Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

windows uruchamia sie ok 15 min.




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 taxidriv3r

taxidriv3r

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 25 10 2013 - 05:22

Witam i w pierwszych slowach dziekuje za ostatnia pomoc, niestety teraz moj komp ma problem i uruchamia sie strasznie dlugo, nie wiem czy to jakas infekcja czy problem z bebechami, zaczelo sie wczoraj, jednak jak juz postanowi sie uruchomic to cala reszta dziala nie najgorzej, programy sie uruchamiaja bez wiekszego opoznienia, internet chodzi, przy zamykaniu tez troche muli, ale znosnie. 

Załączone pliki

  • Załączony plik  Extras.Txt   42,78 KB   160 Ilość pobrań
  • Załączony plik  gmer.txt   157,35 KB   136 Ilość pobrań
  • Załączony plik  OTL.Txt   106,48 KB   94 Ilość pobrań


#2 wirusolog

wirusolog

    Expert

  • Moderatorzy
  • 5772 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 25 10 2013 - 05:55

Nie widzę tu żadnej infekcji.

 

 

Process          (*** hidden *** )                              [4] 8403A560 

GMER pokazuje ukryty proces, ale ... sam go nie widzi.

Można więc śmiało uznać, że taki proces w ogóle nie istnieje.

 

Error - 2013-10-24 17:47:25 | Computer Name = laptop-PC | Source = atapi | ID = 262155
Description = Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort2.

Masz coś "nie tak" z dyskiem twardym.

Ale to nie ma nic wspólnego z wirusami.

 

 

Zgłosiłem już Moderatorom, by pomyśleli o przesunięciu tego tematu do jakiegoś innego, bardziej odpowiedniego działu Forum.

.



#3 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 25 10 2013 - 14:36

Skoro problem jest sprzętowy, przenoszę do awarii.

Zapoznaj się z przyklejonym i uzupełnij post o właściwe info.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 25 10 2013 - 16:21

Zrób to, co napisał @up, i aby przyspieszyć, od razu poproszę screen z HWMonitora, najlepiej pod obciążeniem i do tego status smart HDD.

#5 taxidriv3r

taxidriv3r

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 25 10 2013 - 18:22

przyznaje sie, ze na ta czesc forum nie zagladalem za czesto, wiec prosze o wyrozumialosc, jesli dobrze zrozumiaem status smart HDD wykonalem "HD Tune" z zakladki health a oto link do foto:

http://zapodaj.net/6...abdb75.bmp.html

co do screena HWMonitora to dodam ale narazie komp chodzi nie za bardzo obciazony choc sprobuje go jakos obciazyc, ale narazie pierwszy screen:

http://zapodaj.net/9...1f7e0c.bmp.html

sprobowalem obciazyc kompa;

http://zapodaj.net/a...185c54.bmp.html



#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 25 10 2013 - 22:54

Masz kosmiczne temperatury na CPU, musisz koniecznie zmienić pastę na nim oraz wyczyścić chłodzenie. Przy zbyt wysokiej temperaturze najprawdopodobniej procesor aby się aż tak nie przegrzewać obniża swoje taktowanie stąd spowolnienie - to jest zapewne przyczyna...

 

...ale nie koniecznie:

Dysk jest w złym stanie - dużo sektorów zostało zrealokowanych. Jeśli to co podałem wyżej nie pomoże, to moze Cię także czekać jego wymiana. Poza tym - jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, to lepiej zrób kopię zapasową swoich najważniejszych danych, bo nie jest on zbyt "pewnym" nośnikiem i pewnego niekoniecznie pięknego dnia możesz je utracić - nie żartuję.



#7 taxidriv3r

taxidriv3r

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 25 10 2013 - 23:48

dzieki, kopie zrobie, co do spowolnienia, o ktorym pisales "procesor aby się aż tak nie przegrzewać obniża swoje taktowanie stąd spowolnienie - to jest zapewne przyczyna..." problem mam tylko kiedy uruchamiam komputer, nie wazne czy nagrzany czy zimy, jak juz windows sie uruchomi to wszystko wraca do normy.

Czy moze to byc wina np. tego ze pliki startowe win-a sa na tych zrelokowanych sektorach?



#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 26 10 2013 - 00:54

Mogą znajdować się na powolnych sektorach dysku, takich które zbliżają się do uszkodzenia. To tylko teoria, w praktyce ciężko będzie to potwierdzić. Możesz wykonać skanowanie powierzchni w programie MHDD aby zobaczyć jak dużo powolnych sektorów jest. Żeby trochę przyspieszyć start systemu możesz spróbować zdefragmentować ten dysk, ale jak pisałem - najpierw kopia, gdyż nie wiadomo ile ten dysk jeszcze pożyje, a jedno jest prawie że pewne - jego koniec jest już bliski

Wracając zaś do temperatury naprawdę, posłuchaj się mojej rady, bo na dłuższą metę ten procesor ci się usmaży. Przy starcie procesor wykorzystywany jest bardzo mocno, co powoduje wysokie temperatury co może powodować spowolnienie. To, że później go nie zauważasz jest może spowodowane tym, że... po prostu nie używasz go aż w takim stopniu? Zresztą nie ma co tu gdybać - procesor jest za gorący i dobrze ci radzę - wyczyść tego laptopa aby ta temperatura spadła.

#9 taxidriv3r

taxidriv3r

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 26 10 2013 - 02:04

ok dzieki, kopie plikow zrobilem, sprobuje defragmentacji, zobacze czy to cos da, z ciekawosci to MHDD, ale to pozniej. Jakos nie bylem chetny do rozkrecania kompa, no ale coz jak mus to mus, mozesz polecic jakas paste, ktora trzeba bedzie pozniej dac na procka?



#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 26 10 2013 - 17:31

Generalnie, to pasta nie jest dużym wydatkiem, jednak unikałbym najtańszych silikonowych. A polecam chociażby Zalmana STG-2, Arctic Cooling MX-2. Jeszcze sporo innych by się znalazło, ale te są dość łatwo dostępne i dobre.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych