Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Seagate Backup plus 500 gb - wiesza komputer




  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 02 12 2014 - 09:06

Witam. Wczoraj gdy chciałem skopiować muzykę na telefon (Lumia 530) wyskakiwał błąd "Urządzenie zostało odłączone lub przestało odpowiadać" Początkowo myślałem że jest to problem z telefonem, ale po przełożeniu karty pamięci do innego telefonu problem nadal występował. Dziś rano dysk zewnętrzny zaczął powodować zawieszanie sie explorera, nie da się wejść do większości folderów, a jeżeli już to trwa to bardzo długo. Próbowałem uruchomić Chkdsk ale nie było żadnej reakcji, za którymś razem system stwierdził że nie ma dostępu do dysku, a później że dysk trzeba sformatować przed użyciem.
W tej chwili udało mi sie odzyskać jeden folder z 230 gb danych. Reszta jest albo fizycznie niedostępna, albo pusta i mimo tego zajmuje miejsce na dysku.
Czy jest jakaś szansa żeby ten dysk przywrócić do życia, czy raczej szukać nowego.



#2 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 12 2014 - 11:07

Jak zachowuje się dysk pod innym komputerem?



#3 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 02 12 2014 - 11:15

Cristal Disk info pokazuje Parametr C5 ( liczba sektorów niestabilnych oczekujących na remapowanie): 100. Skopiowanie czegokolwiek  z niego graniczy z cudem bo dysk sie wyłącza tj. Dioda gaśnie i windows go nie widzi. Na starym kompie  od czasu doczasu sam znikał i trzeba było go podłączać od nowa.

http://oi60.tinypic.com/2hrmmbt.jpg



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 12 2014 - 11:19

Jeśli nie masz na dysk gwarancji i zależy Ci na jego danych, to najłatwiej sprawdzić będzie rozbierając dysk z tej obudowy na USB i podpinając go bezpośrednio pod komputer pod SATA. Zdarzało się tak już, że jedynie "przelotka" w obudowie powoduje problemy, a dysk w komputerze działa poprawnie. Zapewne z tym dyskiem także jest taka możliwość.

 

Co do CrystalDiskInfo, skoro już o nim wspomniałeś, to pokaż z niego screen ;)



#5 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 02 12 2014 - 11:46

Screen  dorzuciłem w edycji. HD tune pokazywał N/A w zakładce health. Udało sie zrobic chkdsk. Naprawiał rejestry plików i niby ok, przez chwile.



#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 12 2014 - 11:48

Świetnie, tylko uciąłeś najważniejszą część SMART'u po prawej stronie... ;-)



#7 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 02 12 2014 - 12:02

http://oi62.tinypic.com/2i6e3gz.jpg

Na sata nie da rady bo brakuje drugiej wtyczki ( tej malutkiej) i system go nie widzi :/



#8 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 12 2014 - 12:24

Faktycznie, jest kilka błędów przy C5, ale raczej nie powinno mieć to wpływu na znikanie dysku.

 

Nie da się doprowadzić dysku do takiego stanu przy rozebraniu go z obudowy?

http://images.geeksi...10CS-R-soft.jpg



#9 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 02 12 2014 - 12:33

W tej chwili dysk cudem chyba odżył i kopiuje co sie da. Nie próbowałem go rozebrac calkowicie, zdjąłem tylko przejsciowke z kabla   i podłączyłem sata ale brak jednej wtyczki w okablowaniu ( musiał bym odpiąć hdd a bez tego nie ruszy, jest na usb i na chwile obecna dziala






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych