Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Problem z poprawnym uruchomieniem Windows 7 po awarii

windows 7 startup problem



  • Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 fullspeed

fullspeed

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 04 04 2014 - 12:41

Witam wszystkich,

mam problem z uruchomieniem Windowsa 7 po tym jak zasilacz zaczął szwankować i powodować błędy na dysku przy uruchamianiu komputera. Problem pojawiał się już kilkakrotnie, ale za każdym razem wystarczało uruchomienie automatycznej naprawy przy starcie Win 7. Teraz niestety potrzebna była płyta instalacyjna systemu.

Program do naprawy znalazł system na dysku D, a nie na C jak powinien, ale jak później się zorientowałem to jest chyba spowodowane tym, że wydziela on dodatkowy mały dysk systemowy i oznacza go jako C, a resztę przesuwa o jedną literę. W każdym razie po użyciu narzędzi do naprawy systemu (pokazały 0 błędów) i po uruchomieniu ponownie komputera system zalogował się, jednak ukazuje się tylko czarny ekran z napisem w prawym dolnym rogu, że kopia systemu jest nieoryginalna (mam oryginalną licencję) i nic się nie dzieje. Po wciśnęciu ctrl+alt+del mogę wejść do menedżera zadań, ale w procesach nie mam explorer.exe. Przy próbie utworzenia nowego zadania i wpisaniu explorer.exe wyskakuje komunikat: System Windows nie może odnaleźć pliku explorer.exe. Gdy wybiorę przeglądaj w poszukiwaniu odpowiedniego pliku mam dostęp do wszystkich dysków, ale co dziwne, na dysku C nie ma w ogóle folderu Windows, a wszystkie pliki do uruchomienia są wczytywane z c:\found.003\dir0008.chk\System32, a tam nie ma explorer.exe

Próbowałem używać chksdk - nie pomaga. Przebudowywałem też program rozruchowy przy użyciu bootrec w konsoli na płytce instalacyjnej, ale nic to nie daje.

Dodam, że mam zainstalowanego Ubuntu na tej samej partycji, co Win 7, ale on działa w porządku poza tym, że po uruchomienie wyskakuje komunikat system error deteceted, co oznacza, że pewnie któryś z plików ubuntu też został naruszony.

 

Z tego co mogę wywnioskować program windows recovery nie odzyskał wszystkich plików uruchomienowych systemu, w tym explorer.exe. Czy jest jakaś możliwość, aby zgrać z płytki instalacyjnej brakujące pliki?

A może jest jakiś inny sposób, aby uchronić się przed reinstallem?



#2 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 05 04 2014 - 05:54

 

Po angielsku, ale chyba dasz radę ogarnąć? :)


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#3 fullspeed

fullspeed

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 05 04 2014 - 17:53

Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem tak jak w filmiku, jednak po przeniesieniu explorer.exe i kilku innych brakujących plików do tego folderu c:\found.003\dir0008.chk\ system sam nie uruchomił tego procesu. Gdy zrobiłem to ręcznie, pojawił się pulpit ze wszystkimi ikonami, dostępem do paska zadań. Niestety coś dalej jest nie tak z systemem, gdyż przy próbie wejścia do jakiegoś folderu pojawia się komunikat, że explorer nie odnalazł takiego polecenia. W ogóle nie ładuje się wiele procesów, włącza się tylko kilka, a normalnie było co najmniej 20. Być może uszkodził się rejestr i system nie ładuje wszystkiego. Programy działają normalnie, więc problem leży w startupie systemu. Jest jakiś sposób, żeby przywrócić normalne działanie systemu w miarę automatycznie?



#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 05 04 2014 - 23:52

Ale, z tego co widzę na filmiku, podmiana odbywa się między folderem C:\Windows i tymczasowym C:\files

W efekcie podmieniasz potencjalnie wadliwe pliki na oryginalne, z płyty, umiejscawiając je tam, gdzie powinny się znajdować a nie w przypadkowym folderze

c:\found.003\dir0008.chk\

System nie uruchomi explorer.exe, skoro nie ma go tam, gdzie być powinien.

I tego właśnie nie rozumiem... jak na mój gust coś się solidniej namieszało i sama podmiana explorera wiele nie pomoże :/

Coś mi się zdaje, że będziesz musiał wybrać reinstalkę systemu.

Ta malutka, wydzielona partycja nie powinna żadnym sposobem się pojawić z literą dysku. Tam system trzyma pliki rozruchowe i podstawowe sterowniki (o ile dobrze pamiętam) i cuda, jakie Ci się porobiły z literami dysków skłaniają mnie do wniosku, że bez zdjęcia partycji i ustawienia ich od początku - się nie obejdzie...

 

To jest prawidłowe ustawienie rozruchu:

4a88b151af997526.jpg

A u Ciebie jest pewnie zupełnie inaczej...


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#5 fullspeed

fullspeed

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 06 04 2014 - 13:05

Problem w tym, że program do naprawy błędów z płytki instalacyjnej przeniósł pliki z c:\windows do tego folderu c:\found.003\dir0008.chk\ i stworzył przy okazji wiele innych folderów o podobnej nazwie. Niestety tam nie ma wszystkich plików systemowych potrzebnych do normalnego działania. No cóż trzeba będzie przeinstalować system, dobrze przynajmniej, że nie ma problemu z  dostępem do danych na dysku z Linuxa. W każdym razie dzięki za pomoc. ;)



#6 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 06 04 2014 - 19:00

Ok.

Zamykam.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: windows 7, startup, problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych