Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

nieprawidłowe działanie komputera




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
41 odpowiedzi w tym temacie

#16 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 15 10 2013 - 12:17

W poście powyżej mam błąd - miało być: "użyj HD Tune i sprawdź zapisy z zakładki Health". Wrzuć najlepiej screena to przeanalizuję to.

rozumiem,że to HD Tune muszę pobrać z neta? bo chyba raczej nie posiadam takiego

programu,bynajmniej nie potrafię go u siebie znaleźć .

Sorry ale mam problem ze zrobieniem z tego screena.



#17 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 10 2013 - 19:09

Tak, należy ściągnąć z Internetu ten program, np. stąd: http://www.hdtune.co.../hdtune_255.exe

 

Po uruchomieniu wybierz dysk twardy z rozwijanego menu i przejdź do zakładki Health. Do robienia zrzutów ekranu służy klawisz Print Screen (zwykle nad Insert). Wciśnij, otwórz program MS Paint , wybierz z menu Edycja i wklej, a następnie zapisz, to co się wklei.



#18 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 16 10 2013 - 09:45

Tak, należy ściągnąć z Internetu ten program, np. stąd: http://www.hdtune.co.../hdtune_255.exe

 

Po uruchomieniu wybierz dysk twardy z rozwijanego menu i przejdź do zakładki Health. Do robienia zrzutów ekranu służy klawisz Print Screen (zwykle nad Insert). Wciśnij, otwórz program MS Paint , wybierz z menu Edycja i wklej, a następnie zapisz, to co się wklei.

no właśnie tak to wszystko robię ale nie mam możliwości wklejenia tego w Paint-a, jak klikam w nim edytuj to wklej jest szare.

Jeszcze raz: mam otwarte to mam Ci wysłać,wciskam lewy shift+PrtScr i nic się nie zaznacza(dobrze czy źle?),następnie otwieram painta,klikam edytuj i jedno co mogę zaznaczyć to "wklej z " i "zaznacz wszystko" .

Próbowałam też: prawy shift+PrtScr wtedy wszystko się zaznacza ale i tak nie mogę wkleić tego w paint-a

Bez shift-a też próbowałam,już dostaję tu białej gorączki,może z paint-em coś nie tak ?



#19 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 10 2013 - 18:11

Bez shift powinnno działać (ogólnie albo sam klawisz Print Screen, albo kombinacja Alt + Print Screen), ale teraz mi się przypomniało, że masz laptopa, wiec całkiem możliwe, że trzeba tam jakąś dziwną kombinację zrobić (może np. z klawiszem Fn), jak nie zobaczę klawiatury to nie podpowiem.

 

Możesz zrobić zdjęcie telefonem/aparatem, jak ci wygodniej - mi to bez różnicy byle było czytelne.

 

Jeszcze inna opcja to kliknąć w HD Tune przycisk Log, a następnie Export i zapisać w pliku.



#20 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 17 10 2013 - 09:58

Bez shift powinnno działać (ogólnie albo sam klawisz Print Screen, albo kombinacja Alt + Print Screen), ale teraz mi się przypomniało, że masz laptopa, wiec całkiem możliwe, że trzeba tam jakąś dziwną kombinację zrobić (może np. z klawiszem Fn), jak nie zobaczę klawiatury to nie podpowiem.

 

Możesz zrobić zdjęcie telefonem/aparatem, jak ci wygodniej - mi to bez różnicy byle było czytelne.

 

Jeszcze inna opcja to kliknąć w HD Tune przycisk Log, a następnie Export i zapisać w pliku.

W HD Tune kliknęłam Log potem Export zapisałam w pliku i zrobił się z tego Notatnik,jak go otwieram to jest w nim tekst ale to jest niespełna jedna linijka tego tekstu.

A i pobrałam tą wersję HD Tune,którą podałeś w linku ale tam nie ma możliwości ani powiększenia okna ani kliknięcia Log więc pobrałam wersję HD Tune Pro 5.5

Napisz mi jeszcze proszę w jaki sposób mam wysłać Ci tutaj zdjęcie z mojej klawiatury.



#21 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 17 10 2013 - 18:52

Zanim klikniesz export zaznacz wszystkie linie.



#22 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18 10 2013 - 12:39

Zanim klikniesz export zaznacz wszystkie linie.

dobra udało mi się to otworzyć w Paint,w HD Tune kliknęłam :File potem save screenshot,znalazłam to w "ostatnio zmienione" i otworzyłam za pomocą Paint i mam :) . Teraz tylko powiedz jak to tu wysłać,przez wklej.org czy jakoś inaczej? Mam nadzieję,że straciłeś jeszcze cierpliwości do mnie,jeśli tak to przepraszam :blush:



#23 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 18 10 2013 - 14:17

Nie ma znaczenia dla mnie jak to umieścisz - może być wklej.org lub inny jakikolwiek inny serwis, który ci się podoba.



#24 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18 10 2013 - 21:08

Nie ma znaczenia dla mnie jak to umieścisz - może być wklej.org lub inny jakikolwiek inny serwis, który ci się podoba.

Powiedz mi do jasnej anielki jak to zrobić bo ja też już mam tego dosyć i chcę to wreszcie naprawić i mieć z tym spokój.

Przez wklej nie umiem tego wysłać, do tej pory wysyłałam bez problemu a teraz każą mi przepisywać jakieś zas.... obrazki.(przepisałam już chyba ze 100 i ciągle nie mogę nic wkleić).

Sorki ale pisałam na początku że się na tym nie znam,jak bym się znała to by mnie tu nie było, więc nie pisz mi "wyślij to jak sobie tam chcesz" bo nie mam pojęcia w jaki sposób to wysłać.

Sorki za ton ale już się zaczynam wkurzać bo 10 dni tu już siedzę.

A laptop jak się wieszał tak się wiesza,wtyczka Adobe mimo,że jest aktualizowana ciągle ulega awarii.



#25 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 18 10 2013 - 21:43

Zrzut ekranu wykonujesz poprzez klawisz PrtScr, następnie otwierasz Painta i ctrl+v

Następnie dajesz zapisz jako i zapisujesz, wybierając rozszerzenie jpg. Nadajesz dowolną nazwę i zapisujesz na dysku, dajmy na to - na pulpicie.

Kolejny krok to umieszczenie tego na forum.

Piszesz post, poniżej okna tekstowego masz opcję [Dodaj załącznik].

Odszukujesz plik na pulpicie, dodajesz go.

Wysyłasz post, obrazek znajduje się w załączniku - do wyświetlenia dla innych.

 

Z niewiadomych mi powodów wyłączone tu było dodawanie załączników dla maski użytkowników. Teraz już nie będzie z tym kłopotu.

Poniżej, tworząc nowy post, kliknij [Więcej opcji] - prawy dolny róg pod polem tekstowym, przejdziesz do pełnego edytora postów i tam znajdziesz przycisk do załączenia screena.

Musiałem się zalogować na twoje konto, aby sprawdzić czy to już działa więc będziesz miała ostatni post zaznaczony, jako przeczytany.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#26 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 19 10 2013 - 11:06

18-paŸdziernika-2013_13-23.png

Dziękuję,właśnie szukałam tego [dodaj załącznik] jeszcze raz dziękuję :)



#27 Agnieszka G.

Agnieszka G.

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 21 10 2013 - 14:34

Może mi ktoś powiedzieć co dalej bo od 3 dni stoję w miejscu .



#28 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21 10 2013 - 18:41

Nie było mnie przez weekend w domu... Masz 30 uszkodzonych sektorów, które zostały realokowane i 3 niestabilne sektory, które jeszcze nie zostały przeniesione. Do tego 5 błędów z rozruchem (Spin retry count), co oznacza, że z mechaniką dysku też nie jest najlepiej. Typowy przykład problemów z dyskiem w laptopie.

 

Jeśli te "oczekujące na przeniesienie niestabilne sektory" są w jakimś newralgicznym miejscu (początek dysku, tablica partycji), to mogą powodować sporo problemów w tym takich, które obniżają wydajność.

 

Co można zrobić?

Najprostszym sposobem jest uruchomienie checkdiska:

start - > uruchom ->cmd.exe (uruchom jako administrator) i wpisać:

chkdsk c: /F /R

a później d:, e: dla pozostałych dysków logicznych.

 

Trochę to potrwa...

 

Lepszą metodą, ale mającą destruktywny wpływ na dane (konieczność zainstalowania od nowa systemu), to użycie MHDD. Jak się zdecydujesz na użycie MHDD, to daj znać - postaram się to opisać, albo dam linka do strony z opisem.



#29 polish007

polish007

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 22 10 2013 - 20:08

Lepszą metodą, ale mającą destruktywny wpływ na dane (konieczność zainstalowania od nowa systemu), to użycie MHDD. Jak się zdecydujesz na użycie MHDD, to daj znać - postaram się to opisać, albo dam linka do strony z opisem.

 

W imieniu autorki poproszę o instrukcje dotyczące MHDD - jak już coś robić to robić to dobrze

 

z góry dzięki



#30 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 22 10 2013 - 20:36

Myślę, że ten tutorial wystarczy: http://www.elektroda...90.html#4147863






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych