Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Nowy procesor - problem




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 owczarzMT

owczarzMT

    Second Rank

  • Użytkownicy +
  • 126 postów

Napisano 06 04 2014 - 11:46

Witajcie,

 

Drodzy, mam uprzejmą prośbę o pomoc/poradę związaną z moim kompem:

 

Parametry:

ZASILACZ: [OCZ] ModXStream Pro 600W modular SLI PS
PROCESOR: [INTEL] Core i5-2500/3.3 Ghz 6 MB LGA 1155
PŁYTA GŁÓWNA: [Gigabyte] GA-P67A-D3-B3
PAMIĘĆ: [Kingston] KHX1600C9D3X2K2 8 GB
DYSK: [SEAGATE] 1 TB SATA 600, 7200 RPM, 32MB cache
KARTA GRAFICZNA: [MSI] R6950 Twin Frozr III PE/OC
SYSTEM OPERACYJNY: Windows 7 Prof. 64 bit

 

Pierwszy problem polegał na tym, że procesor nagrzewał się do bardzo wysokich temperatur i po jakimś czasie wytężonej pracy następowało rozłączenie automatyczne sprzętu. Okazało się, że uszkodzeniu uległ procek i został wymieniony na poniższy:

 

[INTEL] Core i5-3570/3.4 Ghz 6 MB LGA 1155

 

Niestety, okazało się, że konieczna jest aktualizacja BIOSU a ponieważ nie miałem starego procka to zmuzony byłem przekazać cały zestaw do serwisu.

 

Po prawie 1,5 M-CU oczekiwania (wiem, PARODIA !) dostałem zwrot zestawu. Komputer, owszem, uruchamia się ale pojawił się nowy problem, otóż:

 

- system się zawiesza w różnych momentach, ekran potrafi się rozpikselować jak opętany lub nawet "rozjechać" na 2 części - czasami towarzyszy temu komunikat Sterownik ekranu AMD Driver przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność i wówczas czasami pracuje dalej ale też do czasu. Często jest po prostu tak, że muszę zresetować kompa i tak w kółko... Moje doraźne działania aby zaktualizować sterowniki czy to poprzez Menadżera Urządzeń w Windowsie czy też poprzez stronę producenta Karty Graficznej nie przyniosły żadnego rezultatu.

 

Dodam także, że jeden z wentylatorów (górny, na obudowie) nie był podłączony do płyty głównej. Gdy wykonałem tę czynność to wspomniany wiatrak zaczął pracować ale zapieprza bez przerwy jak opętany. Gdy uruchomiłem program SpeedFan otrzymałem następujące wyniki:

Fan1 - 1050 RPM
Fan2 - 1517 RPM
Fan3 - 2312 RPM
Fan4 - 1040 RPM
Fan5 - 0 RPM
GPUFan - 1545 RPM

Naturalnie identyczne wyniki pokazał mi BIOS. W jaki sposób mogę wyregulować wentylatory ? O ile byłoby to wskazane przy graniu i nie mam z tym problemu o tyle podczas zwykłej pracy jest dość irytujące...

Czy ktoś może mi coś doradzić w temacie ?

 

Wolałbym poradzić sobie we własnym zakresie niż znowu bujać się z "serwisem"...

 

Dziękuję i pozdrawiam !


G N' R 93 RULEZ!!! There's alot goin' on !!

#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 06 04 2014 - 21:49

Ta karta nie jest już sporo czasu produkowana, kupowałeś ją jako używaną?

Swoją drogą mam tą samą grafikę i niestety - wygląda na to, że tak właśnie wygląda cudowne wsparcie AMD. Spróbuj na tych sterownikach: http://www.guru3d.co...r_download.html (obecne tylko koniecznie usuń)

 

Co zaś tyczy się wentylatorów - w BIOS'ie zapewne można je spróbować wyregulować. Zobacz pod zakładką HW Monitor czy masz możliwość sterowania ich obrotami i ustaw na automatyczne, albo tryb "silent"






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych