Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Problem z ATI RADEON HD 4250 i 5650

4250 5650 radeon 4250 radeon 5650 ati radeon hd 4250 ati radeon hd 5650 ati radeon hd 4250 i 5650



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 goss29

goss29

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 13 01 2014 - 19:14

Witam.

Posiadam laptopa HP PAVILION DV6 - 3004SO .

WINDOWS 7 64bit home premium
Procesor: AMD ATHLON II  N330  2,30GHZ
Dysk twardy: 320 GB Serial SATA
Pamięć RAM 4GB DDR3
Karta graficzna: ATI RADEON HD 4250
ATI RADEON HD 5650 1GB 128BIT

Laptopa kupiłam na allegro i podczas gry parę razy zrobił się czarny ekran, więc musiałam go sformatować. Gdy instalowałam sterowniki do karty 4250 to po uruchomieniu komputera był też czarny ekran. Kiedy instalowałam sterownik tylko do karty 5650 to było napisane STANDARDOWA KARTA GRAFICZNA VGA. Ściągałam sporo sterowników aż do zainstalowałam do Radeon 4250 http://driverscollec...64-bit-7-8-free stąd i już było dobrze, była w menadżerze urządzeń, karta graficzna 4200 serii. Ale teraz okazuje się problem z kartą graficzną 5650, zainstalowałam wersje 13.4 bo nie mogłam znaleźć wersji 13.1 i pokazuje to samo co przy 4250 na samym początku, czyli STANDARDOWA KARTA GRAFICZNA VGA. 

Czy ktoś może pomóc mi znaleźć sterownik aby pasował do karty 4250?

Niestety nie dostałam do laptopa żadnych sterowników i z tego co mi wiadomo nie ma tego laptopa w Polsce tylko w Niemczech. 

Tutaj zdjęcia u spodu laptopa:

 

Przenoszą do działu awarii, Pentium zerknie swym wprawnym okiem :)

Załączone miniatury

  • DSCI1128.JPG
  • DSCI1129.JPG
  • DSCI1130.JPG

Użytkownik XanTyp edytował ten post 17 01 2014 - 10:21


#2 goss29

goss29

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 14 01 2014 - 09:52

Czy ktoś pomoże? ;c

 

Po to przeniosłem temat, ale nie jesteśmy na pogotowiu. Tu nikt nie dyżuruje 24/7

Cierpliwości.


Użytkownik XanTyp edytował ten post 14 01 2014 - 11:06


#3 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 01 2014 - 18:57

Wedle mojej wiedzy tam jest karta graficzna HD5470. Uwzględniając, że twojego modelu w ogóle nie ma stronie HP, podejrzewam, że należy do jakiejś ograniczonej sieci dystrybucji z osobnym wsparciem.

 Spróbuj ze sterownikami z podobnego modelu: http://h10025.www1.h...217087&sw_lang=

 

A jeśli nie pomoże, to spróbuj z narzędziem od HP do wyszukiwania sterowników:
http://h20614.www2.h...spx?lc=pl&cc=pl



#4 goss29

goss29

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 14 01 2014 - 23:22

Sterowniki są ale na niemieckiej stronie HP, z wykrywaniem próbowałam i nie pomaga tak samo instalowałam już z 1 linku.

Ale zainstalowałam tą 4250 i działa poprawnie po zakupie też one były zainstalowane 4250 i 5650. Ale ze strony producenta jeden link do karty nie działa poprawnie już. 



#5 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 14 01 2014 - 23:44

HD4250 nie jest już wspierana i AMD ma na nią kompletną olewkę, więc pozostaje ci albo męczenie się z tymi sterownikami legacy (ostatnia wersja dla tej grafiki to bodajże 13.1, ale z doświadczenia wiem, że one działają tragicznie) albo zassanie starszych. Nie wiem czemu, ale na stronie AMD bardzo mocno chowają starsze sterowniki, w dodatku ta ich wyszukiwarka nie zawsze działa dobrze z mobilnymi grafikami.

 

Nie wywnioskowałem z poprzedniego posta, czy problem został rozwiązany. Jak nie, to spróbuj z tymi: http://www2.ati.com/...dd_ccc_whql.exe



#6 goss29

goss29

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 15 01 2014 - 00:21

Tak właśnie ta wersja 13.1 działa ale co z tą drugą w takim razie 5650? Bo ona jest jako Standardowa Karta Graficzna VGA, nie znalazłam sterownika pod tą wersję 13.1 znaczy znalazłam ale typ oprogramowania: catalyst a nie kierowca i nie wiem czy nie będą się gryzły. Będą czy mogę instalować?



#7 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 15 01 2014 - 00:30

Spróbuj na samych tych z linku, 13.1 póki co zdeinstaluj (ale zachowaj sobie instalator na wszelki wypadek). Zobacz, czy te 12.8 dadzą rezultaty.



#8 goss29

goss29

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 15 01 2014 - 10:11

Dobrze. A te 12.8 sa do karty 4250 i 5650? Bo jak np. szukałam sterowników to albo obsługiwały serie 4000 albo 5000 np.



#9 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 15 01 2014 - 13:19

12.8 obsługuje karty aż do chyba HD6xxx albo HD7xxx, jednak nigdy nie spotkałem się z połączeniem dwóch kart AMD w jednym laptopie i nie do końca mogę stwierdzić, czy instalacja tylko tych sterowników rozwiąże problem. Nie mniej jednak - warto spróować.



#10 goss29

goss29

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 15 01 2014 - 14:57

Ja tak samo myślałam, że jest tylko jedna karta aż chłopak kupił tego laptopa.

No nic spróbuję tej opcji a którą wersję mogę jeszcze zainstalować do tych dwóch kart? Czy jest jakaś wersja z 12. ... do karty 5650? bo ja znalazłam do Visty tylko 13.1 a reszta to już aż do najnowszej 13.9 Bo chcę właśnie zobaczyć opcje taką, że mam już zainstalowane dobrze 4250 kartę wersji 13.1 i chcę zainstalować kartę 5650 ale bez instalacji catalyst już tylko nie wiem skąd sterownik pobrać mogę.



#11 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 01 2014 - 21:08

Ogólnie to ta karta HD 4250 to zintegrowana jest z chipsetem płyty głównej, a ta druga to dodatkowa karta graficzna...

 

Poszperałem w necie i wychodzi, że albo catalyst 13.1 albo 13.4 beta... Dostępne, np. tutaj:
http://www.oldapps.c...m=Windows_7_x64
 

 

ale bez instalacji catalyst już tylko nie wiem skąd sterownik pobrać mogę.

A czy przypadkiem przy instalacji sterowników nie ma opcji, że tylko sterownik bez CCC (Catalyst Control Center) - jak pamiętam można było to odznaczyć...

 

 

A i jeśli jednak nic nie zadziała, to weź napisz do supportu HP - niech Ci podrzucą link do sterowników, które będą odpowiednie.



#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 15 01 2014 - 22:40

Poszperałem w necie i wychodzi, że albo catalyst 13.1 albo 13.4 beta... Dostępne, np. tutaj:

http://www.oldapps.c...m=Windows_7_x64

 

13.1 mają oddzielne wydanie dla wersji desktopowych i mobilnych (innymi słowy - te które podałeś nie będą działać z laptopem - dopiero od 13.4 chyba nie ma tego podziału). Natomiast w 13.4 porzucone zostało wsparcie dla kart HD4k i starszych, więc integra nie ma szans zadziałania. A dwa sterowniki AMD obok siebie są raczej niewykonalne (chyba że na siłę wymuszać instalację sterownika z paczki za pomocą menedżera urządzeń... Mam w domu Radka HD6950 i HD4650, aż spróbuję sobie je wsadzić razem i ogarnąć)

 

Ja w dalszym ciągu polecam spróbować z tymi 12.8, do 13 raczej bym nie podchodził z tym laptopem (niestety, wsparcie kart AMD pod kątem sterowników to trochę bieda jest za co dość nienawidzę tej firmy)



#13 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 01 2014 - 02:18

 

13.1 mają oddzielne wydanie dla wersji desktopowych i mobilnych (innymi słowy - te które podałeś nie będą działać z laptopem - dopiero od 13.4 chyba nie ma tego podziału).

Bardzo możliwe - ciężko sprawdzić, czy coś zadziała, jak się nie ma danego sprzętu, a kart ATI nie używałem tylko z jednego powodu - problematyczne wsparcie na linuksie. Przynajmniej kiedyś.

Każdy z tych instalatorów, o których ciągle mowa, można wypakować 7zipem. A wtedy w katalogu:

$_OUTDIR\Packages\Drivers\

będą sterowniki...



#14 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 16 01 2014 - 02:28

 a kart ATI nie używałem tylko z jednego powodu - problematyczne wsparcie na linuksie. Przynajmniej kiedyś.

 

Nic się właściwie w tym aspekcie nie zmieniło. Nawet nie masz pojęcia jak klnę na moją HD6950 i jej działanie pod Linuksem - po prostu droga przez piekło :/

A zamiast 7zipa, można odpalić instalator aby rozpakował pliki a przed etapem instalacji zamiast klikać dalej, to po prostu ją anulować i w katalogu C:\AMD będzie wszystko ładnie wypakowane (w taki sposób można fajnie zmusić sterowniki z Win 7 do działania pod Win 8 - testowałem tak na archaicznym Radku 9550 :)). Ale to już poza tematem, poczekajmy na odpowiedź autora.



#15 goss29

goss29

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 19 01 2014 - 11:32

Niestety dzisiaj nie mam jak zobaczyć bo chłopak musiał w domu zostawić lapka. 

Ale wlasnie mam zainstalowany jak pisałam 4250 i ccc to zainstaluje 5650 bez ccc juz , tylko rozpakuje i wezmę później anuluj bo tez może przez to nie chce działać poprawnie bo 2x instaluje się to ccc.

No to ja spróbuję w takim razie też od 12.8 do 13.4 bety. Jeśli nie znajdę to będę prosiła o pomoc ale myślę, że znajdę dla tych kart:)

A jeszcze spytam, jeśli zechce napisać doHP supportu to po angielsku czy mogę po Polsku? A może po Niemiecku? Bo to niemiecka strona jest.. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych