Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Pendrive - znikające pliki




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dextrun

Dextrun

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 09 10 2013 - 20:26

Witam

 

Myślę, że temat ten najpierw powininen znaleść się tutaj, a dopiero potem ewentualnie przeniesiemy się do działu "wirusów". Problem jest następujący:

 

Ostatnimi czasy wrzuciłem pewną pracę na mojego pendrive'a i gdy podłączyłem go na innym kompie następnego dnia folderu z pracą nie było :o Pomyślałem, że się nie skopiował albo coś :P jednak wczoraj wrzuciłem kolejną pracę i chcąc ją dzisiaj otworzyć znów patrzę, a jej nie ma. Sprawdziłem to dziś i okazuje się, że pliki normalnie się kopiują na pendrive'a zajmują prawidłowo miejsce na nośniku, jednak po wyjęciu i podłączeniu ponownie plik znika. Sprawdzałem pliki ukryte ale tam nic nie ma. 

 

Co mogę więcej dodać: Pendrive jest raczej wykonany na zamówienie, rozmiar 2GB, system to Windows XP ale to raczej nie ma znaczenia. Tak jak mówie jeżeli nie będzie pomysłow to przeniesiemy temat do odpowiedniego działu gdzie dodam wszystkie niezbędne LOGI. Tymczasem liczę na was :D

 

PS

Jeżeli coś jest źle napisane to poprawiać :)

 

PS2

Mam znainstalowanego antyvirusa AVG, w pewnym momencie restartując komputer, uruchomiło się sprawdzanie i poszukiwanie czegoś tam :D przez system windows na pendrive'wie i pojawił sie plik tekstowy BOOT z wynikiem skanowania.



#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 10 10 2013 - 01:12

Zasadnicze pytanie - czy po zniknięciu pliku wolnego miejsca na pendrivie "przybyło" o wielkość tego pliku, czy pozostaje bez zmian tak jakby plik dalej tam był, tylko nie był widoczny?

#3 Dextrun

Dextrun

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 10 10 2013 - 16:11

Miejsca na pendirve'wie przybyło o wielkość pliku, czyli go tam nie ma : )



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 11 10 2013 - 00:25

Spróbuj wyłączyć AVG (lub składnik odpowiedzialny za skanowanie pendrive'ów lub ochronę w czasie rzeczywistym) i sprawdź czy plik nadal będzie znikał. AVG zapewne powinien mieć także swój log z działań albo chociaż kwarantannę czy listę usuniętych plików. Sprawdź czy nie podejmował on żadnych działań dotyczących tego pendrive'a i/lub pliku.



#5 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 11 10 2013 - 06:14

Mam również AVG, ale nie mam takich problemów. O ile program jest bieżąco aktualizowany, nie powinien w ogóle mieć wpływu na takie sprawy. I jak napisano na początku, restart był spowodowany reakcją systemu operacyjnego, a mnie antywirusa.

Prędzej postawił bym na wadę pracy pena. Zrób mu pełne formatowanie i spróbuj ponownie zapisać na nim jakieś pliki.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#6 Dextrun

Dextrun

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 11 10 2013 - 11:07

Hmm

Nie powinna to być wina AVG, ponieważ zaraz po wgraniu systemu, antywirus został zainstalowany jako  pierwszy i z tego co pamiętam pendrive działał wtedy normalnie. Dodam również, że mam zainstalowany program z płytki od producenta płyty głownej jako dodatek: XFastUSB, jednak to także nie powinna być przyczyna, bo na telefon wszystko normalnie wrzucam.

Spróbuje opcji z pełnym formatowaniem i wtedy się odezwe : )

 

Edit:

Zrobiłem formata, ale nadal gdy wrzuce plik i wyciągnę pendrive'a to po ponownym podłączeniu nośnik jest pusty tak jak po formatowaniu : /

Jakieś pomyśły? Jeżeli bardzo nalegacie to spróbuje wyłaczyć tego AVG i inne programy działające. Mogę również sprawdzić czy inne pendrive'y działają normalnie.



#7 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 11 10 2013 - 15:06

Spróbuj. Zobaczymy.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 11 10 2013 - 16:30

W diagnozie mogłoby także pomoc sprawdzenie zachowania pendrive'a z innym komputerem.

#9 Dextrun

Dextrun

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 56 postów

Napisano 11 10 2013 - 18:37

No i już mamy odpowiedź : ) porobiłem masę testów i wyszło na to, że to wina programu od producenta płyty głównej: XFast USB.

Wyłączyłem program i normalnie przerzuca pliki i wszystko jest na miejscu po odłączeniu :) Dziwne troche, bo program ten funkcjonował przez chyba kilka tygodni, a szkoda bo bardzo przyśpieszał przenoszenie plików. Poszukam jeszcze na internecie o tym programie i czy ktoś miał podobne problemy. Możecie jeszcze się wypowiedzieć albo coś doradzić jak chcecie :D i temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc!

 

PS

Jeżeli problem wróci napewno Was o tym powiadomię i będziecie dalej myśleć nad rozwiązaniem : D



#10 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 11 10 2013 - 20:05

Zamykam wątek. Jeśli zajdzie potrzeba otwarcia, proszę o PW z linkiem.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych