Skocz do zawartości


tablety.pl
Zdjęcie

BSOD - atikmpag.sys




  • Zamknięty Temat jest zamknięty
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 nitkos

nitkos

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 24 09 2015 - 12:30

Płyta Główna: Gigabyte GA-P31-DS3L
Procesor: Core 2 Duo E8400 3GHz
Pamięć: 2x2GB DDR2-800 Hynix
Grafika: Radeon HD4850 512MB
Dysk1: Seagate ST3320620AS 300GB
Dysk2: WDC WD1600JB-00GVC0 150GB
Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W
Napęd: DVD LG
System: Windows 7 64bit Prof.

 

Od kilku dni mam problem (chyba) ze sterownikiem ekranu. Przy większym obciążeniu wywala mi blue screen z błędem atikmpag.sys. Najczęściej dzieje się to przy oglądaniu filmów (w gry nie gram, ale przypuszczam, że efekt byłby ten sam). Czasami zanim pojawi się BSOD obraz miga i pojawia się komunikat, że sterownik ekranu uległ wyłaczeniu.  Dla pewności postawiłem system jeszcze raz, ale dzieję się to samo. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

 

 

Screen z HW Monitor

temp.jpg



#2 dr_bliss

dr_bliss

    Good Rank

  • Moderatorzy
  • 594 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 24 09 2015 - 19:10

Jaka jest wersja tego sterownika?



#3 nitkos

nitkos

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 24 09 2015 - 21:24

13-9-legacy_vista_win7_64_dd_ccc_whql - nowszego nie ma

 

Przez jakieś 1,5 roku na tym sterowniku nie było problemu.



#4 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 25 09 2015 - 01:26

Przeczytaj ten temat: http://forum.pclab.p...Temat-zbiorczy/

 

Generalnie ze sterownikami do tych kart potrafią dziać się dziwne rzeczy. AMD olało sprawę, karty HD4k i starsze przestali wspierać.

 

W skrócie, od sterowników o numeracji 12.x wzwyż AMD pozostawiło coś takiego, jak sterownik Legacy, który potrafi powodować niestabilności i co gorsza obniża wydajność. Ostatnimi polecanymi w razie problemów są te o oznaczeniu 11.11 i to właśnie tych spróbuj użyć. Ewentualnie użyć modyfikowanych od Ironclad'a. Wszystko masz właściwie zawarte w tym wątku co i jak. Spróbuj.

 

Co do temperatur, to czy są one w stresie, czy w spoczynku?



#5 nitkos

nitkos

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 26 09 2015 - 00:06

Przeinstalowanie sterowników nie pomogło. Wymieniłem kartę graficzną na inną i problem znikł. Więc wychodzi na to, że stara karta uległa uszkodzeniu.

#6 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 26 09 2015 - 02:50

Nie odpowiedziałeś mi jeszcze na drugie pytanie, objaw crasha sterownika może być także spowodowany przez nadmierne przegrzewanie się grafiki. Jeśli w spoczynku jest to ponad 60 stopni, to jakiekolwiek obciążenie może ją podbić ponad normy.

 

Chociaż oczywiscie, możliwość uszkodzenia karty także trzeba wziąć pod uwagę, jednakże to najlepiej założyć w przypadku gdy wszystkie inne metody zawiodą :P



#7 nitkos

nitkos

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 26 09 2015 - 11:02

Są to temperatury w spoczynku. Wentylator na karcie chodzi, więc co może być przyczną wysokiej temperatury?

#8 XanTyp

XanTyp

    Expert Rank

  • Admins
  • 3887 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Headquarter

Napisano 26 09 2015 - 16:16

To, że chodzi, wcale nie musi znaczyć, że właściwie chłodzi.


Nawet, jeśli nie będę mógł pomóc, to może coś podpowiem:

1. Najpierw sięgnij do źródła, potem dopiero dzwoń po hydraulika.

2. Precyzja odpowiedzi zależy przed wszystkim od precyzji zadanego pytania.
3. Nie czytam w myślach, ale mogę powróżyć na specjalne życzenie (:


#9 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 27 09 2015 - 03:32

Kurz i pasta termoprzewodząca. No i warto też się wsłuchać, możliwe, że wentylator się zatarł. Ale najlepiej zacząć od dwóch pierwszych, kartę odkurzyć a pastę wymienić. Wciąż nie wiadomo, czy rozwiąże to twój problem, ale 60*C w spoczynku to dużo - kto wie, może karta jednak okaże się sprawna. Z jakim chłodzeniem ogólnie posiadasz kartę?



#10 nitkos

nitkos

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 27 09 2015 - 21:23

Komputer dosyć regularnie odkurzam, więc karta nie była zakurzona. Natomiast pasta to inna bajka. Faktycznie była twarda jak skała i częsciowo wykruszona. Wyczyściłem, nałożyłem nową i temperatura w spoczynku spadła do ~53C (w stresie max 60C). Jak narazie jeszcze nie złapałem BSOD'a, ale też za dużo nie miałem okazji korzystać. Zobaczymy co będzie przez najbliższe dni. Dzięki za trafne sugestie :)

 

 

Karta z chłodzeniem wygląda tak:

20150927_193738.jpg
 



#11 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 28 09 2015 - 02:55

Czyli nie jest to referent, chłodzenie powinno dawać radę z tą kartą. Jeśli wymiana pasty pomogła, to nic tylko cieszyć się sprawną grafiką. Tematu jeszcze nie zamykam, daj znać, czy trwale się udało :)



#12 nitkos

nitkos

    First Rank

  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 01 10 2015 - 21:07

Od wymiany pasty ani jednego BSOD'a, czy też błędu sterownika. Temperatury też w porządku poniżej 60C. Dzięki raz jeszcze!



#13 Pentium320

Pentium320

    Very Good Rank

  • Moderatorzy
  • 1019 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Rumia (Trójmiasto)

Napisano 02 10 2015 - 01:14

Dobrze słyszeć, zatem zamykam :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych