Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Samtron 76E gaśnie, pomaga tylko reset.




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 08 02 2014 - 10:42

Witam. Mam stary komputer  z Geforce 4mx 440se 64mb i monitorem Samtron 76E. Od pewnego czasu monitor gaśnie i dioda miga jak przy stanie czuwania. Pomaga tylko reset, wtedy monitor sie włącza i przez jakiś czas znowu działa. Podokręcałem śrubki przy złączu monitora. Myślę że to nie namagnesowanie bo głośniki stoją nieużywane (muzyki słucham przez słuchawki podłączone bezpośrednio do karty. W momencie gdy monitor gaśnie dźwięk na chwilę się wiesza a potem wszystko działa normalnie, oprócz monitora.



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 08 02 2014 - 12:38

To równie dobrze może być problem z twoją kartą graficzną i/lub zasilaczem i/lub płytą główną.

 

Spróbuj przetestować, czy po takim wyłączeniu monitora komputer działa (w sensie, że wszystko jest OK poza brakiem obrazu), np. czy wciśnięcie przycisku Power spowoduje jego normalne wyłączenie (tylko najpierw sprawdź czy masz tak Power skonfigurowany, gdy komputer działa normalnie).



#3 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 08 02 2014 - 13:31

Więc tak, Bluescreenów żadnych nie ma. monitor przełącza sie jakby w tryb stand by (dioda miga i gaśnie) Reszta działa normalnie.  Dokręciłem tylko śrubki od monitora  bo  połączenie było luźne. Momentami monitor gaśnie tak często, że po restarcie nie da się wyłączyć komputera inaczej niż przyciskiem. Wyłączanie przyciskiem działa. Gdy dam odśwież z prawokliku obraz mignie  (pojawia sie na sekundę niebieskie tło i znika) W grach artefaktów nie ma, poza gaśnięciem monitora. Przez ostatnie dwie godziny problem wystąpił tylko raz.



#4 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 08 02 2014 - 16:11

Czy zauważyłeś by był to problem kabla, np. poruszanie powoduje, że monitor gaśnie / włącza się? Ogólnie warto byłoby wykluczyć kabel, a później monitor/kartę graficzną - najłatwiej podmieniając na sprawny komponent z innego komputera.



#5 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 09 02 2014 - 19:11

Ruszanie kablem nic nie zmienia. Wyłączanie jest niezależne od ruchów kabla. Jak monitor gaśnie to muzyka przestaje być odtwarzana(a jest odtwarzana z dysku zewnętrznego podpiętego do portu usb.

Dump był, ale to stary więc raczej nie ma związku z problemem.
Karta przechodzi wszystkie testy dxdiag. Monitor potrafi się wyłączyć 10 - 15 razy w ciągu pół godziny a potem przez cały dzień pracuje normalnie.

Myślałem że to dysk zewnętrzny ale jego odłączenie nic nie dało.


Użytkownik ryba969 edytował ten post 09 02 2014 - 20:24


#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 11 02 2014 - 17:40

Podaj całkowitą konfigurację komputera wraz z marką i mocą zasilacza



#7 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 15 02 2014 - 13:23

Kabel zasilający wymieniony ale dalej dzieje się to samo
AMD Athlon 2200+ @ 1.8 ghz

768MB Ram

Ge Force 4MX 440SE 64MB

Dysk WD 80 gb + Seagate Backup plus 500 GB na usb

Allied AL 8400BTX 400W

Zastąpił Megabajta 300W zanim ten padł i coś spalił

Płyta główna MSI KT4AV (MS-6712)

 Karta sieciowa RaLink RT2400
Co do zasilacza zastanawiałem się nad Chieftec albo Jakimś fortronem ale wartośc tego przętu jest mniejsza niż zasilacza ;)
generalnie płyta główna i procesor były inne  ale kumpel je wymienił zanim kupiłem go od niego



#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 16 02 2014 - 00:11

Dobre byłoby sprawdzić na innym zasilaczu. A może to padnięcie Megabajta spowodowało jakieś uszkodzenie sprzętu. Od kiedy Ci się tak dzieje? Popatrz także na kondensatory na płycie głównej, czy nie są wypukłe lub wręcz wylane

Koszt zasilacza wcale nie musi być wysoki. Możesz próbować licytować używane Chiefteci/Delty/Enlighty/Modecomy MC (byle nie Feel!)/Fortrony, wystarczy nawet 300W (i byle na linii +12V miał przynajmniej te 12A). Mi samemu udało się wylicytować takiego używanego Enlighta 350W za 16zł do starego komputera i bez problemu ogarnia Pentiuma 4 3.0 wykręconego na 3.7GHz, 4 dyski i Geforce'a 7800GS 256MB :)



#9 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 16 02 2014 - 17:57

Kondensatory na płycie ok, zasilacz też czysty na tyle na ile widać przez jego obudowę, spalenizny nie czuć.  Swego czasu czytałem dział o składaniu sprzętu więc co do zasilaczy wiem czego unikać, niestety jak padł megabajt nie było funduszy na coś lepszego niż ten Allied który teoretycznie na linii 12V1 ma 168 W na lini 12V2 ma 156 w i 3,3 + 5 + 12V = 385 W
Miernika napięć nie mam chyba, że z biosa odczytam ale on lubi kłamać

Napięcia z biosa:
Vcore- 1.616 - 1.632

+5.0V - 4.591

+12V - 12.471

- 12V - -11.989

- 5.0V - None

Battery - 3.184

+ 5V SB - 4.800
Edit:
Dziś monitor wytrzymuje sesje po 5 - 10 min, kilka razy dysk się wyłączył samoczynnie ( zwykły hdd) dawniej zdarzało mu się to ze względu na luźny kabel molex, ale teraz nie ma luzu....


Użytkownik ryba969 edytował ten post 17 02 2014 - 17:37


#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 18 02 2014 - 11:24

Allied który teoretycznie na linii 12V1 ma 168 W na lini 12V2 ma 156 w i 3,3 + 5 + 12V = 385 W
Miernika napięć nie mam chyba, że z biosa odczytam ale on lubi kłamać

No właśnie teoretycznie. W praktyce jego moc jest powiedzmy, że bliżej nieokreślona.

BIOS jak sam zauważyłeś - nie jest dobrym "narzędziem" do pomiaru napięć.

Bez sprawdzenia na innym zasilaczu albo chociaż zmierzeniu napięć miernikiem (chociaż opcja pierwsza byłaby o wiele lepsza) ciężko szukać problemu gdzie indziej - aktualnie objawy wskazują na to, że to właśnie on jest głównym podejrzanym.



#11 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 25 02 2014 - 18:06

Jak na razie monitor działa, co ciekawe ojciec majstrował coś przy skrzynce i jak stoi nie ruszana to wszystko działa, byle by jej nie ruszać. To wina zasilacza albo kabla podpiętego do karty graficznej (brakuje jednego drucika)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych