Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Laptop - Karta graf. nie osiąga pełni mocy




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 hardluck

hardluck

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 25 09 2014 - 16:31

Witam. Postaram się problem przedstawić najkrócej jak potrafię.

Otóż pół roku temu kupiłem laptopa - HP Pavilion dv6 z dedykowaną kartą graficzną Radeon 6770.

Poza dedykowaną jest też zintegrowana intela.

Od samego początku zauważyłem, że karta pełnie mocy uzyskuje dopiero po jakimś czasie grania w wymagającą gre. Czyli np. na początku mam 30 fps, a jak laptop się nagrzeje to moc fpsy skaczą o jakieś 60-70% w górę.

 

1. Na pewno na początku laptop nie korzysta ze zintegrowanej, bo sprawdzałem. Korzysta od razu z Radka.

 

2. Dzieje się to w każdej grze.

 

Ogólnie nie jest to awaria, ale próbowałem coś z tym zrobić i nie mam pojęcia jak ustawić, żeby karta działała na 100% od razu po włączeniu gry.

 

Jak np. pogram w jakąś gre godzinkę i karta rozkręci się na full możliwości to mogę zmienic grę i nadal działa na full, ale jak odpocznie z 30 minut to już nie.

 

Szukałem w google i nie spotkałem się z czymś takim. Będe bardzo wdzieczny za pomoc.



#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 25 09 2014 - 17:26

A zobacz w zarządzanie energią.

Panel sterowania -> Opcje zasilania i wybierz plan "Wysoka wydajność".



#3 hardluck

hardluck

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 25 09 2014 - 17:48

A zobacz w zarządzanie energią.

Panel sterowania -> Opcje zasilania i wybierz plan "Wysoka wydajność".

Jest właśnie wszędze na maks wydajność nawet w opcjach zaawansowanych, bo sam to ustawiałem już na początku.

Problem jest dość dziwny, bo mam styczność z laptopami od dawna i z czyms takim się nie spotkałem, nie wiem z jakiej strony ten problem wychodzi.



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 25 09 2014 - 20:35

A sterowniki? Próbowałeś aktualizować lub wręcz wgrać starsze?



#5 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 25 09 2014 - 20:37

Tak z ciekawości zapytam, bo wcześniej nie robiłem takich prób, ale czy nie można wyłączyć zintegrowanej grafiki w biosie?


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#6 hardluck

hardluck

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 25 09 2014 - 22:32

Można wyłączałem, ale nie pomogło. Co do sterowników to spróbuje i jutro napiszę czy pomogło.



#7 hardluck

hardluck

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 26 09 2014 - 10:07

zmiana sterowników nie pomogła

 

A może to nie karta graf. tylko procesor?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych