Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Komputer dla Fotografa

nowy komputer prośba o radę komputer dla fotografa fotograf



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sarkastro

Sarkastro

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 31 03 2014 - 15:22

Witam Wszystkich Serdecznie

 

Potrzebuję porady odnośnie skompletowania podzespołów do nowego PC.
Zajmuję się ogólnie pojętą fotografią a co za tym idzie pracuje przede wszystkim na Lightroom 5, Photoshop CS6, pracuje na plikach raw z Canona 5D3 więc każdy plik sporo wazy. Zależy mi na szybkości pracy z plikami raw i psd z wieloma warstwami i w dużych rozdzielczościach.

 

Sporadycznie grywam w gry jednak nie jestem maniakiem jakości wyświetlanych detali, po prostu przyjemnie było by móc zagrać w nowe tytuły od czasu do czasu na niskiej bądź średniej jakości grafiki.

 

Nigdy nie podkręcałem prochów i ta opcja to raczej dla mnie czarna magia z której raczej nie będę potrafił skorzystać

 

Bardzo proszę o wskazanie jaki zestaw byłby dla mnie najlepszy ( bez monitora głośników i wszystkich urządzeń peryferyjnych)

 

Muszę zmieścić się w przedziale 3500- 4000zł

 



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 31 03 2014 - 21:03

Pytanie jest, jak duże materiały są (ja tam na Photoshopie nie znam, więc nie mam za bardzo punktu odniesienia) przez ciebie obrabiane.

 

W pclab.pl jest ciekawy artukuł, co wybrać RAM czy SSD i wszystko zależy od wielkości plików. Ale ogólnie lepiej nie brać mniej niż 16GB pamięci RAM...

 

Poczekaj na wpis Pentium320 - ja jedynie wrzucę kilka ogólnych uwag od siebie.

  1. Nie pokręcasz procesora, to weź core i7 bez literki K (K oznacza odblokowany mnożnik, ale skoro nie podkręcasz, to po co ci to). To będzie ok. 1200zł,
  2. Do 500zł dostaniesz do tego płytę główną.
  3. Pamięć RAM kupisz za ok. 1000zł (4x 250zł = 4x8GB lub jak dobrze poszukasz, to może za ok 1200zł dostaniesz 2x 16GB). Możesz dać 16GB/24GB, jeśli nie pracujesz z dużymi plikami lub bardziej istotny jest Lightroom niż Photoshop CS6.
  4. Karta graficzna - skoro robisz 2D to weź taką za mniej niż 500zł - z tego, co sprawdziłem Lightroom i tak korzysta z CPU a nie GPU. Co do Photoshop CS6 to zależy z jakich opcji korzystasz - część z nich wykorzysta GPU, inne nie. Warto więc sprawdzić, nim ostatecznie postawi się krzyżyk na karcie... :P
  5. Dysk twardy... Hmm 300zł Storage, 450zł SSD... Można niby kombinować 2x HDD w RAID 0, ale to i tak będzie wolniejsze niż SSD+ HDD a dużo się nie zaoszczędzi.
  6. Obudowa wedle uznania, ale ja mniej niż 200zł raczej bym nie wydał. Pamiętaj, że <200zł to cienka blacha jest, że aż skoda patrzeć i ładować tam taki sprzęt.
  7. Zasilacz 450W - 200zł.

Niestety jak widać budżet nieco przekroczyłem - możesz zejść z ceny biorąc mniej RAM lub rezygnując z SSD lub wybierając core i5 zamiast core i7.

 

Dla Lightroom priorytet to CPU, potem RAM (tu akurat pożytku z >16GB nie będzie) na końcu dysk. W przypadku Photoshopa jest jednak trochę inaczej... Więc znowu kwestia, gdzie spędzasz więcej czasu.



#3 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 01 04 2014 - 05:38

Pytanie jest, jak duże materiały są (ja tam na Photoshopie nie znam, więc nie mam za bardzo punktu odniesienia) przez ciebie obrabiane.

Niedawno miałem "małe" zlecenie na obrobienie map w formatach ok. 6000x8000 pikseli i nie było kłopotu z Photoshopem 32-bitowym, mimo, że z dostępnych 8GB RAM widział tylko 3,25GB (tyle mu ustawiłem opcjonalnym suwakiem do dyspozycji), ale kiedy musiałem złożyć 13 takich map w całość osiągnąwszy maksimum rozmiaru obszaru roboczego 30000 pxl szerokości, obróbka była już dość widocznie spowolniona. Ale takie rozmiary plików to raczej rzadkość.

Tak czy owak, ile ramu by się nie kupiło, to i tak będzie to zależało od wersji Photoshopa, ale 8GB to norma i jak na moje oko, więcej nie będzie potrzeba. W ostateczności, można kupić jedną kość 8GB i kiedyś, w odleglejszej przyszłości dokupić drugie tyle lub więcej, jeśli okaże się to już na prawdę niezbędne.

A i na gry 8GB wystarczy w zupełności. również na te względnie najnowsze.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 04 2014 - 02:36

No to lecę z zestawem. Nie ma potrzeby ucinania na RAM'ie czy SSD, wszystko się zmieści w tym budzecie

http://www.morele.ne...31230v3-581969/

http://www.morele.ne...xtreme3-581432/

http://www.morele.ne...1s00ceu-472802/

http://www.morele.ne...1014-ww-451034/

http://www.morele.ne...te120bw-601594/

http://www.morele.ne...00dm003-432403/

http://www.morele.ne...db-bebe-574386/

http://www.morele.ne...0mpcbeu-549804/

http://www.morele.ne...402-10p-593375/

 

Wydaje mi się, że wyszło w granicach 3700-3800zł.

Nie zdziw się procesorem Xeon - on będzie pasował bez problemu, wydajność ma bardzo porównywalną do i7, ale jest z 200-300zł tańszy. Nie ma zintegrowanej grafiki, ale to Ci chyba nie przeszkadza. 16GB ramu powinno ci wystarczyć, do tego SSD, całkiem fajna płyta główna i grafika, która raczej też spełni twoje oczekiwania. 

W sumie, to mozna by jeszcze upchnąć trochę mocniejszy zasilacz na wypadek jakbyś w przyszłości chciał dokładać drugą grafikę, ale obstawiam, że nie będziesz miał takiej potrzeby... :)



#5 Sarkastro

Sarkastro

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 02 04 2014 - 10:14

Panowie dr_bliss. XanTyp, Pentium320 bardzo dziękuje za rady i sugerowane zestawy.

 

Jeśli chodzi o rozmiary plików na jakich przychodzi mi pracować to rawy około 5500 na dłuższym wagowo 45mb( w LR) ale po przejściu w PSD i pracy z paroma warstwami to to już 1-3gb plik. Czasami zdarza się praca nad panoramami wtedy wielkość na dłuższym boku wychodzi nawet do 60000px przy czym na obecnym zestawie to jest po prostu męczarnia, nie dość że spowolnienie to jeszcze notorycznie padający PS.

 

Jeśli chodzi o kwestie wykorzystania PS i LR to raczej po połowie wstępna obróbka LR potem PS.

 

Pentium320 powiedz mi czy procek który proponujesz nie będzie miał problemów z przegrzewaniem się bo tak gdzieś wyczytałem. A jeśli bezie miał to doradź jakie dodatkowe chłodzenie dokupić. A może warto było by dołożyć parę złotych i kupić ten procek o którym mówił dr-blis - core i7?

 

Obecnie mam w skrzynce dysk "ST3320620AS ATA Device  (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)" czy będzie opcja podpięcia tego dysku do nowego zestawu?

 

W kwestii dysku SSD to wielkość 120gb chyba będzie niewystarczająca. system i oprogramowanie zeżrą 40gb i zostaje 80gb na zdjęcia a to wystarczy na zrzut dwóch kart pamięci nie mówiąc już o pracy na nich. Z uwagi na cenę tego sprzętu chyba poczekam i później kupię 240gb.



#6 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 02 04 2014 - 13:55

W kwestii dysku SSD to wielkość 120gb chyba będzie niewystarczająca. system i oprogramowanie zeżrą 40gb i zostaje 80gb na zdjęcia a to wystarczy na zrzut dwóch kart pamięci nie mówiąc już o pracy na nich. Z uwagi na cenę tego sprzętu chyba poczekam i później kupię 240gb.

 

Przecież w Photoshopie możesz sobie zmienić ustawienia dysku magazynującego na inny, niż systemowy więc nie ma się co przejmować na którym postawisz system. Wystarczy mieć dość wolnej przestrzeni na innym. Pół Terabajta będzie w sam raz.

A co do plików - bez Photoshopa 64bit nie ma co myśleć o wygodnej pracy.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#7 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 04 2014 - 14:27

Pentium320 powiedz mi czy procek który proponujesz nie będzie miał problemów z przegrzewaniem się bo tak gdzieś wyczytałem. A jeśli bezie miał to doradź jakie dodatkowe chłodzenie dokupić. A może warto było by dołożyć parę złotych i kupić ten procek o którym mówił dr-blis - core i7?

 

Obecnie mam w skrzynce dysk "ST3320620AS ATA Device  (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)" czy będzie opcja podpięcia tego dysku do nowego zestawu?

 

Gdyby procesor się przegrzewał na BOX'owym chłodzeniu, to raczej nie dopuściliby tego do użytku ;). Nic nie będzie się przegrzewać. Podkręcać procesora i tak nie masz zamiaru, więc nie widzę sensu ogromnego dopłacania do Core i7 z literką K, bo ten Xeon to tak naprawdę ten sam i7. Różnica polega na innej nazwie (to trochę jak z marką Apple ;)), braku możliwości podkręcania i braku zintegrowanej grafiki. Żadnej z tych rzeczy raczej nie potrzebujesz, więc nie sam odpowiedz sobie na pytanie czy dopłacanie ma sens, bo różnica w cenie jest niemała, a w wydajności - żadna.

 

Tak, ten dysk będziesz mógł podpiąć do nowego zestawu. Jeżeli wystarczy Ci 320GB na dane, to możesz z tego zestawu co podałem - zrezygnować z dysku 1TB, 200zł zostaje wtedy w kieszeni i zamiast tego wziąć większy SSD, skoro mówisz, że 120GB ci nie wystarczy. Chociażby ten: http://www.ceneo.pl/23554284 . Chociaż podpisuję się pod tym co mówi @XanTyp - 120GB wystarczy pod warunkiem, że nie będziesz wszystkich bzdur ładował na SSD... ;-)



#8 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 02 04 2014 - 17:12

Jeżeli wystarczy Ci 320GB na dane, to możesz z tego zestawu co podałem - zrezygnować z dysku 1TB

Odradzam rezygnację z pojemniejszego dysku. Gdzieś trzeba przechowywać pliki, by móc powrócić nawet do takich, które mogą się o parę lat postarzeć.

Wiem po sobie, ze czasem po prostu nie da się obyć bez sięgania do przeszłych prac :)


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#9 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 04 2014 - 23:02

Sęk w tym, że dodatkowy HDD można dokupić sobie w dowolnym momencie jakby miejsca faktycznie zabrakło... Poza tym byłoby 240GB + 320GB, więc już całkiem sensowna ilość miejsca.



#10 Sarkastro

Sarkastro

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 03 04 2014 - 13:27

XanTyp mój błąd że wcześniej nie powiedziałem posiadam już niemało miejsca na dyskach zewnętrznych (8TB) na który tworzone jest archiwum wszystkich powstałych fotografii. Także dysk w skrzynce ma trzymać system i poinstalowane oprogramowanie, Dlatego pytałem o możliwość podpięcia staruszka 320gb. Jeśli chodzi o SSD to myślałem że największy sens by maiło gdyby system był na nim zainstalowany + photoshop + lightroom no i zdjęcia świeżo zgrane które będę poddawał obróbce w tym momencie, potem wszystkie fotografie już po obróbce i tak wylądują na dyskach do archiwizacji. Nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale według mnie gdyby system ps i lr były na tym najszybszym dysku wszystko chodziło by najszybciej( jeśli nie wyprowadźcie mnie z błędu)

 

Stary 320gb posłuży jako miejsce wgrania pozostałych aplikacji i pierdółek.

 

Pentium320 w pełni zawierzam Ci co do procka i masz racje nie wato dopłacać skoro są prawie identyczne:)



#11 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 03 04 2014 - 13:42

Huh, właściwie to racja - same pliki robocze tych programów mogą zajmować duże ilości miejsca i zawsze to lepiej, jak będzie więcej tej "szybszej przestrzeni"
Dysk 320GB na SATA II spokojnie podlaczysz, a za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze możesz kupić SSD 240GB, który podałem wyżej ;)

#12 Sarkastro

Sarkastro

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 04 04 2014 - 14:22

Świetnie:)

 

Jeszcze trochę pomarudzę. W sumie zdecydowałem się już na wszystko co wymieniłeś w zestawie ... mam jednak jeszcze pytanie o obudowę, a co by było gdyby wysupłał bym jeszcze parę dodatkowych gorszy i chciał zakupić lepszą.... co byś polecił? Nie chodzi mi tutaj o wodotryski w stylu czujników temperatury, wyświetlaczy, czy migających pierdółek.. mam tu na uwadze lepsze chłodzenie i mniejszy hałas.

 

Co doradzicie?



#13 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 05 04 2014 - 00:30

Nie jestem pewien, czy trafię z tym wyborem jak chodzi o te "parę dodatkowych groszy" ale może.. CoolerMaster HAF 922?

 

http://www.ceneo.pl/16877069

 

Obudowa ogółem naprawdę fajna, przewiewna i funkcjonalna, aczkolwiek cena o wiele wyższa niż to co dałem w tamtym zestawie.

Ewentualnie jakby był problem z dostępnością lub cena za wysoka, to można trochę taniej, a wcale nie wiele gorzej ;)http://www.ceneo.pl/17778139

 

Chociaż spytam szczerze, skoro chcesz zmniejszyć hałas, to zamiast dokładania do obudowy może lepiej byłoby się zainteresować zmianą chłodzenia?

Chociażby takie, tanie chłodzonko, a na pewno będzie cichsze niż BOX: http://www.ceneo.pl/17859750



#14 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 04 2014 - 23:38

Co do tej drugiej obudowy, to jestem posiadaczem jej nieco starszego odpowiednika (R2) i jestem bardzo zadowolony - duża, przemyślana i całkiem cicha. Oczywiście nie wszystkim przypadnie do gustu bo to obudowa dla minimalistów - po prostu czarny klocek. Ale mi osobiście właśnie to odpowiada.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych