Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

Komputer nie działa - Podejrzewam Bios

BIOS Dualbios



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 29 01 2015 - 13:47

Witam, w dniu wczorajszym komputer zastrajkował, rano działał jeszcze normalnie natomiast po południu owszem włączył się, ale słychać tylko dysk, wentylatory karty i procesora i nagrywarkę. Nie działa monitor ( jest ciągle w trybie stand by)  porty usb padły (także te na panelu przednim) nie działa także klawiatura (ps/2).
Edit: Nie słychać żadnych pisków od biosa. system też się nie ładuje ( kontrolka dysku miga tylko raz przy włączeniu

 

Płyta Gigabyte z Dual bios (nie podam na teraz dokładnego modelu)
Intel Dual Core E5500 @2.8 ghz
Ram: 2GB
Geforce 210 512 mb+ turbochache

Zasilacz 400 W ale nie pamiętam nazwy firmy

Bios był odzyskiwany już dwa razy ( podczas włączania się komputera, w skutek wciśniętego przycisku komputer się wyłączał i bios był automatycznie przywracany) Nie było żadnych symptomów awarii. 

Na starym komputerze usb i ps/2 działają, monitor też, ale zgasł po kilku minutach ( podejrzewam kabel od monitora)
 



#2 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 29 01 2015 - 15:02

Próbowałeś przywrócić bios do ustawień fabrycznych?

Inną opcją resetu może być tez sprzętowy reset, kiedy po odłączeniu zasilania i wypięciu kabla, wyjmujesz baterię z mobo przy biosie, odczekujesz z piętnaście minut, dla pewności ściągnięcia ładunku z podzespołów można wcisnąć przycisk POWER.

Potem bateria wraca go gniazda i próba uruchomienia.

Btw, może warto by przy okazji wymienić baterię?


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#3 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 29 01 2015 - 16:26

Baterii nie dałem rady wyciągnąć. Próbowałem zworką ale chyba to nic nie dało. Zasilacz gembird (komputer nie był składany przeze mnie )
Edit. Wyjęcie baterii nic nie dało.

#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 29 01 2015 - 17:38

A jak się ma kondycja kondensatorów? Żaden nie jest spuchnięty?


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#5 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 29 01 2015 - 18:05

Kondensatory ok. Spróbuję kupić nową baterie, ale to za jakiś czas. Wymieniłem baterie na tą ze starego komputera ale nadal to samo.

#6 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 29 01 2015 - 22:37

Uzupełnij dane o mobo i zasilaczu.

Czekam, aż Pentium się zjawi, może będzie miał lepsze pomysły.

 

//edit

 

Wymiana starej baterii na drugą starą niekoniecznie musi być dobrą weryfikacją.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#7 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 30 01 2015 - 08:01

płyta: Gigabyte Ga-G31M-ES2L
Zasilacz gembird PSU9B
Output +5V: 20A
Output +12V: 10A
Output -12V 0.5 A
Output -5V: 0.5A
Output +3.3V: 20A
Output -5V standby:2A
Power output +5V & +3.3V: 150 W
Total Power output 330W.
Nie ja kupowałem kompa stąd taki zasilacz.

#8 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 30 01 2015 - 16:47

Gembird figuruje na czarnej liście tandetnych i wadliwych zasilaczy.

To będzie pierwsza rzecz, jaką wymienisz w kompie.

I podejrzewam, że ostatnia, kiedy kupisz porządną puszkę zasilającą, a nie badziewie jak powyższy model.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#9 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 30 01 2015 - 18:21

W drugim kompie tez jest złom typu allied 400/450w tyle ze tam jest tylko athlon 2200 + 768 ram i geforce 4mx440 64mb. W tej chwili nie ma pieniędzy na nowy zasilacz

#10 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 30 01 2015 - 18:48

W tej chwili nie ma pieniędzy na nowy zasilacz

 

No właśnie dzięki takiemu podejściu często prędzej czy później przychodzi czas na wymianę całego komputera. Tak, dzięki zasilaczowi.

 

Oczywiście, pierwszą rzeczą jaką polecę jest sprawdzenie komputera na innym markowym zasilaczu.

 

I zrób pewien eksperyment. Wyjmij pamięć RAM i uruchom komputer. Sprawna płyta główna powinna zasygnalizować speakerem systemowym brak pamięci RAM. 



#11 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 31 01 2015 - 19:33

Więc tak, Test z ramem: Komputer startuje bez niego i nie ma żadnych pisków. Wsadziłem zasilacz ze starego kompa  i nie ruszył. Dopiero po przełożeniu ramu na inny slot wstał i działa. Napięcia według biosa ok, ale i tak będe szukał nowego zasilacza.



#12 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 01 02 2015 - 02:26

Dopiero po przełożeniu ramu na inny slot wstał i działa.

 

I nie ma żadnych problemów ze stabilnością?

 

 

i tak będe szukał nowego zasilacza.

 

Słusznie ;). Nawet nikt nie mówił koniecznie o nowym, czasem do starych jednostek wręcz nie opłaca się ładować nowych zasilaczy, ale niech będzie to markowy zasilacz.



#13 ryba969

ryba969

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Lokalizacja:Bieszczady

Napisano 01 02 2015 - 07:17

Stabilności nie testowałem,mam teraz odwyk od komputera i w sumie nie było nic ciekawego do roboty na nim. Slot jest ok tylko ojciec sie nie przyznał że wyciągał ram, nie założył jej poprawnie i komp nie chciał ruszyć. Zamierzam w przyszłości dołożyć ramu i zmienić grafikę wiec i tak trzeba będzie zmienić zasilacz.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: BIOS, Dualbios

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych