Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

KVR667D2N5/2G

Ram Kingston KVR667D2N5/2G GA-G31M-S2L Pamięć 2GB DDR2



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 02 06 2014 - 18:33

Witam,

mam pewien problem, od razu zaznaczam, że mój komputer jest niemalże antykiem.

Zakupiłem niedawno 2GB RAMu (1 kość) KVR667D2N5/2G (http://allegro.pl/sh...item=4235258277), wcześniej posiadałem zaledwie 1GB KVR667D2N5/1G.

Otóż po zamontowaniu w drugim slocie "nowej" kości nastąpiło piszczenie z wnętrza komputera oraz monitor się nie włączył.

Próbowałem później zamontować tylko "nową" i problem się powtórzył. Domyślam się, że to piszczenie spowodowane było brakiem wykrywania pamięci, tak?

 

Płytę główną mam taką: http://www.gigabyte....mb/ga-g31m-s2l/

BIOS: Award Software International Inc. F6 06/05/2008

 

Proszę mi powiedzieć (napisać) coź mogę w obecnej sytuacji zrobić, żeby sprawdzić jak rozwiązać problem i cieszyć się z 3GB RAMu?  coolio_anim.gif Niestety nie wiem czy mam coś grzebać w BIOSie? Czy od razu stwierdzić, że zakupiony towar jest ścierwem etc.? Wrzucić jakiś printscr? Inne dane podać?

 

Z góry dzięki za pomoc i proszę przyjąć, że jestem laikiem w tych sprawach (ale nowa wiedza nie boli!)  shy.gif 



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 06 2014 - 01:13

Jesteś pewny, że dobrze wcisnąłeś pamięć? Czasem jak się nie dociśnie efekt jest taki, że komputer się nie uruchomi. Sprawdź też w drugim slocie.

 

Jeżeli komputer nadal nie działa, a na twojej starej pamięci problemów nie zgłasza, to moduł, ktory kupiłeś jest uszkodzony. KVR667D2N5/2G jest przetestowany i współpracuje z twoją płytą główną. Listę przetestowanych pamięci znajdziesz tutaj: http://download.giga...ga-g31m-s2l.pdf



#3 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 03 06 2014 - 07:45

Próbowałem kilka razy, mocno dociskając, chociaż brat stwierdził, że po zamontowaniu w slocie jest luźna...

Różne kombinacje były:

1) slot 1 - stara 1gb; slot 2 - "nowa" 2gb

2) slot 1 - "nowa" 2gb; slot 2 - pusty

3) slot 1 - "nowa" 2gb; slot 2 - stara 1gb

 

Czy reset biosu może pomóc? Bądź aktualizacja do najnowszej dostępnej wersji?

I co w 100% może potwierdzić uszkodzenie nieszczęsnej kości?



#4 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 06 2014 - 21:28

Jeżeli stara działa, to twój komputer jest OK. Jeżeli zamontowałeś nową i nie działa, to nie ma bata, żeby kość nie była uszkodzona (bo kompatybilna jest - można sobie sprawdzić w pdf'ie do którego dałem link).

 

 

chociaż brat stwierdził, że po zamontowaniu w slocie jest luźna...

To jest dobrze zamontowana, czy źle?



#5 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 04 06 2014 - 07:56

Jets dobrze, a co do tego stwierdzenia, że jest luźna - brat dodatkowo stwierdził, że pamięć mogła być x razy wkładana i wyciągana. Zresztą na zdjęciach widać że jest wytarta...

 

nch6xt.jpg

 

wtsrif.jpg



#6 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 13 06 2014 - 08:17

A czy 2GB 800Mhz w jednej kości będzie chodzić bez problemu? Bez żadnego grzebania w BIOSie?



#7 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 13 06 2014 - 10:50

W teorii - powinno. Najszybsza kość zostanie zdetaktowana do tej wolniejszej.

W praktyce - mieszanie producentów i kości o różnych taktowaniach i opóźnieniach nie zawsze wychodzi na dobre i czasem płyta główna nie chce ruszyć lub uruchamianie systemu kończy się BSOD'em...

...ale w większości przypadków się mimo wszystko udaje.



#8 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 18 08 2014 - 18:31

Witam,

temat niestety muszę reaktywować, ponieważ dokonałem zakupu kolejnej pamięci również Kingstona KVR667D2N5/2G i niestety problem się powtarza. Z taką różnicą, że tym razem "piszczenia" nie było aż tyle, ale komputera już nie mogę uruchomić (tzn. system się nie ładuje), o monitorze nie wspominając. Próbowałem różnych kombinacji, tak jak przedstawiłem powyżej, ale bez skutku.

 

Proszę o pomoc, reset biosu już był. Czy aktualizacja pomoże? Może zmiana ustawień w biosie??



#9 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 19 08 2014 - 02:39

BIOS zawsze warto zaktualizować, choć nie wiem, czy to rozwiąże problem

 

Sama kość bez dodatkowej także nie działa? Zaczynam się zastanawiać, czy nie masz w tej płycie głównej uszkodzonych poszczególnych slotów na RAM.



#10 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 19 08 2014 - 10:47

Aktualizowałem z F6 na F9 (F10f nie ruszałem, ponieważ jest to beta, a nie chciałem ryzykować).

 

http://www.gigabyte....m-s2l/download/

 

 

Sama kość bez dodatkowej także nie działa? Zaczynam się zastanawiać, czy nie masz w tej płycie głównej uszkodzonych poszczególnych slotów na RAM.

 

Sama kość włożona do slotu 1 lub 2 nie działa, w sensie piszczy i monitor sie nie załącza, tak jak w przypadku gdy są obie umieszczone.

Skoro 1GB stara kość 667Mhz chodzi w obu slotach to dziwne, że ta druga nie ogarnia klimatu...



#11 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 19 08 2014 - 14:17

Przyznam szczerze, że rozkładam ręce. Kość musi działać w tej płycie głównej gdyż została przetestowana przez samego producenta, a czy drugi raz dali ci bubla... Ciężko w to uwierzyć, chociaż wszystko jest możliwe.

Zrób póki co tak, poustawiaj wszystkie parametry dla nowej pamięci ręcznie (pod kontrolą starej pamięci). Jeśli oczywiście twoja płyta daje taką możliwość.

CL5-5-5-15, resztę parametrów masz tutaj, jeśli byłyby potrzebne do podania: http://www.kingston....R667D2N5_2G.pdf

 

Masz możliwość przetestowania kości na jakimś innym komputerze?



#12 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 19 08 2014 - 18:28

 

 

Zrób póki co tak, poustawiaj wszystkie parametry dla nowej pamięci ręcznie (pod kontrolą starej pamięci)

 

Jak mogę poustawiać parametry dla nowej pamięci, skoro nie mogę uruchomić normalnie komputera po włożeniu nowej pamięci?

 

Niestety nie mam możliwości przetestowania na innym komputerze :/



#13 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 19 08 2014 - 21:27

Podaj typ biosu oraz co ważniejsze: dokładnie opisz piski z głośniczka.
Kilka miesięcy temu wymieniałem chłodzenie na procku i po wymianie i uruchomieniu komputera miałem cały czas 3 długie piski. Wg książki od mobo, problem tkwił albo w kościach RAM, albo w grafice. Ale... Co ciekawe, po wypięciu wszystkich kości i karty... nadal bios sygnalizował ten błąd.

W efekcie, zdjęliśmy chłodzenie, wypięliśmy procesor, wpięliśmy go ponownie i nagle cud: Wszystko ok. Kości wróciły na miejsce, karta graficzna i wszystko hula aż po dziś dzień.

Załóżmy, ze podczas wyjmowania i wkładania kości RAM, poruszyłeś procesor, wystarczyło oprzeć przypadkiem dłoń o wentylację, lekko nacisnąć bocznie i procek już nie leży w gnieździe, jak powinien?

Wątpliwe założenie, ale coś musi powodować ten alarm, i jak w moim przypadku było: Wcale nie z winy RAM-u.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#14 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 20 08 2014 - 01:22

Jak mogę poustawiać parametry dla nowej pamięci, skoro nie mogę uruchomić normalnie komputera po włożeniu nowej pamięci?

 

Niestety nie mam możliwości przetestowania na innym komputerze :/

 

 

Dlatego napisałem, ze parametry mozesz ustawic na starej pamięci, potem zapisujesz ustawienia, wyłączasz komputer, przekładasz pamięć i.. sprawdzasz.



#15 carloj9

carloj9

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 20 08 2014 - 07:46

 

Dlatego napisałem, ze parametry mozesz ustawic na starej pamięci, potem zapisujesz ustawienia, wyłączasz komputer, przekładasz pamięć i.. sprawdzasz.

 

Które dokładnie parametry mam zmienić?

Czy zmienić (sugerując się informacjami z załączonego pdf) Clock Ratio z 9x np. na 8? (Clock Cycle Time (tCK) CL=5    3ns (min.) / 8ns (max.) Coś jeszcze mogę zmienić?

 

Mam tak:

 

MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)

   Robust Graphics Booster     [Auto]

   CPU Clock Ratio     [ 9 X]

   CPU Frequency     1.80GHz (200x9)

   CPU Host Clock Control     [Disabled]

x CPU Host Frequency(Mhz)     200

   PCI Express Frequency(Mhz)     [Auto]

   Performance Enhance     [Standard]

   System Memory Multiplier (SPD)     [Auto]

   Memory Frequency(Mhz)    667     667

******** System Voltage Optimized ********

System Voltage Control     [Normal]

DDR2 OverVoltage Control     [Normal]

FSB Over Voltage Control     [Normal]

CPU Voltage Control     [Normal]

Normal CPU Vcore     1.32500V

 

 

W efekcie, zdjęliśmy chłodzenie, wypięliśmy procesor, wpięliśmy go ponownie i nagle cud: Wszystko ok. Kości wróciły na miejsce, karta graficzna i wszystko hula aż po dziś dzień.

 

Czyli reset procesora może rozwiązać problem? Nie robiłem tego nigdy i nie wiem dokładnie jak ogarnąć temat ;)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Ram, Kingston, KVR667D2N5/2G, GA-G31M-S2L, Pamięć, 2GB, DDR2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych