Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

nieprawidłowe działanie komputera




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09 10 2013 - 14:22

Dzień dobry,proszę o pomoc wrozwiązaniu problemu z moim laptopem,który od ok.3 miesięcy nieustannie się zawiesza,bardzo wolno chodzi,nie wykonuje poleceń takich jak np.wyłącz komputer. Często też podczas uruchamiania laptopa muszę go 2-3 razy resetować bo się zawiesza. W trakcie korzystania z portalu społecznościowego często się zacina a następnie pojawia się komunikat,że wtyczka adobe uległa uszkodzeniu ale po sprawdzeniu jej okazuje się,że wszystko jest włączone i powinno działać .

Nie wiem czy to w czymś pomoże ale jakiś czas temu mąż chciał przeczytać jakiś regulami pewnej stacji radiowej i tam pojawił się program,który trzeba było zainstalować żeby owy regulamin przeczytać.Nazywał się jakoś Ask..... nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć bo nigdzie w komputerze tego programu nie umiem znaleźć.Kiedyś prubowałam go usunąć ale się nie dało i przez jakiś czas sam się uruchamiał a potem nagle "zniknął".

Nie wiem czy opis jest wyczerpujący i wystarczający do rozwiązania mojego problemu jeśli nie to proszę o e-mail .

Dodam,że mam Windows Vista 32-bitowy system operacyjny

Ps.

Nie jestem blondynką ale kiepsko u mnie ze znajomością komputera :/

proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam.



#2 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 09 10 2013 - 15:17

Wykonaj czynności z tego linku: http://searchengines...logów/?p=626124

Wynikiem będą dwa logi o nazwie OTL oraz Extras jako pliki tekstowe.

Zapisz je na dysku, następie ich treść (każdy osobno) umieść pod tym linkiem: www.wklej.pl a linki do obu logów podaj w następnym poście.

Wtedy przeniosę temat do wglądu naszemu wirusologowi :)

Problem wtyczki to zapewne kwestia aktualizacji flasha.

Odwiedź stronę http://get.adobe.com/pl/flashplayer/ pamiętając, by odznaczyć ptaszka na opcji dodatkowego zainstalowania McAfee Plus (środkowa sekcja strony). To skaner antywirusowy w dość ograniczonej funkcjonalności, nic szczególnie wartego uwagi.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#3 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09 10 2013 - 19:47

Wykonaj czynności z tego linku: http://searchengines...logów/?p=626124

Wynikiem będą dwa logi o nazwie OTL oraz Extras jako pliki tekstowe.

Zapisz je na dysku, następie ich treść (każdy osobno) umieść pod tym linkiem: www.wklej.pl a linki do obu logów podaj w następnym poście.

Wtedy przeniosę temat do wglądu naszemu wirusologowi :)

Problem wtyczki to zapewne kwestia aktualizacji flasha.

Odwiedź stronę http://get.adobe.com/pl/flashplayer/ pamiętając, by odznaczyć ptaszka na opcji dodatkowego zainstalowania McAfee Plus (środkowa sekcja strony). To skaner antywirusowy w dość ograniczonej funkcjonalności, nic szczególnie wartego uwagi.

Sorki,wszystko zeskanowane i jest tak jak pisałeś są pliki tekstowe ale nie wiem co dalej bo jak otwieram stronkę www.wklej.pl to otwiera się jakieś Ciekawe. pl i nie mam pojęcia co dalej robić :(



#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 09 10 2013 - 20:11

Przepraszam, miało być www.wklej.org

Mój błąd.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#5 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09 10 2013 - 20:43

oto link do OTL.Txt

www.wklej.org/id/1146392

Extras Txt

www.wklej.org/id/1146401



#6 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 10 10 2013 - 06:02

Dobrze. Przenoszę do działu wirusów.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#7 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 10 2013 - 07:12

Nie widzę tu żadnej infekcji.

Jest oczywiście ten "ASK", więc Użyj >Adw-cleaner (aby pobrać kliknij na dużą zieloną strzałkę po prawej).  
Kliknij w nim Usuń
Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner[S1].txt
Najnowsza wersja Adw-Cleaner'a nie ma polskiej wersji, i działa trochę inaczej: najpierw kliknij na SCAN, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk CLEAN, to kliknij na niego.
 

Potem zrób nowy log z OTL.

 

Error - 2013-10-09 13:30:47 | Computer Name = Komputer-domowy | Source = atapi | ID = 262155 Description = Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort0.

To już nie moja "działka".



#8 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 10 10 2013 - 13:03

Ok,zrobiłam mam nadzieję wszystko jak trzeba :)

OTL.Txt : www.wklej.org/id/1146752

Extras.Txt : www.wklej.org/id/1146754

Raport AdwCleaner : www.wklej.org/id/1146755



#9 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 10 2013 - 14:54

Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej to:

:OTL
O2 - BHO: (no name) - {F5CC7F02-6F4E-4462-B5B1-394A57FD3E0D} - No CLSID value found.
O4 - HKLM..\Run: []  File not found
O4 - HKCU..\Run: [Facebook Update] C:\Users\Agnieszka i Artur\AppData\Local\Facebook\Update\FacebookUpdate.exe (Facebook Inc.)
O4 - HKCU..\Run: [fsm]  File not found
O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} http://java.sun.com/...indows-i586.cab (Java Plug-in 10.25.2)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0005-ABCDEFFEDCBA} http://java.sun.com/...indows-i586.cab (Java Plug-in 1.6.0_05)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0035-ABCDEFFEDCBA} http://java.sun.com/...indows-i586.cab (Java Plug-in 1.6.0_35)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} http://java.sun.com/...indows-i586.cab (Java Plug-in 10.25.2)

:Files
C:\Users\Agnieszka i Artur\AppData\Local\Temp*.html

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="http://www.interia.pl/"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{678233EF-D328-4E02-B6B1-0A22E402075B}]

:Commands
[emptytemp]

Kliknij w Wykonaj Skrypt. Zatwierdź restart komputera. Zapisz raport, który pokaże się po restarcie.

Pokaż ten raport.



#10 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 10 10 2013 - 15:48

www.wklej.org/id/1146891

Jeśli trzeba będzie jeszcze coś zrobić to będę kontynuowała za 3 dni ponieważ wypadł mi pilny i smutny raczej wyjazd w sprawach rodzinnych. Dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam.



#11 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 10 2013 - 18:40

W tym dziale Forum to już wszystko.

W Adw-Cleaner kliknij na przycisk Odinstaluj (UNINSTALL)
W OTL kliknij na przycisk Sprzątanie - to go usunie razem z jego Kwarantanną.

.

 

Error - 2013-10-09 13:30:47 | Computer Name = Komputer-domowy | Source = atapi | ID = 262155 Description = Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort0.

 +

problemu z moim laptopem,który od ok.3 miesięcy nieustannie się zawiesza,bardzo wolno chodzi,nie wykonuje poleceń takich jak np.wyłącz komputer. Często też podczas uruchamiania laptopa muszę go 2-3 razy resetować bo się zawiesza.

 

Zgłosiłem już Moderatorom, by pomyśleli o przesunięciu tego tematu do jakiegoś innego, bardziej odpowiedniego działu Forum.

.



#12 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 10 2013 - 20:57

Jest jeszcze kilka innych rzeczy, które wpływają na wolną prace komputera, m. in.:

  • ilość zainstalowanego oprogramowania -> wejdź w Panel Sterowania / Programy i funkcje, a następnie usuń zbędne rzeczy;
     
  • procent wolnego miejsca na dysku głównym - system i spora część programów zapisują pliki tymczasowe na dysku - mało miejsca oznacza dużo szukania na dysku, gdzie o zapisać -> rozwiązanie - patrz punkt wyżej;
     
  • stan dysku twardego - ludzie laptopy używają jak komórki, a prawda jest taka, że są tam dyski twarde jak z komputera stacjonarnego (mało kto ma dysk ssd), których nie można przenosić podczas pracy, bo może to spowodować uszkodzenie powierzchni talerzy - więcej uszkodzonych sektorów, to co najmniej wolniejsze działanie dysku -> użyj programu HD Tune i sprawdź zapisy w zakładce Health;

CO do problemów z przeglądarką, to wtyczki takie jak java czy flash player należy aktualizować, bo kolejne aktualizacja usuwają stare problemy, błędy i dziury bezpieczeństwa -> rozwiązanie, to ściągnąć nowe wersje.



#13 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 13 10 2013 - 21:43

W tym dziale Forum to już wszystko.

W Adw-Cleaner kliknij na przycisk Odinstaluj (UNINSTALL)
W OTL kliknij na przycisk Sprzątanie - to go usunie razem z jego Kwarantanną.

.

 

Error - 2013-10-09 13:30:47 | Computer Name = Komputer-domowy | Source = atapi | ID = 262155 Description = Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort0.

 +

problemu z moim laptopem,który od ok.3 miesięcy nieustannie się zawiesza,bardzo wolno chodzi,nie wykonuje poleceń takich jak np.wyłącz komputer. Często też podczas uruchamiania laptopa muszę go 2-3 razy resetować bo się zawiesza.

 

Zgłosiłem już Moderatorom, by pomyśleli o przesunięciu tego tematu do jakiegoś innego, bardziej odpowiedniego działu Forum.

.

Ok w OTL kliknęłam sprzątanie. Dziękuję za pomoc :) powiedz mi proszę jeszcze tylko do kogo mogę się zgłosić z tymi błędami (Error),które pojawiały się w raportach wysyłanych do Ciebie ???



#14 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 13 10 2013 - 21:53

Jest jeszcze kilka innych rzeczy, które wpływają na wolną prace komputera, m. in.:

  • ilość zainstalowanego oprogramowania -> wejdź w Panel Sterowania / Programy i funkcje, a następnie usuń zbędne rzeczy;
     
  • procent wolnego miejsca na dysku głównym - system i spora część programów zapisują pliki tymczasowe na dysku - mało miejsca oznacza dużo szukania na dysku, gdzie o zapisać -> rozwiązanie - patrz punkt wyżej;
     
  • stan dysku twardego - ludzie laptopy używają jak komórki, a prawda jest taka, że są tam dyski twarde jak z komputera stacjonarnego (mało kto ma dysk ssd), których nie można przenosić podczas pracy, bo może to spowodować uszkodzenie powierzchni talerzy - więcej uszkodzonych sektorów, to co najmniej wolniejsze działanie dysku -> użyj programu HD TUne i sprawdź zapisy w zakłądce HD Tune;

CO do problemów z przeglądarką, to wtyczki takie jak java czy flash player należy aktualizować, bo kolejne aktualizacja usuwają stare problemy, błędy i dziury bezpieczeństwa -> rozwiązanie, to ściągnąć nowe wersje.

Witam, to cenna informacja tylko,że mój laptop od lat stoi w jednym miejscu,nigdy go nie przenosiłam w trakcie pracy,a wszystkie aktualizacje Javy czy też flash playjer robię za każdym razem kiedy tylko pojawi się informacja o nowszej wersji.Jeśli możesz mi jakoś pomóc to bardzo Cię o to proszę :) .



#15 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 10 2013 - 20:45

W poście powyżej mam błąd - miało być: "użyj HD Tune i sprawdź zapisy z zakładki Health". Wrzuć najlepiej screena to przeanalizuję to.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych