Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Rozłączająca się klawiatura + pojedynczy dzwięk




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 slawas2001

slawas2001

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 92 postów

Napisano 18 06 2014 - 16:40

Witam, mam taki dość nietypowy problem - otóż jakiś czas temu wyłaczyła mi się klawiatura usb ultrax media keyboard która była podpięta złaczką pod zwykłe gniazdo klawiaturowe, początkowo myślałem że to infekcja bo w tym czasie przestał mi się uruchamiać program/ wyskakiwały jakieś dziwne błedy i niektóre foldery wielokrotnie zmieniały prawa dostepu /po moim ich przywróceniu/.

Po przeinstalowaniu systemu WIN XP /i przywróceniu poczty, innych danych/ problem z klawiaturą wrócił po około 2 tygodniach tzn wyłancza się i słychać pojedynczy dzwięk płyty Ashrock p4i65g.  Co dziwne klawiatura nie działała tylko na jednym z użytkowników, na adminie działała! Pisałem na forum pomocy doraźnej i nikt nie stwierdził infekcji po przejrzeniu logów! Sugerowano problem z Comodo.

Teraz podpinam zwykła klawiaturę pod złaczke dla klawiatury i nie ma żadnych problemów.

Co może być przyczyną? Ja ciągle podejrzewałem infekcję, ale teraz już sam nie wiem. Proszę o pomoc.Czy sprawdzać klawiaturę na innym kompie, na innym użytkowniku jeszcze raz?

Pozdrawiam,
Slawek

......................zdaje się że albo coś na płycie/w systemie/przez comodo nie gra z tą klawiaturą, albo się po prostu sypnąłe sama klawiatura, już w tym momencie nie działa na żadnym użytkowniku, chociaż na początku ładowania biosu jeszcze ją widzi, wszystko się wyjaśni jeśli klawiatura nie będzie działała na innym kompie, gorzej jak się okaze że działa....



#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 18 06 2014 - 23:17

Prosiłbym, na uważanie na drobne literówki ortograficzne.

 

Podaj kompletną konfigurację komputera wraz z marką i mocą zasilacza

No i mimo wszystko tak jak napisałeś - wypadałoby tą klawiaturę jednak sprawdzić w innym komputerze. Poza tym piszesz o złączce - chodzi ci o przejściówkę USB -> PS/2?



#3 slawas2001

slawas2001

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 92 postów

Napisano 19 06 2014 - 15:40

Literówki są bo na zapasowej klawiaturze nie da się pisać, sorki :/

Tak chodziło mi o przejściówke usb > ps/2.

Na tej płycie głównej coś mam nie halo ogólnie z usb, tzn myszka i drukarka chodzą, ale już pendrive żaden, i klawiature logitech ultrax media też musiałem podpinać pod ps2. Chociaż z tego co pamiętam to na początku wszystko smigało bez problemu.

Płyta to ashrock p4i65g, procek to p4 2,8, ram to 2 GB dual, karta graf to geforce mx440, sieciówka to realtek rtl 8139, zasilacz to huntket bs3000 400 W

Wszystko śmigało pięknie do tej pory i nagle coś się porobiło. Moźe dodam że jak uruchamiam kompa to bios na ekranie startowym pisze że tą klawiaturę widzi, a potem już system nie.



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 19 06 2014 - 16:04

Opcji jest kilka. Sprawdź na innej przelotce USB -> PS/2, bo one czasem potrafią losowo przestawać kontaktować. No i nadal - sprawdzić klawiatury na innym komputerze nie zaszkodzi.

No i - wypadałoby sprawdzić zachowanie komputera na innym zasilaczu, bo takich hec być nie powinno.



#5 slawas2001

slawas2001

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 92 postów

Napisano 19 06 2014 - 17:19

o szkubane! zmieniłem złaczke i na ten moment działa, jeżeli to przez złaczke straciłem 2 tygodnie na rozkminianiu gdzie jest infekcja i co uległo awarii to chyba się zdenerwuje! :/

resztę czyli zasilacz sprawdzę jak będę miał możliwości,

dziękuję za pomoc jak na ten moment! :)



#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 20 06 2014 - 00:40

Temat w takim razie zamykam.

Jeśli byłaby potrzeba otwarcia, to proszę o PW :)

 

EDIT: Na prośbę autora, otwieram.



#7 slawas2001

slawas2001

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 92 postów

Napisano 21 06 2014 - 12:44

Tym razem to juz nie są żarty, mimo wymiany zlaczki po 1 dniu normalnej pracy klawiatura znowu zaczela się rozlączac z pojedynczym bipem...ale teraz doszli zawieszanie komputera i wywalanie myszki ,przynajmniej swiatelko w myszce gaslo i nic nie dali się zrobić oprócz restartu... a po restarcie BIOS się przestal uruchamiać dopóki nie wylaczylem komputera z prądu...co to ZA CZORT?Juz nie daje z tym rady, pomocy!

Pozdrawiam,
S



#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 21 06 2014 - 15:20

Zasilacz - komputer do sprawdzenia na innym.



#9 slawas2001

slawas2001

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 92 postów

Napisano 22 06 2014 - 17:15

dzięki za odświeżenie tamatu,

problem wyglada tak że ta klawiatura usb jest OK, sprawdzałem ją na innym kompie i działa,
inna zwykła klawiatura ps2 działa na tym samym gnieździe na którym tamtą usb wywala z pojedynczym dzwiekiem(wcześniej kilka lat nie było problemu),


po ostatnim problemie z myszką i zwieszaniem przeinstalowałem system/przywróciłem obraz, wywaliłem comodo pisakownice, i rezydentnego mbam i jak na ten moment nic się nie wiesza, dodatkowo jak na ten moment na tej zwykłej klawiaturze ps2 działa w porządku, więc czy to serio może być zasilacz ciachnięty?

Pozdrawiam,
S.

może to comodo?



#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 22 06 2014 - 20:50

Biorąc pod uwagę okoliczności, jakie wcześniej opisywałeś, czyli zawieszanie się komputera, wywalanie urządzeń na USB podtrzymuję moje zdanie - podmień zasilacz.

 

HuntKeye, to nie były złe zasilacze, do mniej prądożernych configów ponoć się nadawały, ale.. no właśnie - nadawały. Nic nie działa wiecznie, a twoja skrzynka zgaduję, że blisko 10 lat na karku ma.

 

Comodo to swoją drogą, dobrze, że sprawdziłeś, chociaż nie wiem co on miałby wspólnego do działania klawiatury - testuj dalej.



#11 slawas2001

slawas2001

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 92 postów

Napisano 23 06 2014 - 17:39

zasilacz ma sporo lat, pozostałe częsci były wymieniane z czasem np ram i płyta,

wczoraj mi zaczał świrować comodo cmdagent ciągnąć cpu na 100%, możliwe że coś skanował sam nie wiem co mu odwalało,

jak zrestartowałem i grzebałem to się okazało że zdaje się przerwania również dość mocno obciążały procesor,

możliwe że to ten zasilacz nie wiem, być może nie sam sensu kupować nowego pod tą płyte- zatem rozpatruje możliwość zmiany całego sprzetu ... albo tego zasilacza, sam nie wiem czy jest sens grzebać, i czy wogóle gdzieś taki dostane... :/



#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 24 06 2014 - 01:05

Jak nie masz możliwości skombinowania zasilacza - w serwisie takową możliwość na pewno mają. Niestety, zapewne za dodatkową opłatą, ale przez forum nic więcej doradzić nie mogę. Zasilacz jest podejrzany, komputer nie ma prawa gubić myszki, klawiatury czy restartować się w losowych momentach.



#13 slawas2001

slawas2001

    Second Rank

  • Użytkownicy
  • 92 postów

Napisano 24 06 2014 - 17:53

pojawił się nowy objaw coś mocno obciążało kompa tak że po właczeniu firefoxa wydajność skakała jak oszalała z góry na dół, przywróciłem obraz systemu, i działa normalnie, tzn klawiatury nie sprawdzałem ale myszki nie gubi i zobaczymy za jakiś czas...sam nie wiem, kurcze, wkręciłem się że wina software i że cos mi miesza, będę obserwował dalej, dziękuję za wszelkie porady!!!



#14 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 24 06 2014 - 20:32

Powtórzę po raz 4, i nie powtórzę więcej.

Podmień zasilacz.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych