Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie
- - - - -

Dość nietypowy problem z dyskiem




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzynio007

krzynio007

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 07 04 2014 - 10:23

Witam.

 

Opiszę moją sytuację.

 

Mam komputer stacjonarny nie pierwszej młodości, mianowicie procesor Intel Pentium 2.8 GHz, płytę główną MSI MS-7042 (kupiłem używaną - bez żadnych "napuchniętych" kondensatorów ogólnie stan wizualny dobry), pamięć RAM 1 Gb oraz dysk HDD Samsunga 80 GB IDE (ATA) 3,5". Używam systemu Windows XP z SP3.

 

Problem

 

Kiedyś mój komputer chodził co dzień po 13 godzin. Ostatnio tak się złożyło że bywają takie dni że go w ogóle nie uruchamiam. Wczoraj po takie dwudniowej przerwie uruchomiłem komputer jak zwykle trochę popracowałem na nim i go wyłączyłem - co zaobserwowałem to dość długo się wyłączał. A dziś jak go rano uruchomiłem to podczas ładowania systemu Windows XP pojawił się na 1 sekundę blue screen i restart komputera od nowa i tak w kółko. 

Dopiszę jeszcze że to nie pierwsza tego typu sytuacja. 

Kiedyś jak tak miałem to po potraktowaniu dysku programem naprawczym ze strony Samsunga znalazł mi bad sectory ale je naprawił. 

 

Dziwi mnie to czemu po normalnym użytkowaniu komputera nagle ni stąd ni zowąd ponowne uruchomienie kompa kończy się blue sreenem. 

 

I stąd moje pytanie.

Czy uważacie że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup nowego dysku czy raczej nowego zestawu komputerowego. (Nadmienię że komputera używam do prac biurowych i nie potrzebny mi nowy mocny sprzęt do gier, ten co mam mi w zupełności wystarcza, tylko zależy mi na tym aby był sprawny).

 

A jeśli nowy dysk to jaki najlepszy - firma i pojemność?

 

Z góry dzięki za pomoc.



#2 malgosia90

malgosia90

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07 04 2014 - 12:24

Wpisz w google awaryjnosc dysków - dostaniesz ladna tabelke ;)

 Natomiast lepiej kupić nowy komputer - za 700 zł dostaniesz 4 rdzeniowego potworka, który będzie super wydajny w excelu i innych biurowych programów ;)



#3 krzynio007

krzynio007

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 07 04 2014 - 13:38

A gdzie można zapoznać się z gotowymi zestawami komputerowymi (niekoniecznie tylko za 700 zł ;) w necie?



#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 07 04 2014 - 14:55

Np. tu na forum. U Pentiuma.

Niejeden zestaw już tu przygotował, myślę, że z taką kwotą będzie trudno o coś nowego, ale kto wie, co chłopak wymyśli :)


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#5 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 07 04 2014 - 20:06

W 700zł? Cięzko będzie, ale właściwie, to dałoby się coś złożyć. Tylko zastanów się po prostu czy tego chcesz.

 

Wracając do tematu, to jeszcze nie byłbym w 100% pewien czy dysk jest przyczyną problemów, dlatego już dla wyjaśnienia tematu - poprosiłbym o status SMART dysku twardego. Skoro Windows Ci się nie włącza, to możesz w tym celu użyć programu MHDD. Instrukcja: http://www.nirvanowi...ka.pl/MHDD.html Punkt 2, chociaż punkt 1 też dobrze by było wykonać.

 

Na pytanie dotyczące kupna nowego dysku jeszcze się wstrzymam z odpowiedzią. Powiedz jeszcze tylko, bo piekielnie ciężko znaleźć jakieś porządne informacje o tej płycie głównej - czy ma ona SATA?



#6 krzynio007

krzynio007

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 08 04 2014 - 12:16

SMART dysku twardego zrobię dziś po południu, tylko nie wiem jakim programem - bo zainstalowałem na dysku od nowa Windowsa XP i jak na razie działa. Ale porada fachowca jak najbardziej pożądana (warto wiedzieć czego to wina i co należy zrobić aby na przyszłość unikać tego typu problemów). Dlatego bardzo chętnie zapoznam się z Twoją opinią, bo być może okaże się że należy kupić nowy komputer.

Ta płyta nie ma SATA.

A co się tyczy ceny 700 zł to nie jest to wiążące. Po zdiagnozowaniu problemu/usterki rozbije swoją "świnkę" i zobaczę jaką kwotę mogę przeznaczyć na nowy komputer.

Bardzo proszę o doradę, jakiego programu mam użyć aby uzyskać status SMART mojego HDD.

Już teraz z góry dziękuję za pomoc.


O to status SMART wykonany programem CrystalDiskInfo 6.1.10 Shizuku Edition.
http://wklej.org/id/1326590/

#7 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 08 04 2014 - 22:02

Nie ma potrzeby pisania posta pod postem ;)

 

Zaskoczę cię, ale z tego statusu dysk wygląda na całkiem sprawny. Jest jedynie trochę, nazwijmy to błędów w komunikacji na trasie: płytą główna <-> dysk. Spróbuj wymienić taśmę ATA na inną. Na pewno w komputerowym dadzą ci taką za śmieszne pieniądze, a może rozwiąże ona problem.

 

Skoro znamy już orientacyjny stan tego dysku, to wykonaj jeszcze to, o co prosiłem w poprzednim poście, z tym że z linka wykonaj punkt 1. Na koniec skanowania możesz np. zrobić zdjęcie, albo spisać/zapamiętać liczby sektorów.

 

Przetestuj także pamięć bootowalną wersją Memtest86+: http://www.memtest.org/#downiso . Ściągasz, wrzucasz na pendrive lub wypalasz na płycie i uruchamiasz z niej komputer. Test może potrwać kilkadziesiąt minut i aż do komunikatu o zakończeniu testu ma nie być absolutnie żadnych błędów. Jakikolwiek błąd może świadczyć o uszkodzeniu pamięci.



#8 krzynio007

krzynio007

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 09 04 2014 - 17:47

Zrobiłem tak jak mi radziłeś i oto wyniki.

 

Memtest nie wykrył mi żadnych błędów.

 

Natomiast o to wyniki MHDD:

 

<3ms - 419806

<10ms - 197274

<50ms - 2109

<150ms - 6

<500ms - 3

>500ms - 1

UNC - 9

 

Error 30370503

Error 30377151

Warning 30377640

Error 30620311

Error 30669455

Warning 30670125

 

I to tyle.



#9 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 09 04 2014 - 20:39

A jednak nie jest dobrze, gdyż są jakieś bady na powierzchni.

Zasadniczo, to można spróbować jeszcze uratować ten dysk, ale z tą operacją to różnie bywa, no i musiałbyś wtedy wszystkie swoje ważne dane skopiować gdzie indziej i od nowa instalować system, gdyż wszystko zostałoby z niego usunięte. Opisuje to punkt 3 w linku, który podałem. Nie gwarantuję, że to pomoże, dysk jest już po prostu stary i widać, że chyba ma powoli dość, jednak nie bronię, aby nie spróbować - zawsze może obecny dysk złapie jeszcze drugi oddech.

 

A jeśli nie chce ci się w to bawić to... co robimy? Wolisz wydać pieniądze na inny dysk twardy (koszt dysku 80GB na ATA używanego to pewnie około 40-50zł, może mniej), czy od razu nową platformę?



#10 krzynio007

krzynio007

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 09 04 2014 - 21:02

Tak się zastanawiam, bo około 3 lata temu też miałem bad sectory na dysku i je usunąłem (nie wiem czy to dobre słowo) a jak widać znowu mi się pojawiły. Po drugie to nie chciałbym kupować dysku używanego, bo wiadomo jak to jest - wolę droższy a nowszy. Tylko nie wiem czy są jeszcze do kupienia nowe dyski pod ATA.

 

A co się tyczy nowego sprzętu. To czy dało by się coś kupić (złożyć) sensownego i w miarę "na czasie" tak do 2000zł i oczywiście bez monitora. Bo ten akurat mam nowy?



#11 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 09 04 2014 - 22:33

Można dorwać tzw. leżaki magazynowe.

 

Co zaś tyczy się nowego sprzętu to oczywiście, że za 2000zł można złożyć coś nowego, co spełni twoje wymagania - to jest naprawdę sensowna kwota. Powiedz mi tylko jeszcze przeznaczenie owego komputera (będą gry? a może jakieś zaawansowane zastosowania jak obróbka zdjęć czy wideo?) i czy masz zamiar podkręcać sprzęt? Po tych pytaniach w następnym poście postaram się złożyć jakiś zestaw.



#12 krzynio007

krzynio007

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 10 04 2014 - 07:44

Komputer do zastosowania domowego. Nie mam zamiaru podkręcać sprzętu. Chciałbym aby grafika nie była zintegrowana na płycie. Gry np Mafia II, coś z serii MOH, jakiś NFS. Z zaawansowanych zastosowań to zwykle obrabiam zdjęcia w Corelu. Obróbki wideo nie robię. I to chyba z tego co najważniejsze to tyle.



#13 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 10 04 2014 - 14:53

Przykładowy zestaw do 2000zł:

http://www.morele.ne...6i34130-603029/

http://www.morele.ne...b3-ddr3-581279/

http://www.morele.ne...oc-2gi--630762/

http://www.morele.ne...00dm003-432403/

http://www.morele.ne...0049-eu-527950/

http://www.morele.ne...usb-3-0-605201/

http://www.morele.ne...4l10-8g-522376/

http://www.morele.ne...-as-oem-567728/

Wyszło mi prawie że idealnie 2000zł (bodajże coś koło 1990zł). Zestaw bez problemu poradzi sobie w nowych grach, a jakby w przyszłości zabrakło Ci mocy, to bez problemu można dokupić mocniejszy procesor czy grafikę.



#14 krzynio007

krzynio007

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 10 04 2014 - 18:11

Dzięki.

 

A czy zamiast HDD Seagate wolałbym coś z rodziny WD lub Hitachi. Mam WD (taki starszawy o pojemności 20GB) i go sobie chwalę oraz Hitachi mam w laptopie i też go sobie chwalę. Czytałem gdzieś że Seagate wykupiło Samsunga - a tego dysku to już sobie nie chwalę.



#15 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 10 04 2014 - 18:53

Zasadniczo to psuje się wszystko i nie ma jakiegoś konkretnego podziału na lepsze dyski i gorsze. Chociaż jak już naprawdę chcesz coś innego, to można zainteresować się tym: 

http://www.morele.ne...d10ezex-479659/






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych