von Koch

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 08 07 2013 - 12:54

Witam. Przepraszam znowu za opóźnienie ale miałem sporo wyjazdów ostatnio

Terstowałem znowu kompa i niestety problem nie ustąpił. Jak na razie nic nie pomogło. Wymieniłem się nawet z kolegą RAMami ale to też nic. Boje się że bedę zmuszony wymienić MOBO, a najgorsze że zapłaciłem już te 150 zł. Może spróbuję się jeszcze z nimi z gościami z servisu. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to byłbym wdzięczny za radę.



#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 10 07 2013 - 21:15

Przetestowałbym jeszcze sprzęt na jakimś innym porządnym zasilaczu o mocy przynajmniej 400W. Ten Cooler Master to nie jest jakaś nowa konstrukcja a sam jak piszesz ma już kilka lat za sobą i może powoli ma dość...



#11 Baron von Koch

Baron von Koch

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 31 07 2013 - 11:14

Witam po długiej przerwie. 

Trwało to tyle z powodu dziwnego przypadku, który musiałem przetestować. Otóż Udało mi się "opanować" freezy. Działa to tak, że freezy nie występuj ą gdy prowadzę PC w stan uśpienia i włącze go ponownie (wybudzę), wtedy freezy nie występują. Nie mam pojęcia dlaczego. Ważne że od 2-ch tygodni nie miałem ani jednego freeza, nawet podczas długich gier.



#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 08 2013 - 18:29

Problemy z usypianiem czasem są spowodowane sterownikiem graficznym. Próbowałeś go aktualizować?



#13 Baron von Koch

Baron von Koch

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 05 08 2013 - 11:04

Mam najnowsze sterowniki karty graficznej... W sumie to usypianie "rozwiązało" problem freezów. Nie wiem na prawdę jak to działa, ale po prostu po włączeniu PC z uśpienia freeezy nie występują. [FILTR - brzydkie słowa] wie, mozliwe że ma to coż z MOBA, bo czytałem o podobnych problemach u innych właścicieli tej płyty gł. Jak na razie 2 tyg bez jednego nawet freeza. Potestuje go jeszcze na wysokich obciążeniach. (3-4 godz w TERA powinno wystarczyć...^^), jeśli nic nie wyskoczy, to temat do zamknięcia. 

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc...^^



#14 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 05 08 2013 - 15:40

Mam najnowsze sterowniki karty graficznej...

To akurat jest jeden z najsłabszych punktów twojej obrony i Pentium powie Ci to samo (mnie też już to kiedyś tłumaczył :D)
Najnowsze (oprogramowanie sprzętowe) to wcale nie najlepsze, ale tylko testowe - tak to wygląda w świecie komputerowym.

Jak się zacznie sypać, feedback spuchnie od kąśliwych uwag i wychodzi korekta... i tak sterownik dopiero nabiera wartości funkcjonalnej.

A tak na prawdę, to warto czasem "uwstecznić się" w numerkach kolejnych edycji, bo móc zasnąć snem sprawiedliwego - nawet obok kompa ^^


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych