Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

XP - problem z siecią po instalacji gry

XP sieć nvidia network service



  • Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 insp_Morgan

insp_Morgan

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 01 03 2015 - 17:15

Witam wszystkich,

 

chciałbym się zwrócić do Szanownych Kolegów Forumowiczów o pomoc techniczną.

 

Sprawa wygląda następująco:

Po instalacji gry DiRT ze stajni Codemsters padł internet na moim komputerze z XP na pokładzie. Zaczęło się od komunikatu po instalacji, żeby sprawdzić, czy OS posiada aktualne sterowniki (który na początku zignorowałem). Dopiero próba odpalenia gry w trybie multiplayer zwróciła moją uwagę, że coś jest nie tak, bo wyskoczył komunikat, o braku komponentów sieciowych, a po restarcie kompa pojawił się też komunikat "wystąpił problem z aplikacją nvidia network service i zostanie ona zamknięta". Równolegle w moim AV (Norton 260) pojawił się "problem" ze skanowaniem poczty (wyłączone skanowanie), a próba ręcznej konfiguracji spaliła na panewce - próba zapisu ustawień w programie po wymuszeniu włączenia skanowania poczty powoduje, że opcja ta samoczynnie przeskakuje w tryb wyłączony.

I tu zaczyna się jakiś dziwny świat, bo w Menadżerze urządzeń jest wszystko OK, mało tego komputer jest widoczny w sieci, można się na niego zalogować, można otworzyć katalogi udostępnione, wrzucić i edytować tam pliki, a następnie lokalnie (na tym felernym komputerze) otwierac te pliki. Po otwarciu na nim działa również "otoczenie sieciowe" (wyświetlają się komputery z sieci domowej).

Natomiast nie działa internet (nie otwierają się strony w żadnej przeglądarce), nie działa tryb sieciowy w grach.

 

Próbowałem aktualizacji sterowników, skanowałem programem Malwarebytes anti-malware, antywirusem, ale wszystko bez skutku.

 

Sorki za nieco przydługi i chyba trochę chaotyczny opis.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam



#2 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 01 03 2015 - 20:11

Dwa pytania:
1. Czy gra jest licencjonowana czy poprawiania crackiem?

2. Czy masz punkt przywracania systemu z czasu przed instalacją gry?


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#3 insp_Morgan

insp_Morgan

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 01 03 2015 - 21:36

Gra jest licencjonowana, orginalna i już hulała raz na tym kompie (kilkanaście miesięcy temu) bez problemów.

Co do punktu 2, to TAK, ale trzymam to jako ostatnią deskę ratunku, ponieważ trochę dłubałem w ustawieniach, a także robiłem trochę porządku w zainstalowanym sofcie, i oczywiście zapomniałem po tym zrobić ręcznie punkt przywracania.

Uprzedzając ewentualne pytanie - to wcześniejsze "dłubanie" nie miało wpływu na działanie netu.

 

Pozdrawiam



#4 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 02 03 2015 - 13:36

No to odinstaluj grę, wyczyść po niej rejestr i w teorii wszystko powinno wrócić do punktu wyjścia.

I o ile tak będzie, załóż punkt przywracania i zainstaluj grę ponownie.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#5 insp_Morgan

insp_Morgan

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 02 03 2015 - 19:36

Zapomniałem napisać, że odinstalowanie również nie pomogło.



#6 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 02 03 2015 - 20:08

w linii poleceń:

ipconfig /all
route PRINT
arp -a


#7 Antonii89

Antonii89

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 15 03 2015 - 08:21

No to odinstaluj grę, wyczyść po niej rejestr i w teorii wszystko powinno wrócić do punktu wyjścia.

I o ile tak będzie, załóż punkt przywracania i zainstaluj grę ponownie.

U mnie właśnie to zadziałało







Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych