Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Laptop 5 miesięczny- przy pracy na baterii naładowanej do np.78%, nagl




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Remy

Remy

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 53 postów

Napisano 31 01 2014 - 19:41

Witam,

Laptop Samsunga AMD-A6 4400M z kartą graficzną Radeon 2,7GHz, 8GB Ram, Windows 8.

Laptop 5 miesięczny.

Używany jako komputer zapasowy i włączany jest sporadycznie.

 

 

Naładuję laptopa do 80% (80%to maxymalny poziom naładowania -jest takie ustawienie przedłużające czas żywotności baterii).

Później chwilę popracuję i wyłączę laptopa.

Przy kolejnym uruchomieniu laptop ma np. 78%, a po chwili wyskakuje mi  okno że jest 8% i trzeba ładować.

Gdy podłączę ładowarkę to po jakimś czasie gdy najadę na ikonkę baterii widzę informację że bateria jest naładowana a komputer pracuje na zasilaniu z sieci.

 

Dodam że przy uruchamianiu pojawia mi się info że program Samsung Makrer nie działa.

Laptopa używam nieczęsto zatem nie miałem okazji się za to zabrać.



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 01 02 2014 - 15:15

Hmm... pytanie jest jak przechowujesz laptopa? Czy ładujesz baterię do pełna i odkładasz go na półkę, czy rozładowujesz do zera i odkładasz na półkę, czy może jeszcze inaczej? Jak długo zwykle leży nieużywany?



#3 Remy

Remy

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 53 postów

Napisano 02 02 2014 - 15:32

Komputer używany jest np. 1 raz lub 2 razy na tydzień. Jak komputer się rozładuje (bateria raczej?) to go ładuję i pozostawiam z pełną baterią. Z pustą go nie pozostawiam Dziwne jest to że po nagłym rozładowaniu i wyłączeniu się laptopa, po podłączeniu do sieci i włączeniu, bardzo szybko pojawia się informacja o naładowanej baterii.


Użytkownik XanTyp edytował ten post 02 02 2014 - 17:34


#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 02 02 2014 - 17:41

Przeglądając podobne tematu na forum, obstawię wadliwość czujnika baterii. I jeśli to faktycznie jest przyczyną takich odczytów napięcia, to czeka cię jej wymiana.

A skoro lapek jeszcze jest na gwarancji, czas skontaktować się ze sklepem lub serwisem.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych