Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Nie startuje mi komputer (dysk właściwie).




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 04 2014 - 20:15

Witam.
Odpaliłem przedwczorajwczoraj komputer (dysk WD Caviar Black 750GB WD7501AALS z Win7) i nie włączył się, wyskoczył błąd (nie pamiętam). Trzeba było zrobić restart i po restarcie były dwie opcje - "uruchom normalnie" - nie udało się, gdyż podpięta pod USB klawiatura nie działa, oraz "napraw".
Ta druga opcja przyniosła taki skutek:

dwah.jpg

Wyłączyłem komputer, włączyłem ponownie i w BIOS ustawiłem, aby pierwszy odpalał się dysk, na którym mam WinXP.
Komputer włączył się. Z pozycji dysku WinXP widzę partycję fizyczną oraz logiczną dysku, który przestał działać.
I teraz pytanie (też w związku z obrazkiem), czy to jakiś problem z dyskiem, czy raczej konflikt z klawiaturą, do której powinienem kupić przejściówkę z USB na PS/2, aby nie podłączać przez USB i wtedy wybrać zamiast opcji "napraw" opcję "uruchom normalnie"?

 

Postanowiłem sprawdzić dysk z poziomu XP.

CHKDSK nic z błędów nie pokazuje, to samo po sprawdzeniu programem TuneUp Disk Doctor.

Sprawdziłem też dysk programem CrystalDiskInfo, a tak wygląda info:

 

bez_tytu_u.jpg

 

Czy to jednak nie problem klawiatury, a dysk się sypie?



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 04 2014 - 20:38

Sprawdziłem też dysk programem CrystalDiskInfo, a tak wygląda info:

 

Akurat najważniejsza część z danymi jest niewidoczna (nie powiększyłeś okna).



#3 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 14 04 2014 - 21:27

Okna nie da się powiększyć. To czego nie widać jest poniżej:

 

bez_tytu_u111.jpg



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 15 04 2014 - 00:29

A nie masz możliwości ustawienia w BIOS'ie obsługi klawiatur USB? Powinno działać (chyba, że ten komputer to naprawdę przedpotopowy złom, w co wątpię)

 

To nadal nie jest cały screen, pokaż co jest wyżej na tej liście atrybutów z CrystalDiskInfo.

 

Nie jestem pewien, czy systemowa naprawa coś tu pomoże, bo na chwilę obecną interpretując to, co dałeś ze screena, to z dyskiem coś się dzieje niedobrego. Wprawdzie nie jest jakoś tragicznie - bo dopiero 2 sektory są niestabilne, ale mogło dojść do uszkodzenia jakiegoś pliku systemowego.

 

Przede wszystkim - pierwszą rzeczą, jaka jest do zrobienia, to wykonaj kopię zapasową wszystkich swoich najważniejszych danych z tego dysku, aby (tfu tfu) nie doszło do awarii.

 

Jeśli były BSOD'y - wrzuć zawartość katalogu X:\Windows\Minidump na jakiś hosting i daj link.

 

No i dodatkowa diagnostyka dysku. Użyj MHDD do wykonania skanowania dysku. http://www.nirvanowi...ka.pl/MHDD.html - punkt 1.



#5 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 04 2014 - 12:42

Gdzie w takim razie ustawić w BIOS obsługę klawaitury pod USB?

Jak będę w domu (po 22:00) to zrobię jeszcze jeden zrzut z górnymi wartościami niiewidocznymi, ale one są na niebiesko, więc tam nic się nie dzieje, zrzucałem tylko to co żółte.



#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 15 04 2014 - 13:04

Ciężko mi stwierdzić nie widząc tego BIOS'u, jednak często kryję się to pod opcją w stylu "USB Legacy Support".

To, że wartości są na niebiesko nie zawsze znaczy, że jest ok, bo to tylko wolna interpretacja tego programu, która nie zawsze musi być zgodna z prawdą. Zrzut zrób i prócz tego zastosuj się do wszystkich porad wyżej.



#7 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 04 2014 - 09:19

W międzyczasie wrzucę, bo byc może to coś ułatwi sprawę...

 

W BIOS ustawiłemtak, aby działała mysz i klawiatura na USB, po zatwierdzeniu i restarcie uruchomiłem kompa i poszło.

Wyskoczył komunikat:

 

n23h.png

 

2p1w.png

 

Treść pliku dmp brzmi:

 

==================================================
Dump File         : 041614-15350-01.dmp
Crash Time        : 2014-04-12 17:12:46
Bug Check String  :
Bug Check Code    : 0x00000124
Parameter 1       : 0x00000000
Parameter 2       : 0x85c46024
Parameter 3       : 0xf2000040
Parameter 4       : 0x00000800
Caused By Driver  : halmacpi.dll
Caused By Address : halmacpi.dll+efcd
File Description  : Hardware Abstraction Layer DLL
Product Name      : Microsoft® Windows® Operating System
Company           : Microsoft Corporation
File Version      : 6.1.7601.17514 (win7sp1_rtm.101119-1850)
Processor         : 32-bit
Crash Address     : ntkrnlpa.exe+debfc
Stack Address 1   : halmacpi.dll+efcd
Stack Address 2   : ntkrnlpa.exe+d17ac
Stack Address 3   : halmacpi.dll+f27f
Computer Name     :
Full Path         : C:\Windows\Minidump\041614-15350-01.dmp
Processors Count  : 2
Major Version     : 15
Minor Version     : 7601
Dump File Size    : 135 280
Dump File Time    : 2014-04-16 09:09:50
==================================================

 

Natomiast pełny plik do pobrania tu: http://www.sendspace...74d04a88f9c075b



#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 16 04 2014 - 10:59

Podkręcałeś może procesor?

BSOD ewidentnie wskazuje na winę sprzętową. Konkretniej coś jest na rzeczy ze stabilnością procesora. Czy te BSOD'y się powtarzają?

Podaj całą specyfikację sprzętową twojego komputera wraz z marką i mocą zasilacza.



#9 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 04 2014 - 11:44

Procesora nie podkręcałem nigdy.

BSOD pojawił się pierwszy raz, w zasadzie to on się nie pojawił, bo w dniu poprzedzającym awarię z komputera korzystała żona.

Sprawdzała pocztę i zamknęła normalnie komputer, nic się nie działo. Ja następnego dnia już nie odpaliłem.

 

Co do specyfikacji - nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło, ale zrobiłem to poleceniem dxdiag, a oto wynik:

 

http://wklej.org/id/1334399/

 

Na przyszłość prosiłbym o niewstawianie długich logów w post, tylko wrzucanie ich na strony pokroju wklej.org czy pastebin.com. Post wyedytowałem


Użytkownik Pentium320 edytował ten post 16 04 2014 - 14:28


#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 16 04 2014 - 14:29

Programowo nie dowiem się jaki masz zasilacz w komputerze. Sprawdź to

http://searchengines...m-w-komputerze/



#11 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 04 2014 - 15:49

Zasilacz Modecom, taki oto:

 

qgxo.jpg



#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 16 04 2014 - 16:14

Zasilacz jest taki sobie, nie jest to totalny syf, ale jego budowa i obciążalność linii wyklucza go do zaliczenia do grupy tych godnych polecenia.

Jeśli problem z BSOD'ami lub innymi anomaliami jak niestabilność systemu będzie się powtarzał, sugeruję przetestować komputer na innym zasilaczu.



#13 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 04 2014 - 16:36

Co to znaczy "obciążalność linii"?



#14 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 16 04 2014 - 17:04

Większość podzespołów w komputerze ciągnie prąd z linii +12V. Twój zasilacz ma 400W, a na tej linii może dać w teorii max. 250W, co nie jest za dobrym rezultatem (do twojego komputera mimo wszystko - wystarczy), poza tym - tylko w teorii. Nie byłbym pewien, czy ten zasilacz faktycznie by tyle wydolił.

 

Nie mniej jednak, wracając do problemu, to ciężko w tym momencie wywnioskować co było dokładnie winą tego BSOD'a, najprawdopodobniej niestabilność procesora, ale skąd ona się wzięła to już cięzko powiedzieć - jak miałbym obstawiać to na pierwszy ogien przetestowałbym właśnie inny zasilacz, ale skoro aktualnie system działa...



#15 Jash

Jash

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 16 04 2014 - 17:36

Sprawdzam jeszcze programem HD Tune. Zakładka "Health" nic nie wykazała, teraz robię "Error scan" i wtedy się zobaczy co z dyskiem.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych