Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Komputer się zacina, dźwięk się zapętla




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 duda915

duda915

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 30 08 2014 - 19:16

Jak w temacie komputer co jakiś czas się zacina, dźwięk się zapętla niezależnie od tego co robie. Mogę zostawić komputer w idlu na kilka godzin, lub intensywnie z niego korzystać nie ma znaczenia, problem cały czas występuje. Crashe wyglądają na całkowicie przypadkowe(żadnego BSODa), dodam, że problem występuje od nowości, jednakże zawsze głupio go lekceważyłem.

 

Płyta główna:

ASUSTeK M4A79T Deluxe, chipset: AMD 790FX

 

Procesor:

AMD Athlon II X3 455, 3,30GHz

 

RAM:
3slot: Kingston 2GB, 667MHz, DDR3, (9905403-171.A00LF)

4slot: jak wyzej

 

Grafika:

Geforce GT 430 2GB

 

Dysk:

Seagate ST500DM002-1BD142, 465GB
 
Windows 7 Home Premium SP1
 
Zasilanie 230 z bolcem, zasilacz: LOGIC 400 PRO, 400W


#2 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 30 08 2014 - 19:47

Z czego wnioskujesz, że to problem sprzętowy, a nie systemowy?


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#3 duda915

duda915

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 30 08 2014 - 21:39

Jakiś czas temu pewien pan z tego forum zajął się moim kompem w sprawach syfu, niestety nic to nie dało, a problem nie zniknął xd

Chyba, że pisząc "systemowy" masz jeszcze coś na myśli.

 

zarzucilem z lenistwa niestety, ale teraz jestem zdeterminowany, żeby to naprawić :)

 

Przeglądając podgląd zdarzeń trafiłem na interesujące rzeczy:
http://i.imgur.com/ZHru1o5.png

"Kernel Power" występuje zawsze po "Application Popup" z tym sterownikiem, ale nie po każdym "Application Popup" z tym sterownikiem jest "Kernel Power" :D


Użytkownik duda915 edytował ten post 30 08 2014 - 23:07


#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 30 08 2014 - 22:14

Mam na myśli tylko kwestię oprogramowania. A skoro pomoc wcześniejsza nic nie dała, czemu zarzuciłeś temat?

Pierwsza sugestia: zanotuj sobie dokładną godzinę i minutę kiedy ci się dźwięk posypie a potem zajrzyj do podglądu zdarzeń i poszukaj w tym okresie jakichś informacji... Może tam się coś jawi, ale jeszcze o tym nie wiesz.

Temat zostawiam tutaj, Pentium się zjawi, to zdecyduje, co może sprawiać problemy, ew. przeniesie do innego działu.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#5 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 31 08 2014 - 02:56

Skoro wątek trafił już tutaj do działu sprzętowego, to spróbujmy sprawdzić komputer pod tym aspektem.

 

Prosiłbym o zapoznanie się z tym tematem:

http://searchengines...nych-problemów/

I załączeniem odpowiednich screenów i wyników z testów. Przetestuj wszystko, od sprawdzenia temperatur przez podanie tutaj statusu SMART aż po test Memtest86+.

 

BTW. Zasilacz w twoim komputerze to porażka i sugerowałbym sprawdzić działanie komputera na innym.



#6 duda915

duda915

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 31 08 2014 - 14:42

Zrobione

 

temp początkowa:

http://i.imgur.com/g22GZLk.png

 

temp cputest:

http://i.imgur.com/Z5Nm7Zm.png

 

temp gputest:

http://i.imgur.com/YBNSuhz.png

 

smart:

http://i.imgur.com/p0HFY0m.png

 

memtest 2x pass, 0 errors

 

Czyli zostaje zasilacz lub Siwvid.sys? xd



#7 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 01 09 2014 - 02:26

Temperatury OK, a dysk wyglada na sprawny, więc tak jak pisałeś - albo coś nie tak z tym plikiem albo zasilacz.

Jedno pytanie, czy te błędy są powtarzalne czy za każdym razem problem jest z czymś innym?



#8 duda915

duda915

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 01 09 2014 - 16:59

Błędy z dziennika są powtarzalne, zawsze jest ten sam sterownik. Zacinanie się też zawsze wygląda tak samo XD.



#9 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 01 09 2014 - 17:06

Zatem jest tak, jak przypuszczałem, posypało się oprogramowanie, a sprzęt.

Zrób porządek z softem karty dźwiękowej.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 01 09 2014 - 19:12

Popieram. Możliwe, że nie chodzi tu tylko o sterownik karty dźwiękowej, ale o jakiś konflikt w systemie. Nie mniej jednak, przesuwam temat do odpowiedniejszego działu.



#11 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 01 09 2014 - 21:29

Cokolwiek by to nie było, zaczął bym od sterownika do dźwiękowej, skoro dziennik zdarzeń sygnalizuje taki problem.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#12 duda915

duda915

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 01 09 2014 - 23:24

Głupie pytanie, w którym miejscu dziennik wskazuje na kartę dźwiękową?

Zapętlenie dźwięku występuje w momencie, w którym komputer nadaje się jedynie do resetu, nigdy wcześniej, to tak jakby zapętlić dwie klatki filmu z dźwiękiem i oglądać je w trzydziestu klatkach, efekt jest mniej więcej tego typu xd



#13 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 02 09 2014 - 10:27

Głupie pytanie, w którym miejscu dziennik wskazuje na kartę dźwiękową?

 

Sugestia była dość oczywista...

Błędy z dziennika są powtarzalne, zawsze jest ten sam sterownik

 

Jednak wcześniej nie napisałeś, ze zacięcie się dźwięku występuje tylko w sytuacji, kiedy zawiesza się cały system i tylko reset rozwiązuje sprawę.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#14 duda915

duda915

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 02 09 2014 - 12:45

Tak, wiem, że słabo to sprecyzowałem, mój błąd. Z tego co widzę ten Sysvid.sys to jakiś syf od debuggera SoftICE, także przydałaby się pomoc w jaki sposób to wywalić.



#15 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 02 09 2014 - 15:46

Ten program nie jest dedykowany dla Siódemki. Zwykła deinstalacja nie pomogła?


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych