Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Spadek wydajności komputera




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 naged

naged

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 24 postów

Napisano 26 11 2014 - 17:57

Witam,

 

Więc może zacznę od specyfikacji komputera:

Zasilacz: producent: OCZ Technology, model: ocz600mxsp, moc: 600w
Płyta główna: producent: ASUS, model: p8h61-m le r2.0, strona producencka: http://www.asus.com/.../P8H61M_LE_R20/
Procesor: Intel Core I5 3450 @ 3.1 GHz
Zainstalowane moduły pamięci: Jedna kość ram, 8 GB, nie wiem który slot to 'który', żeby odróżnić w którym mój jest, producent: Corsair, model: cml8gx3m1a

Parametry kości RAM (jeśli w ogóle podaje to o co chodzi, nie znam się :( ):

Typ DDR3, Rozmiar 8192 MBajtów, # Kanałów 1, Częstotliwość DRAM 799,9 MHz, Opóźnienie CAS# (CL) 10 taktów, Opóźnienie RAS# do CAS# (tRCD) 10 taktów, RAS# Precharge (tRP) 10 taktów, Czas Cyklu (tRAS) 27 taktów, Command Rate (CR) 1T

Zainstalowana karta graficzna: AMD Radeon 7800 HD, 2 GB pamięci
Dysk twardy: Jeden dysk twardy o pojemności 1 TB, producent Western Digital, model: WD10EARX-00PASB0

System operacyjny: Windows 7 64 bit

 

A jeśli chodzi konkretnie o problem - otóż komputer kupiłem równy rok temu a chodzi strasznie wolno, problem z komputerem rozpoczął się już spory czas temu (podczas wakacji) ale komputer oddałem do serwisu (właśnie w wakacje) gdzie komputer składałem i oddano mi go po paru dniach mówiąc, że komputer działa bez zarzutów kiedy same włączanie komputera trwało już wtedy spory czas pomyślałem więc, że może po prostu jest zaśmiecony czy coś, że jego wydajność spadła, tj. w grach wszystko jak najbardziej w porządku było (zawsze max detale i sprawnie chodziło) chociaż pojawiały się dziwne "skoki animacji" i przede wszystkim czas uruchamiania się komputer wydłużył się z parunastu sekund do co najmniej paru minut (rano zdążę zrobić sobie śniadanie i pójść do ubikacji zanim ten się rozrusza (chodzi mi tu od momentu pojawienia się tapety i ikon)) zanim się wszystko włączyło a i tak pierwsze otwarcie przeglądarki (Chrome) zawsze też zajmuje spory czas. Pojawił się w przeciągu tego roku 3x Bluescreen i to w dużym odstępie czasowym, wiem, że zawsze są gdzieś pliki po bluescreenach (bo nie zapisałem zrobiłem zdj/spisałem kodu z ekranu) ale aktualnie jestem po formacie gdyż myślałem, że to jakoś pomoże ale sytuacja tylko się pogorszyła i nie wiem czy nadal mogę jakoś znaleźć te pliki albo określić z czym związany był bluescreen, Jeśli chodzi o sytuacje po formacie to komputer włącza się jak włączał a gry jak choćby FIFA 15 chodzi jeszcze gorzej, samo włączenie i loading screen to co najmniej pare minut czekania gdzie przed formatem to trwało chwile, podczas rozgrywki (gram tylko online) odczuwam zawieszenia, efekty slow motion, zmniejszyłem ustawienia i co prawda jest trochę lepiej ale nadal nie satysfakcjonująco (ZDECYDOWANIE!) i od razu zaprzeczam jakoby zawieszenia gry itd były spowodowane internetem, gdyż ten działa bez zarzutów a nawet jeśli już są problemy internetowe to gra jest przerywana i jest znaczek loading, tutaj ewidentnie to mój komputer szwankuje aniżeli połączenie internetowe.

Nie mam pojęcia o co chodzi, kumpel studiujący informatykę podpowiada mi jakoby wszystko wskazuję na kość RAM i nawet myślałem, że może jedna mi padła ale dopiero spostrzegłem, że ja te 8 GB mam w jednej kości więc odrzuciłem tą opcję.

W poprzednim komputerze miałem problem z kartą graficzna i przegrzewaniem (problem, który rozwiązałem też dzięki pomocy tego forum) i nie wydaję mi się, żeby objawy były podobne więc tą opcję też odrzuciłem.

Na prawdę nie wiem jak to możliwe żeby roczny komputer chodził tak słabo, w serwisie mówią, że wszystko ok (ja już wiem jak to sprawdzanie pewnie wyglądało, przycisk start -> kawka, śniadanko -> jakiś benchmark -> powiódł się = wszystko ok i nawet nie zauważono jak komputer chodzi słabo ogólnie), niby bluescreenów też nie wywala nonstop ale wywaliło 3x więc MUSI być coś nie tak, chyba że bluescreeny wywalają się ot tak...

Zresztą wręcz codziennie ktoś jest u mnie ze znajomych z laptopem/ami i łatwo zauważyć, że ich paroletnie laptopy działają sprawniej niż mój roczny komputer.

Już nie mówiąc o takich szczegółach, że jak choćby zrobię CTRL+ALT+DELETE to gra powróci ale już w okienku, strony internetowe zamulają strasznie zanim się włącza gdzie kumpel na laptopie obok z tym samym internetem odpala od razu i ogólnie komputer chodzi megawolno.

 

Trochę się rozpisałem, proszę mi wybaczyć ale wolałem tak aniżeli pominąć coś, a nuż okaże się to kluczowe, gdyż nawet nie wiem czego problem dotyczy.

Nie raz już ktoś tutaj udzielił mi pomocy, mam nadzieję że i tym razem się tak stanie. Z góry dziękuje za pomoc!

 

Pozdrawiam!

 

 



#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 27 11 2014 - 09:36

Przeczytaj wątek o gotowych problemach w przyklejonych z tego działu.

- Sprawdź temperatury podzespołów.

- Pokaż status SMART dysku twardego

- Przetestuj pamięć bootowalnym memtestem86+






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych