Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Zawieszanie się kompa




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 c_greg

c_greg

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 20 12 2013 - 01:21

Witam,

 

Mam dość dziwny problem. Komputer ma okresowe "napady" zawieszania się, a czasami nawet po resecie lub wyłączeniu-włączeniu nie jest w stanie wystartować, a jedynie "zapiszczy" kilkukrotnie. Bardzo często po takim resecie po kilku minutach znowu się zawiesza. Przy czym objawy te występują okresowo, wszystko może być przez kilka tygodni ok, a potem np. trzeba resetować raz po raz.

 

Inne wskazówki:

- komputer zawiesza się czasami, gdy poruszy się stołem, na którym się znajduje - czasem wystarczy uderzyć kubkiem, odkładając go na stół,

- gdy komp ma "napad" zawieszania się, problem ustaje po ok. 20-30 min, tak jakby się musiał "rozgrzać" (potem można spokojnie ruszać stołem :) )

- mam podejrzenie, że coś jest nie tak na linii komp-monitor - często ruch monitorem go zawiesza, natomiast po wyłączeniu odpięcie kabla monitora i wpięcie z powrotem likwiduje problem na jakiś czas, często i parę dni/tygodni (jednakże używanie kabla analogowego zamiast DVI zlikwidowało problem tylko na jakiś czas)

- czasem po resecie wyskuje komunikat "overclocking failed" - chyba wtedy, gry próbuje używać "power" do wyłączenia, zamiast resetować od razu.

 

Konfiguracja:

- płyta: Asus P5B Intel P965

- procesor: Intel Pentium Dual Core E2160 1.8 GHz (S775)

- RAM: 2 x PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4

- zasilacz: Chieftec (GPS-350EB-101A) 350W

- GeForce 7300GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E)

- HDD: WD Caviar Blue 160 GB WD1600AAJS 8MB cache Serial ATA-II

- karta TV: Leadtek WinFast TV2000 XP Expert BOX PCI

- monitor: NEC MultiSync EA221WM

- Asus DVD+/-RW DRW-2014L1T LightScribe bulk silver (Serial ATA)

- karta Netgear USB

- klucze USB do oprogramowania

- drukarka, mysz, klawiatura USB

- obudowa Gigabyte Triton 180 silver

- Windows XP Prof.

 

Jeżeli ktoś by miał pomysł, o co tu chodzi, to byłbym dźwięczny... :)

 

Pozdrawiam

c_greg

 



#2 bestdrycleaners

bestdrycleaners

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 20 12 2013 - 18:00

Sprawdź wtyczki czy nie ma jakiś uszkodzonych pinów.



#3 c_greg

c_greg

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 09 01 2014 - 13:47

Sprawdź wtyczki czy nie ma jakiś uszkodzonych pinów.

 

Dzięki za odpowiedź - ale jak mam to sprawdzić ? :) W sensie, czy fizycznie coś nie jest poodginane ?



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 13 01 2014 - 22:25

Najprościej byłoby powypinać wszystkie wtyczki wewnątrz komputera i popodpinać je od nowa. Spróbuj też powypinać wszystkie urządzenia, które nie są Ci potrzebne do uruchomienia komputera. Wypadałoby także sprawdzić zasilacz miernikiem napięcia.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych