Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Rozbudowa zestawu - co dokupić/wymienić




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Veg4s

Veg4s

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 03 11 2013 - 00:00

Witam, 

 

Obecny sprzęt:

MB: Asrock 770 extreme3

Amd Phenom II x4 B50

Radeon HD5670

Corsair ocz zt 650W

2x2Gb 1333Mhz Elixir

 

Zastanawiałem się nad kupnem nowego zestawu, ale po szybkim sprawdzeniu środków na koncie uznałem, ze ten, który posiadam nie jest do końca taki zły. Planuję wymienić w pierwszej kolejności kartę graficzną. Nie dawno wyszła seria R od AMD, ale po obejrzeniu testów nie wiem czy są warte uwagi. Jeśli tak to czy jest sens dopłacania 400zl do 270X, żeby dobić do 280X?  Chcę zakupić kartę, która wystarczy na jakiś czas by za te 5-6 miesięcy wymienić płytę główną i proca. Druga sprawa to ram. Czy kolejne 4Gb poprawi nieco wydajność? I ostatnia. Sporego kopa do wydajności dają dyski SSD. Myślę nad kupnem 120gb na postawienie systemu i paru gier, ale słyszałem, że lubią się psuć. Czy warto w to inwestować? Z góry dziękuję za pomoc

                                                                                                                                                                                                 Vegas


Użytkownik XanTyp edytował ten post 03 11 2013 - 00:10


#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 03 11 2013 - 03:14

Może podaj najlepiej ile masz do wydania pieniędzy, to się pomyśli w co najlepiej "uderzyć" :)

Nie mniej jednak - kupno tak mocnej grafiki do tego procesora mija się z celem. Co do reszty... Czekam na budżet ;)



#3 Veg4s

Veg4s

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 03 11 2013 - 12:05

Budżet to ok. 1200 zł. A może opcją jest pozostawienie dysku, ram'u i zasilacza i wymiana reszty?



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 03 11 2013 - 14:54

Hmm.. W tym budżecie proponuję sprzedać obecne mobo i CPU (dostaniesz z 300zł, moze trochę więcej), do tego dołożyć obecny budżet i zakupić:

http://techplanet.pl...-box,34981.html

http://techplanet.pl...c-ph,39176.html

http://techplanet.pl...ddr3,32331.html

Wyjdzie ok. 1500zł. Będziesz mógł się cieszyć grami na wysokich detalach, ogółem będzie to o wiele mocniejszy zestaw niż to co masz obecnie.

 

Opcjonalnie, przedstawiam jeszcze opcję drugą - będzie dużo mniej wydajna niż to co podałem wyżej, jednak zmieniana jest tylko grafika:

http://techplanet.pl...ress,38504.html (to będzie absolutne maksimum do obecnego procesora, w sumie to nawet polecałbym go podkręcić)

i do tego SSD, skoro już są pieniądze. Wprawdzie w grach raczej nie odczujesz żadnych róznic, jednak w ogólnej pracy systemu już na pewno:

http://techplanet.pl...1-25,30837.html

 

Bardziej zalecam wybrać opcję pierwszą, bo po prostu będzie o wiele wydajniej.



#5 Veg4s

Veg4s

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 04 11 2013 - 19:12

Jedna i druga opcja wygląda bardzo rozsądnie. Nie to żebym był wielkim fanem AMD, ale czy możesz mi powiedzieć, na czym polegają różnice między twoja kartą (opcja 1), a tą? 

http://www.esc.pl/pr...oducts_id=57504  

Interesuję się tym głównie ze względu na Mantle'a, który może faktycznie coś pchnie do przodu z optymalizacją gier. Jeszcze mam pytanie pośrednio związane z tematem. Czym różnią się od siebie płyty główne z różnych półek cenowych poza rzeczami oczywistymi jak ilość wejść PCI itp? Jak to się przekłada na ogólną wydajność?



#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 04 11 2013 - 21:50

Huh, faktycznie, zapomniałem o tej nowej serii. R9 270X ma wydajność mniej więcej HD7950, który jest nieco wydajniejszy niż GTX660. Co prawda kosztuje też nieco więcej pieniędzy, no ale jeśli mozesz dopłacić, to właściwie czemu by nie - można brać ;)

Co zaś tyczy się drugiego pytania, to właśnie ilością złącz, a także wymiarem (mATX jest mniejsza niż ATX, więc będzie nieco inny rozkład złącz a zarazem ich ilość), do tego droższe płyty główne mogą umożliwiać podkręcanie, no ale biorąc pod uwagę fakt, że w i5 3350p praktycznie niewiele da się zrobić w tym aspekcie, to spada on na dalszy plan.



#7 Veg4s

Veg4s

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 13 11 2013 - 19:29

Sytuacja finansowa nieco się polepszyła, więc i plany na części do kompa także. Zacząłem szukać okazji na i5 3570k, ale ceny są podobne do haswell'a. I idąc tym tropem, gdy pojawił się ivy bridge K za 600-700zl, którego można spokojnie podkręcić do 4.2Ghz, za taką samą cenę można dostać nowego Haswella z Boxowym chłodzeniem, ale nie z serii K. Na niektórych stronach redaktorzy zachwalają nowe procesory, które są w każdym aspekcie lepsze od trzeciej generacji i na pewno dodatkowe $ od intela na promocję nie mają wpływu na ich opinię ;) Na forach z kolei czytam hasła w stylu "martwa platforma na starcie", "dymanie klientów przez Intela", itp itd. I pojawia się pytanie - co jest bardziej opłacalne?

 

Edit:  Jednak zdecydowałem się na kupno trzeciej generacji, a że była to oferta nie do odrzucenia jestem już posiadaczem 3570K. Teraz pora na płytę główną. Raczej najtańsza umożliwiająca bezstresowe oc.

 

Edit2: http://techplanet.pl...ddr3,34062.html

Warta swojej ceny czy znajdzie się coś tańszego w tej klasie?


Użytkownik Veg4s edytował ten post 15 11 2013 - 14:11


#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 16 11 2013 - 02:46

Tak, to płytka w stylu "tanich a dobrych", śmiało można brać. Nawet ciężko szukać lepszych.

 

Nowa generacja poza tym, ze... jest po prostu nowsza to aż tak wiele znów nie wprowadza. Kilku procentowy przyrost wydajności, który bez problemu można nadgonić nawet minimalnym OC, do tego mocniejsze GPU, które w twoim wypadku i tak nie ma kompletnie żadnego znaczenia Jedynym argumentem za nową platformą jest przyszłościowość, ale biorąc pod uwagę, że Intel prowadzi obecnie strategię tzw, Tick Tock to raczej nie ma co sie spodziewać jakiejś ogromnej rewolucji... :P



#9 Veg4s

Veg4s

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 16 11 2013 - 19:18

W takim razie mobo i cpu mamy już z głowy. Zostało jeszcze gpu i ewentualnie ram. Jeśli chodzi o to pierwsze to zastanawiałem się nad czymś lepszym, czyli R9 280x. Po obejrzeniu wielu testów chyba jest najlepszym wyborem bo nie planuję odpalania gier w większych rozdzielczościach niż 1080p. Najtańsza jest karta gigabyte'a, ale sporo złego słyszałem o ich gpu, więc średnio jestem przekonany. Widziałem też w jakiś tabelkach i na  wykresikach, że najlepsze osiągi ma podkręcona fabrycznie sapphire toxic z tym, że jest o 300 złotych droższa. I tu mam pytanie, czy warto dołożyć te 300zł, czy nie ma najmniejszego sensu? Kolejna rzecz to ram. Wszędzie odradzają goodram i kingston. Czy wszystkie inne są ok ?

Teraz po dokładniejszym przeczytaniu specyfikacji mam pewnę wątpliwości, czy mój zasilacz uciągnie tą kartę. Producent podaje w wymaganiach 750w, ale mam nadzieję, że bierze tu pod uwagę jakieś noname'y o słabej wydajności. A nawet jeśli da rade to czy będzie wystarczający do oc? Wracając do wyboru oprócz ceny gigabyte'a plusem jest trzy letnia gwarancja, ale jak karta będzie się psuła to co mi po tym jak większość czasu spędzi w serwisie?


Użytkownik Veg4s edytował ten post 16 11 2013 - 22:40


#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 17 11 2013 - 03:07

Niestety, w tym momencie ciężko powiedzieć czy faktycznie karty te będą problematyczne, bo to dość świeży produkt. Nie mniej jednak - 36 miesięcy gwarancji to dość sporo i zawsze jakby coś się zaczęlo dziać, to można oddać, ale raczej nie sądzę, aby tak się stało. Dopłata 300zł nie ma sensu, gdyż taniej masz konkurencyjnego GTX770 (wydajnościowo niemalże stoi na tym samym poziomie co R9 280X). Wiem, że interesuje Cię ten cały Mantle, jednak z tego co czytam, to prawdopodobnie karty obu producentów będą mogły z tego skorzystać. Zasilacz pociągnie jedną albo drugą kartę z palcem w nosie... ;). Powiedz mi, gdzie piszą o tych pamięciach RAM? Chętnie zobaczę.



#11 Veg4s

Veg4s

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 17 11 2013 - 03:58

Patrze teraz na ceny GTX770 to różnica między nimi, a R9 jest marginalna lub jej brak(na esc.pl to 50-100zł zależnie od modeli). Mają jedynie większe taktowanie pamięci średnio o 1000mhz i te wszystkie wodotryski od nvidii. Na innym forum wypowiadał się serwisant ze sklepu komputerowego ze sporym doświadczeniem, że Geforce'y mimo niższych temperatur, częściej padają.  Jeśli już się zdecyduję na tego GTX'a to jest jakiś konkretny model, który możesz polecić? Gainward, Asus, czy bez różnicy? A co do RAM'u to tutaj jest link

http://www.elektroda... i goodram&sid=

Jeszcze, ktoś podobnie pisał na innym forum, ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć gdzie...

Aha i czy jakbym dokupił kości z wyższym taktowaniem to by to jakoś ze sobą kolidowało?



#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 17 11 2013 - 17:07

Geforce'y mimo niższych temperatur, częściej padają. 

Naprawdę nie ma co siać paniki... :-)

Modele każde, poza referencyjnymi.

 

Co zaś tyczy się linku, to jak na mój gust jest trochę bezzasadne. Od dawna dawałem Goodramy do komputerów domowych, bo to właściwie nie takie złe pamięci i swego czasu były w atrakcyjnej cenie - do tej pory jakoś nie widziałem aby ktoś na nie marudził albo żeby masowo leciały na gwarancję. Pamięć jak to pamięć - ma działać. Fakt, jeśli chciałoby się brać pamięć np. do podkręcania to są lepsi producenci do wyboru, ale Goodram czy Kingston nada się do zwykłego komputera. Jedyne co to nie brałbym pamięci z opóźnieniem większym niż CL9 (są np. takie pamięci typu 1600MHz i CL11). Kupując szybszą pamięć do obecnych nie powinno powodować kolidowania - po prostu szybsza pamięć zostanie spowolniona do prędkości tych wolniejszych.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych