Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Problem z bezpiecznym odłączaniem dysku WD 1TB




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 worekchleba

worekchleba

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 25 01 2014 - 10:23

Witam.

 

Chodzi o model WDBUZG0010bbk-eesn.

Dysk jest nowy (zakup miał miejsce na początku stycznia). Już raz oddałem go na gwarancję właśnie z tej przyczyny - kilka dni temu odebrałem nowy sprzęt i problem wystepuje nadal.

 

Krótko mówiąc raz uda się odłączyć bezpiecznie dysk z komputera a raz przy pierwszej próbie pojawia się komunikat "Nie można zatrzymać urządzenia Wolumin uniwersalny, ponieważ program wciąż uzyskuje do niego dostęp". Kiedy po takim komunikacie ponownie klikam by dysk został bezpieczne wtedy operacja się udaje.

 

W domu mam dwa komputery - laptop i stacjonarny. Oba mają system Windows XP (Professional 2002 z SP 3) i problem występuje na obu.

 

Sprawdzałem dysk programem diagnostycznym udostepnianym przez Western Digital (Data Lifeguard Diagnostic for Windows) i nie wykrył on żadnego błędu (wszystkie wyniki na zielono).

 

Czytałem na jednym forum ze ponoć taka sytuacja występuje często ponieważ talerze nie zawsze zdążą się "rozkręcić". Nei wiem jednak czy tak faktycznie i nie chciałbym utracić danych jeśli owy problem zapowiada usterkę dysku.

 

Będe wdzięczny za pomoc.



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 25 01 2014 - 13:39

Przecież jak byk jest napisane, że jakiś program korzysta z dysku. To, że za drugim razem się udaje, oznacza, że program na chwilę przestał i teraz udało się odłączyć dysk. To, że ty nic nie robisz na tym dysku nie oznacza, że żaden inny program na twoim komputerze (np. antywirus) lub choćby sam system (wczytywanie miniaturek, indeksowanie itp.) też nic na nim nie robi.



#3 worekchleba

worekchleba

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 26 01 2014 - 08:29

A można sprawdzić jaki to program? I dlaczego tylko raz na kilka podłączeń postanawia zadziałać?

Wiesz drogi moderatorze - trochę praktycznych rozwiązań a mniej refleksji.



#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 26 01 2014 - 11:07

Podepnij twardziela do innego kompa, spoza swojej sieci domowej, niech się zainstaluje sterownik, potem przeprowadź trochę operacji dyskowych a na deser spróbuj odłączenia programowego. Czy powtórzy się ta sprawa czy nie?

To wykluczy problem z twoimi komputerami - albo potwierdzi, skoro dostałeś nowy dysk z gwarancji.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#5 worekchleba

worekchleba

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 26 01 2014 - 12:29

Podepnij twardziela do innego kompa, spoza swojej sieci domowej, niech się zainstaluje sterownik, potem przeprowadź trochę operacji dyskowych a na deser spróbuj odłączenia programowego. Czy powtórzy się ta sprawa czy nie?

To wykluczy problem z twoimi komputerami - albo potwierdzi, skoro dostałeś nowy dysk z gwarancji.

 

Mam w domu laptopa. System operacyjny ten sam co na stacjonarnym (Win XP SP 3). Występuje identyczny problem.

Jutro mogę sprawdzić dysk na komputerze na którym jest Vista.

Tylko nie wiem czy jeśli pojawi się także tam problem to znaczy że warto wymienić dysk czy po prostu wszystko jest dobrze i takie są uroki Windowsa.



#6 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 26 01 2014 - 12:53

Dlatego napisałem ci, abyś spróbował na kompie poza swoją siecią domową, tudzież nie na sprzętach, na których już to testowałeś, a skoro masz dwa wspomniane, to spróbuj na trzecim.

Ciekawi mnie, czy to jest kwestia sprzętowa, czy systemowa. Być może inny Windows inaczej zareaguje. Na przykład: normalnie, jak powinien.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#7 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 26 01 2014 - 14:58

A można sprawdzić jaki to program? I dlaczego tylko raz na kilka podłączeń postanawia zadziałać?

Wiesz drogi moderatorze - trochę praktycznych rozwiązań a mniej refleksji.

Drogi forumowiczu. Uruchom monitor zasobów (Windows Vista/7/8) i przejdź do zakładki dysk,a następnie obserwuj sekcję aktywność dysku. (uwaga: napisy w stylu   \Device\HarddiskVolume12 też są istotne, bo to rzeczywista ścieżka do jakiegoś dysku - Windows nie tylko przez literki c,d,e itd. potrafi się do dysku odwołać).

 

Niestety nie wiem, czy ta zakładka wyświetla wszystkie otwarte dojścia do punktu montowania pod jakim widnieje twój dysk. Jeśli okażę się, że tam nic nie ma, a ty nadal masz taki komuniakt, to daj znać - poszukamy bardziej zaawansowanego narzędzia do tego. Na razie spróbuj z monitorem zasobów, bo jest bardzo prosty w obsłudze.



#8 worekchleba

worekchleba

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 26 01 2014 - 16:05

Nie wiem czy dobrze to zrobiłem, ale wpiąłem dysk,  wszedłem w start, uruchom, perfmon i mam coś takiego (Win XP):

 

 

http://zapodaj.net/7...21cd0d.jpg.html



#9 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 26 01 2014 - 23:45

Przepraszam - nie doczytałem, że masz Windows XP... Tutaj jest nieco trudniej - dotarłeś do dobrego narzędzia, ale trzeba włączyć monitorowanie odpowiednich parametrów - niestety nie mam czasu żeby na wirtualce z windowsem xp szukać tego, więc będziesz musiał trochę samodzielnie podziałać. Poszukaj w licznikach (zdaje się, że na liście ikon jest taki plusik, którym można dodać parametr do monitorowania) dysku twardego i wrzuć na forum screena - to postaram się podpowiedzieć, który z nich będzie dobry do obserwacji, co zapisuje i gdzie.



#10 worekchleba

worekchleba

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 27 01 2014 - 16:03

Mam coś takiego:

 

http://zapodaj.net/2...dbf7d9.jpg.html

 

Wybrać dysk logiczny czy fizyczny?

Monitorować wszystkie parametry czy tylko niektóre?



#11 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 27 01 2014 - 19:32

To jeszcze nie to, ale blisko - przewiń tę listę na dół. Dysk fizyczny najlepiej, a w sekcji "Wybierz wystąpienia z listy" wybierz literę dysku od podłączanego dysku zewnętrznego.

 

Im mniej będziesz monitorować, tym łatwiej będzie dojść.

 

Ale najpierw spróbuj tego: http://www.nirsoft.n...files_view.html

 

Zapomniałem, że na stronie Nirsoftu jest pełno prostych i użytecznych narzędzi - ten program prawdopodobnie będzie łatwiejszy w obsłudze.



#12 worekchleba

worekchleba

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 27 01 2014 - 22:02

Pobrałem programik z linku ale niestety nie wiem co mam zrobić.
Klikam dwa razy na niego, otwiera mi listę aktywnych procesów jak rozumiem, ale po podłączeniu i odłączeniu dysku nic się nie stało. Nie wiem co mam zrobić by program sprawdził dysk. Będe wdzięczny za informację w tym temacie.


Z tego co zdołałem jakoś ustalić na swój chłopski rozum ;) wynika że wygląda to tak

http://zapodaj.net/f...27ef1f.jpg.html

W przypadku kiedy mam otwartą zawartość dysku jedyne co "trzyma" dysk to Explorer.exe. Żaden inny proces mi się tutaj nie wyświetla z tego co zauwazyłem (tzn. żaden więcej nie ma ścieżki F:/ .... ale nie wiem czy to coś szczególnego znaczy).

 

Korzystaj z edycji ostatniego postu.

Scalam.


Użytkownik XanTyp edytował ten post 27 01 2014 - 22:48


#13 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 28 01 2014 - 02:18

Ok. A więc zrób test - zamknij folder z zawartością dysku i sprawdź, czy Explorer zniknie z listy. Jeśli tak użyj bezpiecznego odłączania dysku - tylko upewnij się, że nie ma żadnych innych odwołań do dysku zewnętrznego. Daj znać co z tego wyszło.

 

A i pamiętaj, żeby wyniki przesortować po ścieżce (path) - będzie łatwiej znaleźć wszystkie odwołania do dysku zewnętrznego.



#14 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 28 01 2014 - 09:26

Dodam, celem uzupełnienia, że gdyby miało to być związane z explorerem, możesz go odświeżyć, wg poradnika.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#15 worekchleba

worekchleba

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 51 postów

Napisano 28 01 2014 - 16:38

Ok. A więc zrób test - zamknij folder z zawartością dysku i sprawdź, czy Explorer zniknie z listy. Jeśli tak użyj bezpiecznego odłączania dysku - tylko upewnij się, że nie ma żadnych innych odwołań do dysku zewnętrznego. Daj znać co z tego wyszło.

 

A i pamiętaj, żeby wyniki przesortować po ścieżce (path) - będzie łatwiej znaleźć wszystkie odwołania do dysku zewnętrznego.

 

 

Dysk podłączony, folder z jego zawartością zamknięty. Żadna ścieżka do F:/ nie prowadzi (jedyne wyszczególnione to D i C) no i mamy tą samą sytuację. Blizej nieokreślony program uzyskuje dostęp do dysku przez co nie jest możliwe odłączenie za pierwszym razem. Oczywiście ponowiona operacja to pełen sukces i opcja bezpiecznego odłączenia działa.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych